Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det ser godt ud for dansk økonomi

Las Olsen, cheføkonom, Danske Bank

Mon ikke vi er mange, der er lettede for tiden over, at corona er ved at slippe sit tag, og at livet bliver mere normalt uge for uge. Det er der også grund til, når man ser på økonomien, hvor vi er tæt på at lægge krisen bag os, og hvor langt det meste peger den rigtige vej.

Først og fremmest går det meget hurtigt med at få folk i job igen.

I maj, som er det seneste tal vi har, var der 21.000 flere i job end umiddelbart før coronakrisen. Måske 30.000-40.000 er i midlertidige job forbundet med test, vacciner, smittesporing og andre coronatiltag, så vi er reelt ikke helt i mål, men vi er godt på vej.

Antallet af jobopslag er rekordhøjt, og det ser ud til, at arbejdsløsheden fortsat er på vej ned.

Det er genåbning kombineret med et meget kraftigt globalt opsving, der giver den store fremgang. Der er tegn på, at væksten i det globale varesalg er ved at have toppet for denne gang, men på et fortsat højt niveau af vækst.

Danske virksomheder vil efter alt at dømme have gode muligheder for at sælge deres varer i den kommende tid.

Boligmarkedet har fået stor opmærksomhed med kraftige prisstigninger tidligere på året. Vi havde en mistanke om, at det hang sammen med nedlukningen, og noget kunne tyde på, at det passer.

Antallet af fremvisninger og bolighandler er faldet kraftigt efter genåbningen, som har givet folk andet at lave. Det begynder så småt at blive nemmere at finde en bolig, der er til salg.

I økonomi er der til alle tider noget at bekymre sig om, og det gælder selvfølgelig stadig. Bagsiden af, at det er blevet nemmere at finde et job, er, at det er blevet sværere for virksomhederne at finde folk. Meldingen er faktisk, at det er historisk svært i mange brancher.

Meget taler for, at det bliver lidt nemmere igen, når der ikke længere er så mange, der skal ansættes på en gang, som der er oven på genåbningen. Men nemt skal man nok ikke regne med, at det bliver. Også før coronakrisen var det et stort problem mange steder, selv om økonomien samlet set ikke var overophedet.

Det kraftige globale opsving har også givet mangler og prisstigninger på materialer og råvarer, og inflationen er strøget i vejret mange steder i verden.

Det er klart en bekymring og noget at holde øje med, men ind til videre er der ikke så meget, der tyder på, at inflationen bider sig fast og fører til for eksempel højere renter.

Under alle omstændigheder kan vi glæde os over, at inflationen herhjemme kun er nået op på 1,6 procent, mod for eksempel 3,8 procent i Tyskland. Det giver os en del mere købekraft at gøre godt med.

Det skal heller ikke glemmes, at nogle brancher stadig er i en tilstand af coronakrise, ikke mindst dem, der er afhængige af udenlandske turister, og store dele af kulturlivet. Men alligevel – der er på sin plads at kippe lidt med flaget for, hvor meget bedre det går nu end for få måneder siden.

Las Olsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.