Jordens undergang er en dårlig investering
Havstigninger, skovrydning og dyreudryddelse er blevet en alvorlig risiko ved investeringer, der ikke er bæredygtige, men vi skal passe på, at der ikke går CO2 i det hele.
Som professionel investor beregner vi mange forskellige risici, før vi placerer pengene, og i de senere år er ”bæredygtighedsrisikoen” begyndt at fylde meget i det regnestykke. Pessimisterne ville sige ”undergangsrisikoen”, men vi taler om det samme.
Risikoen ved at lukke øjnene for udryddelsen af dyre og planteliv er – også kynisk betragtet - blevet for høj i forhold til det afkast, investeringen kan give. Hvert fjerde pattedyr og hver tiende fugl står ifølge Our World in Data foran akut udryddelse.
Lægger man tempoet i havstigninger og skovrydning oven i, står det ret klart, at udviklingen reducerer både mennesker og virksomheders muligheder og frihed. Bæredygtige investeringer er med andre ord blevet en forudsætning for at drive forretning og tjene penge i fremtiden.
Når investeringsbranchen ivrigt markedsfører bæredygtige investeringsprodukter, er det vigtigt at diskutere, om vi oversælger varen. Det tror jeg ingen gør med overlæg. På det grønne område, er investeringsbranchen stadig ny i trafikken. Og mens vi venter på, at EU i løbet af 2022 bliver færdige med ensartede betingelser for bæredygtige investeringer, forsøger vi at styre med omtanke og placere os fornuftigt på vejen.
I BankInvests tilfælde indeholder vogntoget 100 milliarder kroner, som vi investerer for 200.000 danske privatkunder. De forventer naturligvis at tjene på deres investering. De forventer samtidig, at pengene sættes i virksomheder, der tager hensyn til mennesker og miljø.
Det var et klart budskab i en meningsmåling, vi fik lavet over sommeren. Målingen viste på den ene side, at danskerne som forventeligt er meget opmærksomme på klimaet. Men den viste også, at bekæmpelse af forurening og fattigdom, og fremme af sundhed, uddannelse og menneskerettigheder også fylder meget. Det understreger for mig, at vi som udbydere af investeringsprodukter skal være meget opmærksomme på, at der ikke går CO2 i det hele. Bæredygtige investeringer er meget mere end klimainvesteringer.
Så mange af os vil gerne gøre noget aktivt, og det er bestemt god, grøn fornuft at sortere sit affald og bruge tørresnoren frem for tørretumbleren. Men det fylder kun lidt i det store regnskab.
Aktivistisk investor: »Kun ved at blive og stemme for forandringer kan man gøre en forskel«
Hvis du for alvor vil påvirke tingene, skal du investere bæredygtigt. For eksempel giver en investering på 100.000 kroner i vores svanemærkede globale aktiefond et CO2-aftryk svarende til 16 dages energiforbrug for en dansk husstand. Det tilsvarende tal for en aktiefond, der investerer på det brede verdensmarked (MSCI All Country World) er 42 dage. Samtidig investerer man i en portefølje med klare mål for, hvor stor en del af porteføljen der skal understøtte FN’s 17 verdensmål – som jo lige præcis handler om forurening, fattigdom, sundhed, uddannelse, og meget mere.
Siden 2020 har vi støttet klimaprojekter, der fremmer skovvækst og dyreliv. Det hjælper lokalt, men ligesom med affaldet og tørresnoren skal der mere til for at skabe afgørende forandring.
Løsningen hedder bæredygtige investeringer. Investeringer, der fører til jordens undergang, er et dårligt langsigtet alternativ.
Lars Bo bertram