Pandemiens eftermæle: Hele brancher sendt til tælling
Nu kan vi se tilbage på alt det, som corona-tiden har forvoldt. De helt store tabere er erhvervslivet, men hvem bærer skylden?
I alle kriser er der tabere og vindere. Corona har forvoldt mange konkurser, og selvom vi er ved at være på den anden side, vil flere følge trop. Hele brancher har været truet på deres eksistens, og de har søgt hjælp gennem de famøse hjælpepakker, som ikke nåede frem i tide og heller ikke dækkede udgifterne.
Jeg ved godt, at det er let at være bagklog, og det er helt sikkert det, jeg kommer til at være her. Sommeren står for døren, og hvis vores politikere ikke har lært fra sidste sommer og den forgangne sidste vinter, er de ganske enkelt for dumme.
Jeg har valgt at tage udgangspunkt i det, vores medlemsbase af iværksættere og selvstændige har delt med os.
Jeg kender ejere af lokale fitnesscentre, som har grædt og stadig gør, fordi coronaen og de dertilhørende restriktioner har taget så hårdt på dem. Ikke alle har kunnet omdanne deres fitnesscenter til at være udendørs eller haft råd til at hyre personale, som kunne agere coronapoliti. Det har resulteret i, at de måtte dreje nøglen om. Deres livsværk og drøm er væk.
Restauranterne har også haft det svært, og selvom det har været muligt med take away, har alle ikke haft mad, som egner sig til dette. Kan de ikke bare omlægge? Potentielt, men du kan ikke ændre et eventuelt luksuskoncept til at komme i en varm kasse, for helheden er jo oplevelsen. Vores medlemmer har fortalt om personale, som er blevet fyret og ikke har kunnet genansættes, fordi pengene ikke har rakt til det.
Turismen har haft det todelt, vores medlemmer som driver campingpladser har meldt, at de har set gode tider i højsæsonen, fordi ingen ”turde” rejse ud, selvom muligheden var der. Men ser vi mod rejsebranchen, har både den danske og udenlandske kigget ned i et sort hul. Hvem er så skyld i dette? Jeg peger mod ubegrundede beslutninger fra staten.
Ingen kan være i tvivl om, at corona vil huskes for mange dårlige ting, men håndteringen af pandemien bør skrives ned og gøres til en drejebog, så vi kan navigere i en potentiel fremtidig pandemi.
Når det er sagt, er det kun os selv, som kan sikre, at vi kommer igennem krisen. Derfor opfordrer jeg alle til at hjælpe de virksomheder, som er i live, for de kæmper stadig for deres levebrød. Corona vil nok først slippe sit greb om et par år.
Det er dog værd at huske, at efter hver krise springer den næste store erhvervssucces ud, så måske er det på tide, at du følger din mavefornemmelse og undersøger det selvstændige marked, for vi har brug for dig og din idé, så vi kan komme oven på efter denne krise.
Anders Fogh