Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danske smedevirksomheder presses af unfair konkurrence

Øget kontrol af importerede stålkonstruktioner kan give flere danske arbejdspladser, men ingen vil ikke høre på stålindustriens whistleblower.

Jens Jørgen Jensen, direktør i TwinWay Steel

Danske smedevirksomheder konkurrerer på ulige vilkår overfor import af konstruktionsstål fra de baltiske lande. Jeg har aflagt en del virksomhedsbesøg i Baltikum og har i den forbindelse kunnet konstatere, at det kun er en meget lille del af virksomhederne, der har styr på de forskellige ISO-standarder, selv om de har alle de fornødne certifikater. ISO-standarderne angiver retningslinjer og procedurer for, hvordan stålkonstruktioner til byggeri skal produceres, og er ens og gældende i hele Europa.

Jeg ser desværre mange alvorlige mangler, som i en stor del af tilfældene er af en karakter, som vil gøre, at deres produkter burde skrottes, og som i mange tilfælde ville blive afsløret, hvis de blev udsat for en regulær ekstern udefrakommende granskning - en audit.

Når de udenlandske smedevirksomheder bliver auditeret eksternt, er det ofte efter, at man har indgået kontrakt, og i mange tilfælde er det entreprenøren, men ikke nødvendigvis slutbrugeren, der agerer auditor, derfor er man efter min mening ikke længere uvildig.

Jeg har set eksempler på en baltisk virksomhed, som er leverandør til nok Danmarks største stålindustri, og som producerer 60 ton om måneden, som kun har fire kalibrerede svejseværker til rådighed til 25 mand. En anden observans er, at de ofte ikke følger op på de opdateringer, som kommer løbende i ISO-standarderne, og at de derfor kan komme til at svejse efter en ugyldig WPS (Welding Procedure Specification), og dermed kan deres produkter i grunden være ubrugelige.

Muligvis bliver de ikke auditeret ordentligt af deres eksterne auditører, da vi kan se virksomheder, som for nyligt er blevet auditeret, har direkte mangler i deres kvalitetssikring.

Man burde i Danmark oprette et organ, som kunne auditere smedevirksomheder, som danske entreprenører entrerer med i de baltiske lande, både for at tage hensyn til danske producenter og sikre, at det byggeri, som foregår i Danmark, lever op til gældende ISO-standarder på området.

Et sådant organ skulle også kunne gribe ind overfor danske entreprenører, hvis der påpeges brud på standarderne, og ikke som nu, hvor kommunerne først gennemgår byggesager ved byggeriers afslutning, og hvor kommunerne som bekendt kun udtager 10 pct. af alle byggesager til gennemgang.

Sen indgriben vil i nogle tilfælde være ret omkostningspræget, eksempelvis at skulle udskifte indstøbte bæringer til altaner, for ikke at tale om demontering og genmontering af selve altanerne.

Vi har i øjeblikket selv en sag, hvor vi har set os nødsaget til at politianmelde MT Højgaard, hvad vi ellers gerne havde været foruden. Men vi gør, som vi skal, når vi har viden om brud på EU-standarderne.

Hvis man konkurrerede på lige vilkår, ville det helt sikkert bidrage med nye danske arbejdspladser.

De skal anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen, som i det her tilfælde så videresender den til Aarhus kommune, som har tilsynspligten på området. Det er, som om kommunen ikke har de nødvendige kompetencer, eller mangler hjemmel til at gribe ind i henhold til en direkte anmeldelse. Da der ikke er en instans, vi kan tage fat i, har vi set os nødsaget til selv at indgive en politianmeldelse af MT Højgaard.

Derfor mener jeg, at man er nødt til at have en instans, som er i stand til at agere og tage ansvar og ikke som nu, hvor MT Højgaard i grunden arbejder videre uden at have den lovpligtige CE-mærkning og dokumentation i orden. I kølvandet af det er der opstået nogle økonomiske forviklinger som gør, at vi ikke vil indgå i yderligere samarbejde med MT Højgaard. Og på den måde risikerer man at påføre virksomheder unødvendige omkostninger, som sådan en instans i den her forbindelse formentlig kunne have forhindret.

Smedevirksomheder både i Danmark og de baltiske lande skal producere efter de samme standarder, og da det ikke rigtig sker, er der tale om ulige konkurrence over for de danske producenter.

Der kører mange ton konstruktionsstål over vores grænser hver dag, og det har jeg det rigtig fint med, men det bør ikke være på bekostning af kvalitet og sikkerhed.

Hvis man konkurrerede på lige vilkår, ville det helt sikkert bidrage med nye danske arbejdspladser. Jeg ser jævnligt danske certificerede virksomheder, som er konkurrencedygtige på både pris, kvalitet og leveringsevne, og andre som lige mangler en knivsbredde.

Som producent er man forpligtet til at indgive en anmeldelse, såfremt man oplever, at EN-standarderne for den europæiske normer ikke overholdes. Men det klinger lidt hult, når der i virkeligheden ikke er en styrelse eller et lignende organ, som kan agere akut på en helt specifik sag, og som kan agere både her i Danmark og hos udenlandske stålproducenter, som er leverandører til danske byggerier.

Jeg mener, at det ville være nemt og rigtigt at opbygge et organ, som kan agere på de her beskrevne eksempler, og som samtidig kan bidrage positivt til det danske samfund, både hvad økonomi og kvalitet angår.

Jens Jørgen Jensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.