Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Har svimlende afkast gjort os renteblinde?

Få advarer om risikoen for tab på gearede investeringer i obligationer, før det går skidt. Først når tabene er taget, står folk står i kø for at nikke forstående og bekymret.

Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør, Miranova Fondsmæglerselskab

Vi er alle sammen blevet så vant til rentefald, at mange af os ikke husker andet. Sådan er hukommelsen så kort: Der var engang i 1980’erne, da tocifrede rentesatser var normale. Siden har både investorer og boligkøbere måbende kunne følge med i, hvordan renterne blev lavere og lavere og til sidst blev negative, så man faktisk ville få penge for at låne til et hus, hvis ikke det var fordi, man også skal betale bidrag på et realkreditlån.

En del investorer har over årene kastet sig over investeringsfonde, som for lånte midler investerer i aktier og obligationer – også kaldet gearing. Gearing kan jo mangedoble afkastet, og det er naturligvis interessant. Men det taler også til det grådige i os og kan gøre os blinde overfor risikoen. Hvis renten pludselig stiger, kommer det til at svie.

Trods det lave renteniveau er renten faktisk steget et halvt procentpoint siden nytår


Kilde: Nationalbanken og Realkreditrådet

En halv procent højere rente lyder ikke måske ikke af meget, og man ser det knapt på kurven i figuren. Men bare siden nytår er en 30-årig realkreditobligation faldet 5 procent i kurs, og investeringsfonde, som investerer i lange danske obligationer, er faldet omkring 4 procent. Har man gearet, ja, så har man tabt mere. Gennem årtier fungerede det, med nogle bump undervejs, fint at investere i obligationer for lånte penge. Man fik store afkast, fordi kurserne steg på obligationerne, når renten faldt.

Men det betyder også, at man får kurstab, når renten stiger på obligationerne, og så er gearing ikke længere så sjovt. Min pointe er: Hvis du har forelsket dig i en velsmurt salgstale og en flot figur, der viser afkastet på gearede obligationsinvesteringer gennem de seneste årtier, vil jeg ikke forvente de samme smækre afkast herfra!

Der ER risiko ved ved at geare obligationsinvesteringer, og det er der sikkert en del, der er blevet blinde for, fordi det er gået fint, mens renten er faldet. Markante rentestigninger gennem flere år er ikke noget, vi har set for nylig på finansmarkederne, og selv da renterne steg i nogle år i 00’erne, faldt de igen og en del mere derfra.

At renterne ikke er steget kraftigt i lang tid betyder ikke, at det ikke kan ske igen. Eller at noget, der ikke allerede er sket, ikke kan ske. Få personer advarer mod den slags gearinger, inden de går dårligt. Men det er først, når tabene er taget, at folk står i kø for at nikke forstående og bekymret.

Jeg tror, at årets højere renter er meget sundt for os alle. Boligmarkedet får lov at køle lidt af. Og investorerne holder måske op med at lade sig forblænde af historiske afkast på investeringsfonde, som er kunstigt forhøjet med gearing og stigende obligationskurser. Og de begynder i stedet at interessere sig for den langsigtede prisudvikling på de aktiver, der investeres i.

Rune Wagenitz Sørensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.