Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Advarselslamperne blinker på glohede markeder

Aktierne stiger, boligpriserne rykker endnu mere, og kryptovalutaer i alle afskygninger er tordnet op. Det er højtid for risiko, og det er lidt bekymrende.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet

Renterne er så lave, stort set ikkeeksisterende, og ikke værd at tale om for investorerne. Obligationer er som følge heraf meget højt prissat, og det forventede afkast lille. Stats- og realkreditobligationer på vores breddegrader er ikke attraktive som investering, men mere anvendelige som fundingredskab, når man skal hente penge og finansiere investeringer.

Alle investorer søger mod aktiver med et betydeligt afkast- og ikke mindst risikoindhold. Det er i sig selv ikke så mærkeligt, når mulighederne for et risikofrit afkast er så dårligt, som tilfældet nu engang er. Intensiteten er dog tankevækkende.

For et år siden, i begyndelsen af coronakrisen, spåede eksperter, at covid-19 isoleret kunne barbere op til 10 pct. eller endda mere af de danske boligpriser i et worst case-scenarie. Helt så galt gik det dog ikke. Slet ikke faktisk. 2020 endte med at prisfesten på ejerboligmarkedet fortsatte, og ind i 2021 ruller det ubekymrede boligræs videre. Forskellen med prognoser og prisudviklingen har vist sig at være 20 pct. Det er ikke kun en stor men meget stor forskel.

Aktierne stiger også. Stadig. Ikke helt i samme takt som efter det taknemmelige udgangspunkt fra april-december 2020, men stadig i noget, som er mere end blot ”let trav”. De danske aktier kan ikke holde kadencen fra 2020, men mindre kan også gøre det. For de, som investerer globalt, bredt og passivt, nærmer det globale aktieafkast sig 10 pct. for 2021.

Det er vildt; næsten helt vildt. Så markant og voldsomt, at det bør få risiko- og advarselslamperne til at lyse og blinke.

Per Hansen

Boligpriser og aktiekurser er en ting, men det er for ingenting at regne, når man ser på udviklingen i de forskellige kryptovalutaer. Her skal stigningerne tælles i fordoblingskonstanter i stedet for moderate tocifrede procentafkast – om måneden. Det mest markante og synlige billede på den udvikling er i Dogecoin.

Det er vildt; næsten helt vildt. Så markant og voldsomt, at det bør få risiko- og advarselslamperne til at lyse og blinke. Verden åbner op, tingene bliver forhåbentlig mindre unormale, og den globale økonomi står til at få den kraftigste vækst de kommende fire kvartaler, så længe jeg kan mindes. Hvis prognoserne holder vel at mærke, og der ikke kommer yderligere covid-komplikationer.

De gode nyheder står finansielt i kø, og udsigterne for en økonomisk BNP-fremgang er gode. Lave centralbankrenter, betydelige budgetunderskud, der understøtter privatforbruget, og aktivering af bugnende private opsparinger er alle positive vækstaspekter.

De gode korsigtede udsigter kan understøtte men ikke helt forsvare det, som er sket i det tempo, som er tilfældet. På den anden side er det måske lidt business as usual: Investorerne køber nu og håber, at verden har ændret sig senere.

Uanset om forudsætningerne er de rigtige og til stede, virker udviklingen i forskellige finansielle størrelser meget bemærkelsesværdige og bekymrende. Det er ikke kun bevægelserne i sig selv, som gør indtryk, men også fornemmelsen af, at det nærmest med sikkerhed vil fortsætte. »Aktiver ser dyre ud i dag og fundamentet er mere usikkert og skrøbeligt end tidligere, men mængden af penge og investorer på vej ind, gør det legitimt at forvente mere af det samme«, tænker investorerne tilsyneladende.

Mængden af investorer stiger næppe, men de rokerer rundt mellem aktivklasserne. De seneste måneder har Nordnet bemærket i hvert fald to tendenser: For det første har investorerne fjernet købsspeederen fra nogle af de mindre teknologiaktier, som forgyldte investorerne og drev aktiemarkederne i slutningen af 2020 og ind i 2021. Nogle af disse penge er blevet flyttet og koncentreret yderligere i de større selskaber inden for samme branche.

En anden tendens har været, at investorerne formentlig har ladet sig ”inspirere” af de enorme kryptostigninger og skiftet investeringshest i håbet om, at de meget store stigninger fortsætter, hvis ”blot” flow of funds fortsætter.

Udviklingen er bemærkelsesværdig, og forventningen om at det fortsætter, er foruroligende.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.