Debat

Der bør altid være mere end én vej til det gode afkast

En række tilbud om opkøb af porteføljeselskaber har skubbet afkastene i vores small-/mid-cap-fond opad i år. Men spekulation i buy-out-potentiale bør aldrig alene være grunden til at investere i et lille selskab.

Investorer er altid på udkig efter selskaber med udsigt til kursstigninger, og som kontrært value-hus kigger vi specifikt efter undervurderede selskabscases med potentiale. Potentialet kan opstå på mange måder – står selskabet over for en re-rating? Er der udsigt til udskiftninger i ledelsen? Hører virksomhedens overvejende produktion i virkeligheden til i en anden sektor, end den, den benchmarker mod, og kunne dette ændre sig? … Er selskabet med andre ord af den ene eller anden årsag svømmet under radaren, og er der opstået så stor en kløft mellem værdi på bogen og værdi på aktiemarkedet, at der er tale om en god investeringscase?

I vores small-/mid-cap-fokuserede aktiefond Skagen Focus har det seneste år været udpræget godt. Afkastet over tolv måneder nærmer sig 50 pct. (49,69 pct. i fonden sammenlignet med 33,04 pct. i referenceindekset MSCI ACWI), mens afkastet målt over fem år stadig halter lidt efter indekset (11,81 pct. vs. 14,57 pct.). Årsagen til det flotte afkast i år skal findes i netop forvalternes evne til at lokalisere selskaber, hvor der måske nok må skrabes vedholdende i overfladen for at se virksomhedens sande værdi, men hvor det tålmodige analysearbejde har betalt sig: For lykkes man med at være blandt de første, der finder en sand undervurderet perle, kan kursen nemlig også stige i kraft af, at relaterede selskaber på ekspansionstogt bliver sultne efter en bid.

I år har der været ikke mindre end fem tilbud om opkøb af selskaber i Skagen Focus’ portefølje – med gevaldige kursgevinster for kunderne som følger.

Men muligheden for et buy-out-tilbud bør aldrig være hovedårsagen til, at man investerer i et selskab. Det er for risikabelt. Alligevel er det givet, at når et lille eller mellemstort selskab bliver billigt nok – sat over for indtjeningsmulighederne på den korte bane – så er det ikke længere kun value-forvaltere, der kan se fidusen. Nej, så begynder interessen hos strategiske opkøbere også at blive vakt. Især i et økonomisk klima som det nuværende, hvor mange store selskaber svømmer i overskudslikviditet – eller har mulighed for at låne sig til vækst til historisk lave renter.

Kendetegnende for majoriteten af opkøbstilbuddene i Skagen Focus er da også, at der er tale om store fisk, der køber mindre branchekolleger (eller -konkurrenter) – og altså ikke overvejende om kapitalfonde, der køber med henblik på givtige videresalg engang på den mellemlange horisont.

Hvad enten overtagelserne er lykkes eller ej, er kursen på lillebrorselskabet hoppet i vejret som følger af buddet – til glæde for eksisterende investorer. For køen med bejlere vokser naturligvis, når en særligt attraktiv kurmager stiller sig forrest – og alle kneb gælder i kampen om kærlighed og kursmål.

Læs også
Top job