Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Digitalisering er en stærk drivkraft i den grønne omstilling

Data, teknologi og digitale løsninger spiller en vigtig rolle, når vi skal skabe et mere bæredygtigt samfund.

Jeanette Fangel Løgstrup, bestyrelsesmedlem og tidl. direktør i Danske Bank

Coronakrisen har understreget behovet for en stærk digital omstillingsevne, og Danmark har i dag en stærk position som et af verdens mest digitaliserede lande.

Samtidig løber den teknologiske udvikling stærkt, og der er brug for at overveje, hvordan vi bedst udnytter digitaliseringens muligheder til gavn for borgere, virksomheder og samfund. Udover at understøtte danske virksomheders produktivitet og konkurrenceevne er digitaliseringen samtidig en hjørnesten i arbejdet med den grønne omstilling.

Mange virksomheder arbejder i dag på at reducere klimaaftrykket ved at gøre tingene anderledes og f.eks. skabe nye cirkulære forretningsmodeller, hvor ressourcerne udnyttes bedre ved at gentænke design, produktion, salg og forbrug. Dette kan i høj grad understøttes af digitale og fysiske teknologier som kan hjælpe virksomheder med f.eks. at spore ressourcer og overvåge udnyttelse og affaldskapacitet.

Eksempler er sensorer i produkter, der giver adgang til data om produktets lokation, tilstand og tilgængelighed. Dermed bliver det muligt at forbedre vedligeholdelsen af produktet, og det bliver lettere at genanvende produktet som ressource i et nyt produkt senere hen. Det samme gælder dataplatforme, som gør det muligt at dele og videresælge produkter med henblik på genbrug. Alt sammen bidrager det til reduceret forbrug af ressourcer og affald.

Og dette gælder ikke kun fysiske produkter. F.eks. har den globale rengøringsvirksomhed ISS udviklet en række teknologier, som indgår som en del af virksomhedens services. Det kan f.eks. være at have sensorer i bygningerne, så virksomheden kan rådgive sine kunder om energifremmende tiltag baseret på data og indsigter om, hvor bliver kapaciteten brugt, hvor folk bevæger sig rundt og hvilke ressourcer, der bliver brugt hvornår.

Øget brug af data og digitalisering bliver også afgørende i udformningen af fremtidens bæredygtige byer. Tænk bare på, hvilke temaer som er i spil:

  • Energi: Energibesparelser, nye energiløsninger, forsyning, grøn omstilling
  • Klimatilpasning: Skybrudssikring, kystsikring, oversvømmelsesvand
  • Ressourcer: Genanvendelse, indsamling, sortering, vandressourcer
  • Mobilitet: Kollektiv transport, intelligent trafikstyring, parkering
  • By og inderum: Lys, handel, byrum, planlægning/GIS-data

Ved at bruge data intelligent får vi et bedre grundlag for at diskutere, hvordan vi bedst indretter vores byer og infrastruktur. Men for virkelig at tage et kvantespring er der brug for at arbejde med data og digitalisering på tværs af sektorer, virksomheder og myndigheder. Et eksempel er energioptimering i bygge- og ejendomssektoren og mulighederne for yderligere digitalisering af den komplicerede værdikæde på tværs af de mange forskellige aktører som f.eks bygherrer, arkitekter, ingeniører, materialeleverandører mv.

Den bæredygtige og digitale omstilling vil over tid ændre vores liv markant, og der vil opstå mange nye muligheder, men også nye dilemmaer og udfordringer.

Jeanette Fangel Løgstrup

Derfor er det positivt, at der lige nu arbejdes med at udforme anbefalinger til en samlet national digitaliseringsstrategi i regeringens såkaldte Digitaliseringspartnerskab for Danmarks digitale fremtid, som består af topledere og eksperter fra dansk erhvervsliv, forskningsverden, civilsamfund mv. Anbefalingerne forventes at komme i løbet af efteråret og vil også indeholde et særligt fokus på, hvordan vi kan blive et mere datadrevet samfund til gavn for den grønne omstilling.

Også EU har udnævnt den digitale omstilling til en topprioritet for at nå politiske kernemål: velfærd, velstand og grøn omstilling - og kommissionen er fast besluttet på at gøre dette årti til Europas ”digitale årti”. Det handler bl.a. om, at Europa skal styrke sin digitale suverænitet og sætte standarder i stedet for at følge andres - med fokus på data, teknologi og infrastruktur.

Den bæredygtige og digitale omstilling vil over tid ændre vores liv markant, og der vil opstå mange nye muligheder, men også nye dilemmaer og udfordringer, som vi skal diskutere og tage stilling til, f.eks. digital inklusion, ansvarlig brug af og kontrol med data, cybertrusler mv.

Danmark og danske virksomheder har et stærkt udgangspunkt for at være med til at præge fremtidens digitale standarder og ikke mindst hvilke værdier, som vi ønsker, at det digitale og bæredygtige samfund skal bygge på.

Jeanette Fangel Løgstrup

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.