Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ryst posen – du får alligevel ikke alle de it-eksperter, du ønsker

Teknologien low-code og automatisering kan være med til at lette arbejdsbyrderne inden for programmering og dermed mindske riften om it-specialister.

Linda Lindborg, salgs- og rådgivningsansvarlig hos Boomi i Danmark og Norge

I 2030 kommer danske virksomheder til at mangle ikke færre end 22.000 kvalificerede it-medarbejdere, hvis prognosen fra Ingeniørforeningen IDA og Danske Gymnasier står til troende. I foråret viste en undersøgelse fra interesseorganisationen IT-Branchen, at hele 43,6 pct. af de 197 virksomheder, der blev spurgt, helt har opgivet at besætte ledige it-stillinger, og 27 pct. har sagt nej til ordrer eller opgaver, som følge af manglen på it-ansatte.

Har vi ikke den rette arbejdskraft, kommer Danmark til at sakke bagud. Undersøgelse på undersøgelse viser, at manglen på medarbejdere med de rette kompetencer koster virksomhederne dyrt i tabt indtjening og deraf manglende vækst. Samtidig ser vi en øget digitalisering af de danske virksomheder, som langt fra er slut, og som blot kommer til at kræve mere og mere af it-afdelingerne ude i virksomheder og organisationer.

Disse it-afdelinger er hårdt pressede på grund af manglen på it-kompetencer og -ressourcer, og de kæmper med at håndtere den uendelige strøm af opgaver, der oversvømmer deres afdeling.

Nemmere veje til Rom

Ret beset er der tre veje til at løse problemet med den enorme mangel på it-eksperter. Vi kan uddanne flere, men det tager tid. Vi kan gøre alt, hvad vi kan for at tiltrække eksperter fra andre virksomheder og andre lande, men det ændrer ikke på den samlede mangel på it-eksperter og bliver formentlig en temmelig dyr affære.

Og så er der den tredje, der er en farbar vej lige her og nu: Ansæt tech-savy generalister i stedet for de it-eksperter, du alligevel ikke kan få nok af, og implementer så de rigtige teknologiske platforme.

Vi har nemlig adgang til de teknologier, der kan hjælpe. De hedder low-code og automatisering, og dem kan it-generalisterne sagtens bruge.

Brug for færre it-eksperter

Low-code er en teknologi, der kombinerer fordelene ved hurtig softwareudvikling og træk-og-slip brugergrænseflader. Det betyder, at det store kodearbejde, der normalt ligger i udviklingen af nye digitale løsninger og processer, ikke alene kan minimeres, men også demokratiseres, så også andre end it-eksperterne kan skabe nye digitale løsninger.

Med low-code kan alle, lige fra analytikere til produktionschefer, selv strukturere de forretningsprocesser og funktioner, de har brug for, uden at skulle bruge tid og penge på eksterne programmører og med ganske lidt hjælp fra it-ekperterne.

Men de to teknologier kan gøre en kæmpe forskel. Corona-pandemien gjorde, at virkelig mange virksomheder fik travlt med at transformere sig digitalt for at muliggøre fjernarbejde. It-afdelingerne mærkede det store pres og var ved at drukne i tidsfølsomme opgaver. Mange fik her øjnene op for, at de med low-code og automatisering let kunne håndtere de lettere og hurtigere opgaver, og dermed frigøre tid til andre, mere ambitiøse projekter.

Andre har opdaget, at man med low-code-teknologien kan bygge hurtigere, og når man kobler automatisering på, kan man sikre, at data governance lever op til best practice og dermed bruge langt mindre tid på fejlfinding.

Min Boomi-kollega arbejdede f.eks. sammen med et team, der var ansvarlige for dataleverance og -analyse hos en dansk producent og retailer. De skulle udvikle en corporate calendar, der gik på tværs af alle forretningsenheder, så de kunne styre events, kampagner og produktlanceringer, som jo skal koordineres med globale helligdage og lignende.

Ved hjælp af en low-cod-platform blev dette udviklet som en applikation på få dage. Virksomheden anslog, at det tidligere ville have taget månedsvis at gennemføre processen. Uden low-code ville de nemlig have været afhængige af mange tværgående organiseringsprocesser for at få adgang til datasættene. Og de ville have været afhængige af de alt for knappe udviklingsressourcer i deres globale it-afdeling. Low-code viser sig fra sin stærkeste side, når den pågældende afdeling selv har adgang til de nødvendige datasæt, så de selv - via low-code - kan udvikle nye applikationer.

Manglen på it-kompetencer og overbebyrdede it-afdelinger er kun blevet værre i løbet af det seneste års tid. Heldigvis kan low-code og automatisering være med til at lette denne arbejdsbyrde. Teknologierne kan hjælpe med alt fra kodning af nye programmer til administration af cloud-miljøer. Med disse to teknologier kan it-afdelingen få mulighed for at fokusere mere på at innovere forretningen og få en god balance mellem privat- og arbejdsliv, samtidig med at teknologierne gavner hele forretningen.

Linda Lindborg

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.