Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Unge skal have øje for den økonomiske gevinst ved deres uddannelse

Hvis man ikke har en realistisk forestilling om, hvad man kan forvente at få i løn og pension, når man er færdiguddannet, kan der vente en ubehagelig økonomisk overraskelse.

Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA

Fristen for at søge ind på en videregående uddannelse er udløbet. Og nu må de unge væbne sig med tålmodighed, indtil de i slutningen af juli får svar på, om de bliver optaget på drømmeuddannelsen eller ej.

Forhåbentlig får langt hovedparten af årets 93.388 ansøgere et positivt svar. For det skal selvfølgelig først og fremmest være lysten, der driver værket, når man som ung starter på en videregående uddannelse. Men det er også vigtigt, at de unge tænker over økonomien i den vej, de vælger.

Uddannelses- og karrierevalg har nemlig stor betydning for ens livsindkomst og pensionsopsparing, og det er der grund til at være opmærksom på. For hvis man ikke har en realistisk forestilling om, hvad man kan forvente at få i løn og pension, når man er færdiguddannet, kan der vente en ubehagelig økonomisk overraskelse.

En analyse fra PFA viser, at uanset uddannelsesniveau kan det generelt betale sig at tage en videregående uddannelse i forhold til ikke at tage en uddannelse. Men analysen viser også, at længere uddannelse ikke automatisk giver mere i løn og pension, og at gevinsten ved at tage en lang videregående uddannelse er faldende.

Det skyldes formodentlig, at flere og flere unge vælger at gå den akademiske vej. Derfor er det vigtigt, at de kommende akademikere holder sig for øje, at der ikke altid er en sammenhæng mellem uddannelseslængde og indkomst, og at en lang uddannelse ikke altid er bedre rent økonomisk.

Samtidig ved vi også, at der stadig er store kønsforskelle i valg af uddannelse, og at kvinder fortsat typisk vælger uddannelser med lavere løn end de uddannelser, mænd vælger. Et eksempel er forskellen på uddannelsen jordemoder, som har en markant overvægt af kvindelige studerende, og uddannelsen installatør, hvor mændene dominerer.

Selvom arbejdsløsheden er nogenlunde den samme, og jordemoderuddannelsen i gennemsnit tager dobbelt så lang tid, er startlønnen 5.000-7.000 kr. højere for installatører. Dertil kommer, at kvinder/kvindefag har en lavere lønudvikling end mænd/mandefag. Samlet betyder kønsforskellen i uddannelses- og karrierevalg, at løn- og pensionsgabet mellem mænd og kvinder på aktuelt 20 pct. vil fortsætte i op til 50 år frem ifølge analysen fra PFA.

Så vi kan kun opfordre til, at årets nye studerende også har øje for den økonomiske gevinst ved deres uddannelse, når de efter sommerferien sætter sig på skolebænken.

Carsten Holdum

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.