Serier

Langtidsledighed må ikke tvinge seniorer på tidlig pension

Det er positivt, at der med en ny politisk aftale kommer øget fokus på at hjælpe langtidsledige seniorer tilbage i job. For langtidsledighed kan i sidste ende føre til tidlig pension for seniorer, der gerne ville være fortsat på arbejdsmarkedet, og det skal vi undgå.

Corona rammer verden

En politisk aftale, der skal hjælpe langtidsledige med at komme tilbage i job, er netop faldet på plads. Baggrunden er, at langtidsledigheden er steget markant herhjemme under coronakrisen, hvor der fra februar sidste år til marts i år er kommet over 15.500 flere langtidsledige dagpengemodtagere.

Flere af tiltagene i den nye aftale er målrettet langtidsledige over 50 år, der er i særlig risiko for at sidde fast i ledighed. Det er utrolig positivt, at fokus styrkes yderligere på at hjælpe langtidsledige seniorer tilbage i job, så vi undgår, at langtidsledighed i sidste ende fører til tidlig pensionering for seniorer, som ellers gerne ville være fortsat på arbejdsmarkedet.

Mange seniorer føler sig i dag friske og ønsker at arbejde længere. Det har vi set i flere PFA-analyser. Det afspejler sig også i, at tilbagetrækningsalderen er steget i takt med pensionsalderen i de seneste år. Her har vi samtidig oplevet en stigning i beskæftigelsen, hvor seniorerne har tegnet sig for det største bidrag.

Men for seniorer, der mister arbejdet, er det sværere at komme tilbage. Netop fordi det er sværere at komme tilbage, er risikoen for langtidsledighed større - og dermed sværere at få fodfæste på arbejdsmarkedet igen. Konsekvensen kan i værste fald være, at seniorerne må gå på pension i utide, og at vi som samfund mister flere ellers gode arbejdsår.

Så udover at det selvfølgelig er trist for den enkelte, har det altså omkostninger for virksomhederne og samfundet generelt. Vi begynder allerede nu at se tegn på mangel på arbejdskraft herhjemme, og den udfordring vil kun tage til i styrke i de kommende år, i takt med at arbejdsstyrken bliver ældre. I den forbindelse er der et stort potentiale i at øge beskæftigelsen blandt seniorerne, men paradoksalt nok risikerer vi altså, at vi får pensioneret folk, før de gerne vil – og selvom de ville kunne bidrage på arbejdsmarkedet med ikke mindst deres store erfaring.

Derfor er det overordentlig positivt, at der med den nye politiske aftale nu kommer øget fokus på at sikre, at seniorerne så vidt muligt får mulighed for selv at bestemme, hvornår de gerne vil gå på pension.

Læs også