Kig mod Nordjylland: Her har man knækket iværksætterkoden
Iværksætterspirer skal vandes og plejes så de kan blomstre.
Det er nok de færreste i dette land, der er klar over, at der sker noget helt særligt på iværksætterfronten i Nordjylland i disse år.
Fra 2014 til 2018 oplevede landsdelen en stigning i nye virksomheder på 22 procent, hvilket er den største stigning sammenholdt med de øvrige regioner i Danmark, viser en analyse fra Erhvervsstyrelsen.
Og ifølge en rapport fra Fonden for Entreprenørskab er Nordjylland i top, når det kommer til væksten i antal unge iværksættere under 25 år. Samtidig topper nordjyske virksomheder overlevelsesraten. Faktisk er det hver tredje nystartede virksomhed i Nordjylland, der ansætter mindst én medarbejder indenfor et år.
De flotte resultater kommer ikke ud af det blå. I Nordjylland har vi de seneste år arbejdet målrettet med at skabe endnu bedre forudsætninger for nye iværksættere – ikke mindst de unge. Sandheden er nemlig også, at vi stadig halter efter andre regioner målt på antallet af iværksættere. Med den nuværende vækst i antal nye iværksættere kan det billede heldigvis ændre sig.
Og hvad ligger så til grund for den positive udvikling? Svaret er kort og godt et unikt samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv, region og kommuner. Læg dertil en række forskellige indsatser fra alle parter målrettet iværksættere.
Lad mig give et eksempel. Når vi som professionshøjskole efterlyser mentorer til vores unge iværksættere, er erhvervslivet altid klar til at hjælpe. Det gælder også, når vi arrangerer iværksætterevents og byder erhvervskontorerne og repræsentanter fra de nordjyske virksomheder indenfor.
Her får vores unge iværksættere god sparring og vejledning, og de får uvurderlige kontakter og indsigt i finansieringsløsninger, som de kan gøre brug af, når de er dimitteret og vil forfølge deres iværksætterdrøm yderligere.
Løsningen er ikke formelle strukturer, men uformelle relationer der skaber energi, virkelyst og fællesskabsfølelse. Vi kender hinanden og står sammen og har et fælles mål om at skabe et fremragende miljø for vores nordjyske iværksættere. Intet andet sted i Danmark er der for eksempel så stærkt et samarbejde mellem de videregående uddannelser inden for iværksætteriet. Professionshøjskolen UCN og Aalborg Universitet arrangerer jævnligt fælles arrangementer for uddannelsesinstitutionernes mange unge iværksættere – og det er ikke ualmindeligt, at studerende finder sammen på tværs af uddannelser og institutioner, når den næste nye virksomhed skal startes.
Arbejdet med at få de unges øjne op for det innovative og at kunne leve af egne idéer begynder ikke først på de videregående uddannelser. Èt af initiativerne for at få flere elever med på en fremtidig iværksætterrejse er All Innovation, som Region Nordjylland står bag. Her kommer iværksættere fra Professionshøjskolen UCN på besøg på ungdomsuddannelserne og holder oplæg om deres erfaringer. På den måde får eleverne et konkret og levende indblik i det at springe ud som iværksætter, og flere får oplevelsen af ”at når de har gjort det, tør jeg også godt prøve”. Over 10.000 elever på ungdomsuddannelserne har hørt et oplæg fra en ung iværksætter. Det batter på den lange bane, og ligesom de erfarne erhvervsmentorer giver noget tilbage til de unge iværksættere, kan de unge iværksættere give noget tilbage til de nordjyske børn og unge.
Det er bare nogle få af de mange aktiviteter og indsatser, der er i gang, og nu begynder vi altså at kunne høste frugten af det gode arbejde. For syv år siden, da vi startede vores iværksætterforløb på Professionshøjskolen UCN, havde vi fem studerende, der søgte ind - nu har vi 130 på halvårlig basis, der søger ind på vores iværksætterforløb. Her kan de bruge deres praktiktid på deres egen virksomhed, samtidig med at de får undervisning i iværksætterelaterede emner.
Når de er færdige med deres uddannelse, kan de gøre brug af den særlige nordjyske indsats Innovativ Vækst. Innovativ Vækst tilbyder et trefaset iværksætterforløb, hvor man får mulighed for at arbejde videre med sin idé, mens man modtager dagpenge. Tallene fra den seneste evaluering af ordningen taler sit eget tydelige sprog. Af de 305, der har deltaget, er over 70 pct. ikke længere ledige og har i dag enten egen virksomhed eller klarer sig på anden vis på arbejdsmarkedet.
På den måde skaber vi sammenhæng, fremdrift og styrke i det nordjyske iværksættermiljø – og dét kan være en inspiration for resten af landet.
Anni Stavnskær Pedersenchefkonsulent, Professionshøjskolen UCN