Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Dansk Erhverv og Kraka: Grønne skatter vil gøre Danmark rigere og grønnere

I disse dage er verdens klimaspidser samlet til COP26 i Glasgow. Der er stor opmærksomhed på at få gennemført klimatiltag, der virker og har stor effekt. I den forbindelse kommer vi med en klar opfordring til det politiske Danmark: Lad os hurtigst muligt få en ambitiøs grøn skattereform.

Artiklens øverste billede
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Mange af verdens ledere har netop besøgt FN’s klimakonference COP26 i Glasgow. Baggrunden er dyster. Det går den gale vej med kloden, og det går stærkt. Igen og igen så vi alene i sommer de gruopvækkende konsekvenser fra vejret, når det arter sig ekstremt. Og det er kun begyndelsen.

Heldigvis er meldingerne fra Glasgow opløftende. Ikke fordi landenes forpligtelser til at reducere udledningerne redder kloden. Tværtimod. Men fordi vi faktisk allerede har teknologien og løsningerne til at komme i mål med Paris-aftalen. Efterspørgslen på grøn strøm bliver afgørende og kloge vindmølleprojekter kommer til at spille en afgørende rolle.

Herhjemme er vi allerede godt i gang med udbygning af vindenergi, solenergi, varmepumper og andre CO2-frie kilder. Og hvis vi også laver det ambitiøse energiøprojekt klogt, kan vi samlet set gennemføre den grønne omstilling omkostningseffektivt.

For via konkurrence og brug af markedskræfterne kan vi få skabt vækst og velstand, der giver os flere penge til f.eks. mere velfærd. Det er markedsvejen, som både Dansk Erhverv og den økonomiske sagkundskab i Kraka er varme fortalere for. Helt konkret kan vi her i Danmark indfri et vækstpotentiale ved nye klimaløsninger både nationalt og internationalt, hvis vi følger markedsvejen til 70 pct.

Vi kan også vælge en anden vej til 70 pct.-målet, som går via tilskudspuljer, subsidier og støtteordninger til specifikke teknologier. Tilskudsvejen kræver en planstyring, som hæmmer væksten og velstanden, og som, ifølge De Økonomiske Vismænd, vil koste skatteyderne næsten 50 mia. kr. årligt i 2030. Det svarer til 12 supersygehuse eller til driften af hele folkeskolen.

Budskabet fra os til både de danske beslutningstagere og til COP26 i Glasgow er klart: Lad os vælge markedsvejen. Herhjemme kræver det en grøn skattereform, hvor vi beskatter det, vi vil have mindre af, nemlig CO2-udledninger.

Parallelt med indførsel af en ensartet CO2-afgift er det vigtigt også at tage hensyn til vækst, velstand og social balance. For et grønnere og rigere samfund skal gå hånd i hånd. Derfor bør en reduktion af den generelle erhvervsbeskatning samt f.eks. elafgifterne være en del af en grøn skattereform. For så vidt angår førstnævnte er der et stort skattearbejde i gang i regi af OECD, hvor nye principper og en minimumssats for selskabsskatten drøftes. Dette arbejde færdiggøres i 2022, hvorfor timingen passer med en CO2-afgift.

Det lyder måske paradoksalt, at man som hhv. øverste repræsentant for 18.000 virksomheder og som direktør for en økonomisk tænketank kan mene, at en ny, høj afgift kan være godt for dansk erhvervsliv og skabe vækst og velstand. Men der findes ikke en erhvervsleder i kongeriget, som ikke ved, at en klimaomstilling både er uundgåelig og nødvendig. Og at en CO2-afgift vil kunne fremme de investeringer, som er nødvendige for på billigste vis at komme i mål. Men vi skylder virksomhederne, at de ved, hvad de har at holde sig til: Afgiftsniveauet, indfasningstempo og overgangsordninger, så de kan disponere deres investeringer.

Hvis vi vil sikre et fortsat stabilt og fremgangsrigt samfund med økonomisk vækst på lang sigt, er det afgørende at få styr på klimaforandringerne.

Det kræver, at vi handler nu.

Hvis vi både skal blive rigere og få bedre velfærd samtidig, kræver det, at vi vælger markedsvejen. Folketingets hidtidige tempo imponerer ikke. Man synes tilfreds med sin egen vurdering om, at dette er en meget stor omstilling af Danmark. Hvorfor det er ok at lade tiden gå. Vi er enige i det første, men ikke i det sidste. Det går for langsomt.

Folketinget bør hurtigst muligt, vedtage en ambitiøs grøn skattereform. Det er helt afgørende for det danske samfund, at der er et konkret udspil, så fremtiden ikke står uklar. Måske skal der justeres løbende, men de store linjer bør være på plads hurtigst muligt.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

Peter Mogensen, direktør i Kraka

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.