Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Disse forhold bliver afgørende for fremtidens arbejdsplads

88 procent forventer at arbejde hjemmefra i nogen udstrækning i fremtiden, og virksomhedernes it-behov ændres dermed for altid i kølvandet på coronakrisen.

Peter Juul Jørgensen, landechef for Lenovo Danmark

Du skal efterhånden lægge en ihærdig indsats for dagen, hvis du vil finde en dansker, som tror på, at vores arbejdsliv kommer til at se ud nøjagtig, som det var tilfældet for blot halvandet år siden. Hobevis af undersøgelser har for længst slået fast, at vi vil have fleksibilitet og frihed. Arbejde er kost sagt en handling og ikke et sted.

I Lenovo har vi også undersøgt fænomenet, og blandt godt 8.000 respondenter fra 14 lande svarer hele 88 procent, at de forventer at arbejde hjemmefra i nogen udstrækning fremover. 88 procent!

At imødekomme den forventning kræver for mange virksomheder en yderligere omstilling af arbejdspladsen, end den de allerede har været igennem det seneste halvandet år. Der er behov for langsigtede løsninger, og det er en udfordring, som ikke må undervurderes, for det er forbundet med en lang række valg og forandringer. Særligt virksomheders it-afdelinger kommer på hårdt arbejde – som de mange steder har været det under nedlukningen – for at bygge de tekniske rammer, som kan muliggøre, at medarbejdere kan arbejde fra hvert deres hjemmekontor på sikker og effektiv vis.

For mig at se er der tre områder, som virksomheder bliver nødt til at holde sig for øje, når de bygger det tekniske fundament for fremtidens arbejdsplads. Forhold, som respondenterne fra vores undersøgelse i vid udstrækning også anser som væsentlige.

1. Behovet for trådløs teknologi stiger  

Internetforbindelse er blandt de absolut vigtigste forhold, som skal være i orden i dag. I takt med at stadig større mængder data og forretningskritiske programmer drives fra skyen, stiger behovet for stabile og hurtige forbindelser.

Det tillader medarbejderne at arbejde effektivt uden for kontoret, og så er det en væsentlig faktor i forhold til at skabe medarbejdertilfredshed. En ringe forbindelse er nemlig én af de faktorer, som ifølge vores undersøgelse er blandt de primære kilder til daglig frustration blandt medarbejdere. 

En af løsningerne er at udstyre medarbejdere med computere og andre enheder, som kan kobles på datanetværk som 5G, hvor hastighederne kan overstige dem, som man ellers finder på nogle hjemmeadresser. Det vil samtidig sikre, at medarbejderne ikke er begrænset af behovet for at være i nærheden af en klassisk trådløs internetforbindelse.

2. Virksomheder abonnerer på computere  

Abonnementsbølgen skyller i de her år ind over it-verdenen. Adskillige produkter går fra at være en investering til at blive set som en serviceaftale, virksomheden kan skalere efter behov. Software-as-a-Service som Microsofts Office 365 er indtil videre den mest gængse abonnementsløsning, men virksomheder kan med fordel også søge samme løsning, når det gælder de computere, tablets og telefoner, de lægger i hænderne på de ansatte. Også kaldet Device-as-a-Service.

Med en sådan løsning reducerer virksomheden risikoen for dels at foretage for store it-indkøb, hvor de ender med at have flere enheder, end de reelt har behov for. Dels undgår de at ende i situationer, hvor de er nødsaget til at udstyre medarbejdere med forældede computere, fordi de indkøber for små partier.

3. Sikkerhed skal trumfe alt  

Med flere kontorer på privatadresser bliver virksomheder presset på sikkerheden i videre udstrækning end nogensinde før. Både fordi medarbejdere bruger deres arbejdscomputere til private gøremål, og fordi et væld af andre enheder er koblet på samme internet som firmacomputeren. Og det giver it-kriminelle flere døre ind til virksomhedens it-systemer.

Uagtet måden, hvorpå virksomheder bygger deres it-infrastruktur, bliver de nødt til at vægte sikkerhed højt og sørge for, at medarbejderne også forstår vigtigheden af it-sikkerhed. Backup, medarbejdertræning og integration af sikkerhedsprogrammer er helt centrale elementer at opprioritere for at undgå at blive offer for et it-angreb eller datalæk.

Lykkes virksomheder på de tre områder, skaber de gode betingelser for en arbejdsplads, der tilbyder medarbejderne frihed og fleksibilitet – og som samtidig sikrer en høj grad af produktivitet og værdiskabelse. Med andre ord lægger virksomhederne fundamentet for vækst gennem en fremtidssikret it-strategi. 

Peter Juul Jørgensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.