Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi skal gøre vores yderste for at fjerne dumme regler - men ikke for enhver pris

Det er åbenlyst, at vi skal fjerne unødvendigt bøvl for dansk erhvervsliv, men vi kan ikke bare fjerne nødvendige regler. I stedet skal vi gøre det så let, så billigt og så tidssvarende som muligt at følge reglerne og dermed høste konkurrencefordelen af at tænke fremad.

Simon Kollerup, erhvervsminister og Paul Mollerup, formand for Erhvervslivets EU- og Regelforum

Hvert år udgives der i Danmark en redegørelse over de erhvervsøkonomiske omkostninger som følge af offentlig regulering – altså, hvilke omkostninger danske virksomheder har for at kunne leve op til krav og regler fra myndighedernes side.

Det giver altid anledning til en diskussion om niveauet for reguleringer i Danmark og de penge, det koster at efterleve dem. Det er en sund diskussion, og vi skal da helt klart fjerne unødvendigt bøvl. Vi skal fjerne dumme regler. Vi skal gøre det lettest muligt at drive virksomhed i Danmark.

Men det er en myte, at Danmark helt generelt er så reguleret, at man ikke kan etablere eller drive en velfungerende virksomhed. Danmark bliver konsekvent vurderet som et af verdens bedste lande at drive virksomhed i. Vi rangerer nummer 4 ud af 190 lande i Verdensbankens ”Ease of doing business”-indeks og holder samtidig det tredjehøjeste produktivitetsniveau blandt OECD-landene.

En stor del af det er ikke på trods af ”statens krav” men i kraft af de reguleringer, som følger af de politiske målsætninger, vi som samfund har besluttet at forfølge. Nye direktiver om datasikkerhed eller forskrifter for arbejdsmiljø eller sikre arbejdspladser er ikke bare bøvl. Det er eksempler på regler, der er nødvendige for vores samfund. Kunsten er så at få udformet reglerne, så vi kan opnå samfundets målsætninger sideløbende med mindst muligt besvær for erhvervslivet.

Hvis det bliver gjort ordentligt, kan det endda betale sig – for Danmark, for hver enkelt af os og faktisk også for virksomhederne selv. Når vi for eksempel stiller miljø- og klimakrav til virksomhederne, får det virksomhederne til at udvikle deres produkter og processer i en retning, der giver dem en konkurrencefordel, når de skal eksportere til det globale marked.

Hvis en medarbejder kommer til skade på arbejdspladsen, fordi den ikke har fået iværksat de nyeste sikkerhedsprocedurer fra arbejdsmiljølovgivningen, er det ikke kun ulykkeligt, det er også tabt omsætning for virksomheden.

Når vi vil den grønne omstilling, skal vi sikre, at alle virksomheder konkurrerer på lige vilkår, og det kræver administration.

Når vi vil sikre, at der ikke bliver brugt ulovlig arbejdskraft, at vores data ikke bliver videresolgt, at der ikke bliver svindlet med støttemidler eller kunder bliver narret, kræver det regulering.

Vi skal gøre vores yderste for at fjerne dumme regler. Og for at gøre de gode regler så lette som muligt at følge. Derfor har regeringen og Erhvervslivets EU- og Regelforum et tæt samarbejde med fokus på bedre regulering. Her er fokus på at finde de reelle potentialer for lettere processer for virksomhederne, i stedet for et enøjet fokus på, at alle krav er en byrde.

Men vi skal arbejde for, at reglerne er lette at forstå og enkle at anvende, så ansvarlige virksomheder kan have fokus på deres kerneforretning. Vi vil derfor ikke bare fjerne regler. Vi vil skabe bedre regler. Blandt andet ved at sørge for, at reglerne er i trit med virksomhedernes virkelighed og den teknologiske udvikling, og at der ikke er unødigt besvær forbundet med reglerne. Her er der som altid plads til forbedring. En stor del af forummets anbefalinger er allerede implementeret, mens flere andre er til behandling.

Vi går gerne forrest, når det gælder om at finde gode veje at regulere på, som er til at arbejde med for erhvervslivet, men vi må ikke risikere at sætte danske virksomheder bagud i forhold til deres internationale konkurrenter. Derfor arbejder vi også for, at de regler, der gælder for alle på tværs af EU, skal følges og håndhæves af alle medlemslandene – ellers er det svært at fastholde den gode opbakning til indsatsen i Danmark.

En byrde er ikke bare en byrde. Nogle af dem, må vi bære. Andre skal vi gøre vores yderste for at sløjfe. Men det er vigtigt at holde fast i, at Danmark er et formidabelt sted at drive virksomhed. Ikke på trods af reglerne, men på grund af et stærkt fællesskab, der beskytter forbrugere, medarbejdere og virksomheder.

Simon Kollerup og Paul Mollerup

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.