Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi skylder de unge en stor tak for deres indsats under coronakrisen

De unge har været henvist til online-undervisning og hjemmearbejde i en tid i deres liv, hvor de rettelig burde udvikle både faglige og sociale fællesskaber. Alligevel har de holdt hovedet højt og taget et stort ansvar for fællesskabet. Det skylder vi dem stor tak for.

Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Lederne

Jeg har i den grad ondt af de unge, som har været hårdt ramt af coronaens jerngreb. I en tid af deres liv, hvor de burde have været travlt optaget af at udvikle faglige og sociale fællesskaber på ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og arbejdspladser, har mange i stedet i lange perioder været henvist til online-undervisning og hjemmearbejde.

Mange unge bor jo ikke med en familie, men ses normalt med venner, studiekammerater eller kolleger – altså fællesskaber, som har været på meget lavt blus under nedlukningerne.

Derfor mener jeg, at vi som samfund skylder de unge en stor tak for, at de har holdt hovedet højt og taget et stort ansvar for fællesskabet.

Ja, der har været historier om, at enkelte unge har festet for meget eller været samlet i for store grupper. Men dels er det min klare oplevelse, at det har været et absolut mindretal. Dels skal man vist være meget gammel af sind for ikke have forståelse for den sociale ”sult” og trang til at være sammen og fejre livet, som naturligt – og heldigvis for det – de fleste unge har.

Jeg synes, at de unge på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser er blevet urimeligt nedprioriteret i forbindelse med genåbningen af Danmark. Men der er heldigvis lys for enden af tunnelen. I denne tid begynder de første unge at blive tilbudt vaccination, og heldigvis får flere og flere også lov at komme på deres uddannelsesinstitution eller arbejdsplads igen.

Der er dog stadig markante udfordringer. Blandt andet har Københavns Universitet meldt ud, at de på grund af afstandskravene ikke kan lade de studerende møde på uddannelsen normalt, selv om den nye politiske aftale tillader det.

Flere undersøgelser viser desværre, at nedlukningen har haft negative konsekvenser for de unge på både uddannelser og arbejdsmarkedet.

I en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut er andelen af studerende, der er meget motiverede til at studere, faldet fra hele 77 pct. i 2018 til 59 pct. under nedlukningen i 2021. Andelen, der føler sig ensomme, er steget fra 12 til 31 pct. i samme periode, og de studerende har i stigende grad negative følelser omkring det at studere.

Endelig overvejer flere af de førsteårsstuderende at droppe ud end tidligere set. Tal fra Danica Pension viser også, at antallet af psykologbesøg er steget markant de seneste måneder blandt de yngre medlemmer på arbejdsmarkedet.

Det er et meget stort vink med en vognstang om, at vi bliver nødt til at tage ekstra kærlig hånd om de unge, som er blevet hægtet af under coronakrisen. For i et lille land som Danmark er talentmassen ikke større, end at vi er afhængige af, at vi får alle årgange til at blomstre, hvis vi også i fremtiden skal klare os godt i den internationale konkurrence.

Derfor vil jeg indtrængende opfordre alle uddannelsesinstitutioner, kolleger og ledere til at tage ekstra godt imod de unge i de kommende måneder. De har brug for al den støtte, vi overhovedet kan give dem for at få trivslen og arbejdsglæden tilbage igen.

Bodil Nordestgaard Ismiris

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.