Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kære nyvalgte politikere: Kom ind i iværksætter-kampen

Kommunerne må ind i kampen og købe langt flere ydelser fra iværksættere, der vil gøre en social forskel. De mange nyvalgte kommunalpolitikere bærer i særlig grad ansvaret for at få det til at ske. Og ja, det betaler sig.

Kasper Holst Hansen, direktør i Flying BizKit. Foto: Egon Gade

»Svaret er nej, vi investerer ikke i iværksættere, der primært sælger til det offentlige.« Så kontant var meldingen fra en større investor for en måneds tid siden.

Overraskede det mig? Egentlig ikke. For det svar har jeg selv fået mange gange før.

Når investorer vurderer en case, så er salg til det offentlige nemlig alt for ofte lig med langstrakte salgsforløb og svag betalingsevne. Og dermed er investeringscasen i bedste fald moderat og det samme gælder interessen.

Iværksættere, som producerer ydelser og produkter, der skal gøre en social forskel, vil ofte gerne have kunder i det offentlige. Founders er typisk stolte af udsigten til at være leverandører til en skole, en kommune eller et plejehjem. Men skal de bruge kapital til at få det til ske, så bliver de hurtigt nedslåede.

For investorer, skåret brutalt over én kam, ser næsten kun udfordringer, når det gælder salg til offentlige kunder, og vægrer sig derfor også ved at investere i iværksættere, der vil sælge til det offentlige.

Det er ikke noget, investorer bare sådan lige har fundet på. De har ”brændt nallerne” tilpas mange gange til, at det er blevet en såkaldt usagt sandhed.

Med Matematikfessor havde jeg i 10 år de danske skoler og kommuner som gode kunder, og ja, jeg er i dag pavestolt af, at de fandt så stor glæde ved mit produkt. Men jeg har virkelig mange gange også tænkt, at jeg kunne have tjent voldsomt mange flere penge ved at dreje mit koncept over mod det private marked.

Jeg var egentlig aldrig fristet, for jeg var drevet af at gøre en så stor medmenneskelig forskel som muligt. Udfordringen var blot, at min rejse blev markant mere rå, ubarmhjertig og modvindsfyldt, end den havde behøvet at være.

Jeg trives med store udfordringer, men jeg ønsker virkelig, at andre iværksættere fremover skal opleve langt mindre modvind, end jeg gjorde ved at servicere offentlige kunder.

Derfor et spørgsmål til de mange nyvalgte lokalpolitikere: Tør I satse på at købe ydelser og produkter fra nyslåede iværksættere og styrke iværksætteri inden for social impact? Det letteste er naturligvis at spille sikkert og drive kommunal business as usual.

At lade sig lulle i søvn af de sædvanlige leverandører med løsninger på de sædvanlige problemer. Det er bare uholdbart og i min bog tilmed latterligt ineffektivt. For teknologien har i mange år udviklet sig eksponentielt, og ved at indgå samarbejde med iværksættere kan man relativt omkostningslet koble sig på denne rivende udvikling, innovation og nytænkning.

Det offentlige har en fantastisk mulighed for at geare sin egen indsats på f.eks. det sociale område ved at indgå partnerskaber og aftaler med de nye social impact-iværksættere. Med disse iværksættere får de partnere, der vil gå hundrede gange så langt for dem sammenlignet med de store og sædvanlige leverandører.

De vil opnå en smidighed i produkterne og en villighed til at tilpasse det til deres konkrete virkelighed. Og ofte til en ganske rimelig pris. I hvert fald en pris, der er anderledes end den, man får fra etablerede leverandører.

Det offentlige har ganske vist haft fokus på at fremme iværksætteri, f.eks. med kurser og etablering af væksthuse. Og man debatterer sågar perspektivet i at sætte iværksætteri på skoleskemaet.

Men helt ærligt: Hvad hjælper det, hvis det offentlige i praksis ikke viser vejen ved rent faktisk at indgå aftaler med iværksættere? Hvis det offentlige skaber myriader af regler og indkøbsprocedurer, der holder iværksættere væk og som kræver juridisk spidskompetence at imødekomme og levere ind i?

Jeg vil opfordre til handling i form af konkret indkøb fra iværksættere. Jeg opfordrer kraftigt til, at det offentlige og særligt nyvalgte politikere i langt, langt højere grad viser modet til at afprøve nye løsninger, som er produceret af social impact-iværksættere.

Lad mig afslutningsvis give et konkret eksempel på betydningen af at gøre en social forskel.

En af de iværksætter-virksomheder, Flying BizKit hjælper, har netop kontaktet den lokale kommune, da de skulle bruge en ny medarbejder. Virksomhedens founders fandt det naturligt at være med til at løse samfundsopgaven med at tilbyde en lokal medborger, på kanten af arbejdsmarkedet, et job.

Jeg blev så stolt af den gerning, at jeg instinktivt tilbød at hjælpe med en del af finansieringen. Tænk, at to founders i 20’erne tænker på det offentlige i det øjeblik, de begynder at opleve fremgang. Jeg synes i al ærlighed, at det kalder på investeringer den anden vej fra, fra det offentlige.

Måske et øverste punkt til dagsordenen hos de nye folkevalgte politikere?

Kasper Holst Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.