Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

3F-formand: Sådan skal vi reformere Danmark

Forbundsformand Per Christensen udpeger de 10 vigtigste indsatsområder for fremtiden set med 3F's øjne.

Per Christensen, forbundsformand 3F

I dag tirsdag er der topmøde i Fredericia. Regeringen samler en lang række engagerede mennesker og organisationer til at diskutere det kommende årtis udfordringer for det danske samfund. Regeringen har selv spillet ud med 10 udfordringer, der skal adresseres. Den har samtidig gjort det klart, at det er slut med reformer, som blot har til hensigt at lade de svageste eller helt almindelige lønmodtagerne betale gildet. Nu handler det om investeringer. Det er klogt, og i 3F spiller vi gerne ind.

Her er vores bud på 10 vigtige indsatsområder på velfærd og det arbejdsmarked og uddannelsespolitiske område, der kan medvirke til at sikre et Danmark i balance - socialt, geografisk og økonomisk. 

Klima og grønne uddannelser: Uden en satsning på klimaet er det hele ligegyldigt. Danmark skal være i front. Vi skal være et lokomotiv for indsatsen – vise verden, at vi kan skabe en grønnere verden og samtidig få alle med.

3F foreslår derfor, at alle uddannelser fra grundskole til videregående uddannelser indeholder undervisning i, hvordan det enkelte fag kan benyttes til at skabe en stærkere klimaindsats.

 

Unge uden job og uddannelse: Folkeskolen er en stor succes for langt de fleste. Men desværre er der i Danmark flere end 100.00 unge (15-29 år) der hverken er under uddannelse eller i job. Vi er samtidig over de seneste årtier blevet dårligere til at bryde den sociale arv. Det er for ringe, for nu at udtrykke det mildt. Det har vi ikke råd til. Alle skal med, og alle skal bidrage. 

3F foreslår, at der indføres et kommunalt ansvar, som sikrer, at ingen forlader folkeskolen uden at kunne læse, skrive og regne. Kommunerne skal udstyres med en egentlig uddannelsespligt. Det vil sige, at kommunerne har pligt til at sikre, at alle unge kommer igennem folkeskolen og som hovedregel går i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse. Hvis kommunerne ikke kan leve op til det, skal de fratrækkes et beløb svarende til 500.000 kr. per person over bloktilskuddet. 

Sværere at lukke folkeskoler: Folkeskolen er i bred forstand det danske samfunds vigtigste institution. Det er her man dannes og lærer for livet sammen med andre. Skolen er også et naturligt samlings- og knudepunkt i mange byer. Når skolerne lukkes - og i dag er det alt for let at lukke skoler - sygner byerne hen. Det skævvrider vores land geografisk og socialt.

3F foreslår, at der ikke for fremtiden kan lukkes folkeskoler, alene baseret på beslutninger truffet i kommunalbestyrelser og byråd i én valgperiode. Eventuel lukning af skoler bør således træffes af to på hinanden valgte byråd og kommunalbestyrelser.

Skærpede krav til friskoler: Alt for mange søger væk fra det forpligtende, verdslige fællesskab i folkeskolen, der sikrer rettigheder til alle, uanset køn, farve eller social baggrund.

3F foreslår derfor, at kravene til friskoler skærpes mere, så det sikres, at friskolerne forpligtes til at leve op til de samme faglige krav som folkeskoler, herunder også i forhold til medborgerskab, rettigheder og pligter i samfundet.

Én indgang til ungdomsuddannelserne: Frem mod 2030 kommer vi til at mangle op mod 100.000 faglærte. Det er måske den mest alvorlige trussel mod vores velstand.

3F foreslår, at uddannelsesvalget for de unge forenkles, så der er én indgang til ungdomsuddannelserne. Alle unge skal gå ind ad den samme dør og have samme forløb det første år, før der vælges retning.

Det handler om at skabe et bedre ungdomsmiljø og bedre muligheder for informerede valg - og ikke mindst nedbryde barrierer og komme indgroede fordomme til livs. 

Bedre fungerende jobcentre: Kvaliteten af den kommunale beskæftigelsesindsats er for svingende. Det skal forbedres.

3F foreslår, at benchmarking af kommunernes jobcentre indgår som en integreret del af kommunens resultatkrav på en række udvalgte områder. Kommuner, som kan finde forbedringspotentialer ved at lade sig inspirere af andre kommuner, skal lade dette indgå i beskæftigelsesplanen.

Flere ikke vestlige indvandrere i arbejde: Den nuværende effekt af aktivering af ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp er meget lav. Det indikerer, at der i indsatsen ikke er nok fokus på den enkeltes progression henimod arbejdsmarkedet.

3F Foreslår, at der fremover for nyankomne flygtninge og indvandrere i deres integrationskontrakter bør være langt stærkere fokus på aktivering og ikke mindst progressionen i samme. For samme gruppe bør integrationsgrunduddannelsen (IGU) være det primære redskab.

Lighed i velfærd: Danmark er et lille land, men med hele 98 kommuner. Det giver nærhed til borgerne og mulighed for at skræddersy lokale løsninger. Men det giver også danskerne helt forskellige muligheder, ofte helt utilsigtet. Der er således meget stor forskel i, hvilke ydelser og hvilken service man kan opnå, hvis man har brug for hjælp i jobcentret eller har særlige behov. Det er uholdbart, og det krænker den enkeltes retssikkerhed.

3F foreslår, at der indføres standarder for borgernær velfærd på tværs af kommuner. 

Mindre ulighed: Hver femte 3F’er har forladt arbejdsmarkedet, inden de er fyldt 60 år. Enten fordi de er for syge og svækket til at blive fastholdt på arbejdsmarkedet, eller fordi de er døde.

3F foreslår, at der gøres en langt større indsats for at fastholde ældre på arbejdsmarkedet. Der er et betragteligt potentiale både for samfundet og for den enkelte, hvis flere ældre 3F’ere kan fastholdes i job.

Uligheden i sundhed er stor og stigende: Det er væsentligt, at den enkelte lønmodtager tager ansvar for sit helbred. Men det er afgørende, at samfundet og myndighederne tilrettelægger de sundhedsmæssige tilbud på en måde, der reelt tilgodeser alle grupper i samfundet, også kortuddannede.

3F foreslår, at der tilføres ekstra ressourcer til primærsektoren i udsatte områder med tung sygdomsbyrde ud fra specifikke kriterier for behov. Brugerbetalingen sænkes på receptpligtige lægemidler og på besøg hos tandlæger, fysioterapeuter og psykologer. Herudover bør man se på at fjerne eller reducere brugerbetalingen til tandpleje for visse grupper.

Opgør med social dumping: Social dumping udgør i dag en af de største trusler imod lønmodtagerne – ikke kun i Danmark, men i hele EU. Derfor er der brug for en ekstraordinær indsats både nationalt og europæisk for at bekæmpe social dumping og sikre fair fri bevægelighed og reelt samme løn for samme arbejde på samme arbejdsplads.

3F foreslår, at der i forbindelse med alle offentlige udbud stilles krav om løn på overenskomstmæssige vilkår og uddannelse af elever og lærling på dansk grund. Endvidere bør der stilles garanti i forbindelse med entrepriser og betaling for udbud, der først udbetales, når det er godtgjort, at der ikke er sager om social dumping, faglige sager mv. først.

Per Christensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.