Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi har brug for reformer – også når det går godt

Det går godt i dansk økonomi, og det skal vi udnytte til at få endnu flere i arbejde – også dem på kanten af arbejdsmarkedet. Men det kræver reformer.

Artiklens øverste billede
Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Der er fuld fart på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden er for første gang i mange år under 100.000, og langtidsledigheden er faldet med over 10.000 siden april 2021. Det er en positiv udvikling, som forhåbentlig fortsætter de kommende måneder.

En række økonomer og debattører har påpeget, at vi skal udnytte de gode konjunkturer til at få personer på kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse. Det har de helt ret i, men det kan hurtigt blive en kort fornøjelse, hvis vi ikke samtidigt forbedrer strukturerne i økonomien. Det kan for eksempel være lavere skat på arbejde, reformer af de offentlige ydelser og en stærkere beskæftigelsesindsats.

Når vi forbedrer strukturerne på arbejdsmarkedet, øges chancerne nemlig for at de personer, som kommer i arbejde, også bliver ved med at være det, når konjunkturerne igen vender. Hvis vi varigt skal have flere personer i beskæftigelse, kommer vi ikke uden om klassiske udbudsreformer. Det er ganske enkelt det redskab i værktøjskassen, som virker bedst.

Derfor er det også den rigtige vej at gå, når regeringen foreslår at stramme dimittenddagpengene, da det vil øge beskæftigelsen med 8.500 personer i 2025. De gode konjunkturer gør samtidig, at jobmulighederne for de nyuddannede sjældent har været bedre.

Men ambitionerne bør række længere end det, og her er det oplagt at kigge på reformer, hvor overførelsesmodtagere mødes som jobparate og får en jobrettet indsats samt hvor incitamenterne til at arbejde styrkes.

Flere økonomer – ikke mindst fra fagbevægelsen – taler også for, at den aktuelle mangel på arbejdskraft faktisk kan være godt i forhold til at bringe ledigheden længere ned. Det er imidlertid en meget farlig strategi at give frit spil til et voksende pres på arbejdsmarkedet. Prisen kan blive meget høj i form af en overophedet økonomi. Det har ingen gavn af.

Før finanskrisen var arbejdsmarkedet kraftigt overophedet, da ledigheden var bragt ned på godt 65.000. Men da krisen ramte, steg ledigheden med næsten 100.000 på to år. Ubalancerne på arbejdsmarkedet var med til at forværre stigningen i ledigheden og forlænge den efterfølgende periode med høj ledighed. Den situation skal vi for alt i verden undgå gentager sig.

Lige nu forhandler Folketingets partier om finansloven for 2022, og her er det nødvendigt, at finanspolitikken strammes mere, end det regeringen lægger op til i deres finanslovsforslag for at tage toppen af presset på arbejdsmarkedet. Det gælder ikke mindst i forhold til den kraftige stigning i den offentlige beskæftigelse på 30.000 under coronakrisen. Det har i sig selv forværret den rekrutteringskrise, som de private virksomheder står i.

Det er i særligt gode tider, at vi skal sikre et stærkt udgangspunkt for dansk økonomi. Det kræver finanspolitiske mådehold samt modet til yderligere reformer af arbejdsmarkedet.

Anders Borup Christensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.