Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bliver boligmarkedet normalt, når resten af økonomien gør det?

En verden i økonomisk krise og et boligmarked der galoperer derudaf. Det er realiteten lige nu, men hvordan vil en normalisering af den økonomiske tilstand påvirke boligmarkedet?

Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Der er i øjeblikket damp under kedlerne på det danske boligmarked, hvor priserne det seneste år er tordnet i vejret. Det er mildest talt bemærkelsesværdigt, da det sker samtidig med en relativt dyb økonomisk krise.

Men måske er det ligefrem pandemien, som er med til at drive boligmarkedet frem. Lukkede grænser har gjort sommerhusene til et attraktivt alternativ, mens lukkede skoler og hjemmearbejde har betydet mange timer i hjemmet for mange af os. Det kan meget vel betyde, at mange danskere har valgt at prioritere boligen lidt højere.

Det tyder det også på, da det seneste år har budt på et rekordstort antal bolighandler. Vi spurgte tidligere på året i samarbejde med Yougov danskerne om, hvorvidt pandemien og det øgede tidsforbrug i hjemmet betød, at de prioriterede indretningen eller beliggenheden af deres bolig højere før. Det svarede omkring en tredjedel ja til, mens det for børnefamilierne var op mod halvdelen af de adspurgte.

Det er interessant. Ikke mindst fordi det er svært at finde nogle gode økonomiske forklaringer på, at boligpriserne er steget så kraftigt over det seneste år. Nærmere tværtimod.

Samtidig er det langtfra bare noget dansk fænomen. I stort set hele den vestlige Verden brager boligpriserne op. Det har fået myndighederne i New Zealand til at stramme reguleringen, mens man i Norges Bank angiver boligmarkedet som en af årsagerne bag, at man senere på året regner med at blive den første centralbank i vores del af verden, der hæver renten efter pandemien. Herhjemme har vi da også set, at Det Systemiske Risikoråd i øjeblikket overvejer konkrete anbefalinger til, hvordan myndighederne kan køle boligmarkedet lidt ned igen.

Men det er langtfra udelukket, at tempoet på boligmarkedet helt af sig selv går lidt ned i gear, når restriktionerne forsvinder og vi igen allesammen kan rejse, tage ud at spise og alle de andre ting, som foregår uden for hjemmets fire vægge. Med andre ord at boligmarkedet bliver mere normalt, når resten af økonomien gør det.

Samtidig skal man dog huske på, at udviklingen er godt nyt for boligejerne, som kan se friværdierne vokse i raketfart. På den korte bane er det også godt for økonomien, for det er med til at understøtte privatforbruget. Derfor vil det også være med til at afkorte krisen. Det står i skærende kontrast til årene efter finanskrisen, hvor boligmarkedet forlængede krisen.

Dengang ramte finanskrisen et dansk boligmarked, som var løbet langt foran økonomien. Det er dog bestemt ikke tilfældet på nuværende tidspunkt, og derfor er det heller ikke sådan, at det seneste års prisstigninger får alarmklokkerne til at bimle hos os. Det kan dog ændre sig, hvis priserne fortsætter ufortrødent i samme tempo. I så fald er der en overhængende risiko for, at boligpriserne løber ud af trit med økonomien. Det vil sætte både boligmarkedet og dansk økonomi som helhed i en mere udsat position. Det er derfor heller ikke helt uden grund, at man overvejer at stramme grebet om boligmarkedet.

Vi har dog allerede skrappe krav til boligkøberne og det er langt fra nogen triviel opgave at kontrollere boligmarkedet gennem regulering. Derfor bør man håbe på, at boligmarkedet af sig selv sætter tempoet lidt ned. Det kan blandt andet ske ved, at udbuddet igen bliver lidt højere. De nyeste tal viser for første gang længe, at flere og flere sælgere finder vej til boligmarkedet. Det kan være en medvirkende faktor i, at boligpriserne vil stige noget langsommere i den resterende del af året. Det både håber og tror vi på, vil ske.

Søren V. Kristensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.