Debat
BREAKING

Er din elbil egentlig grøn?

Elbiler bliver ofte fremhævet som en stor del af løsningen på klimakrisen. Men er de nu også så grønne, som de ofte bliver fremstillet? For en elbil er jo ikke grøn i sig selv, og køber man en elbil er den hellige grav ikke automatisk velforvaret.

Grøn, grønnere og grønnest. Meget i den offentlige debat handler om klima og den grønne omstilling, og hvordan vi kan bidrage som forbrugere. Eksempelvis når det kommer til elbiler.

Elbiler er løsningen. Det hører vi fra politikere og mange andre. Ifølge de seneste tal fra Danske Bilimportører er 20 pct. af de solgte biler i første halvår af 2021 i Danmark elbiler.

Men er elbiler den hellige gral? Er man ”grøn”, når man køber en elbil? Eller er det den almindelige forbrugers svar på virksomheders greenwashing?

Om en elbil i virkeligheden er grøn, afhænger af flere faktorer. Eksempelvis af den strøm, man oplader elbilen med. Men ved vi egentlig, hvor den strøm, vi oplader vores elbil med, kommer fra?

For strøm er som udgangspunkt ikke grøn hele tiden. Vores strøm kommer desværre også fra kul, olie og andre fossile brændstoffer. Det er nemlig kun den del af el, som bliver produceret af vedvarende energikilder, der er grøn.

Som ejer af en elbil skal man være klar over det. Man er ikke automatisk grøn, når man investerer i en elbil. Men hvis man oplader den intelligent, og oplader på de tidspunkter, hvor strømmen kommer fra de kilder, som er mest bæredygtige, er man godt på vej.

Desværre er det dog ikke altid sådan. Så hvordan kan man så oplade så grønt som muligt?

Løsningen er transparens og oplysning. At leverandører og udbydere af strøm giver den almindelige forbruger mulighed for at se, hvornår man oplader sin bil så bæredygtigt som muligt. Men det er en sjældenhed i dag. Desværre.

Vi bør og skal stille krav om, at vores udbydere af strøm skal være åbne og ærlige om, hvor strømmen kommer fra, og hvornår den er grønnest og mest bæredygtig.

For virkeligheden er, at dit elselskab ikke kan garantere grøn strøm hele tiden. Den er grøn, når solen skinner, eller vinden blæser. Men på de dage, hvor det ikke er tilfældet, kommer strømmen fra andre steder. Ofte fra fossile kilder.

I dag er der ingen forbrugere, der reelt ved, hvor deres strøm kommer fra. Det skal vi lave om på. Kun på den måde kan vi alle træffe de valg, som er bedst for vores klima, og som gavner den grønne omstilling bedst muligt.

Kun grøn energi gør en elbil grøn.

Læs også