Danmark taber kampen om den internationale arbejdskraft
Vi er blandt de dårligste i verden til at tage imod udlændinge. I kategorien ’lokal venlighed’ ligger København nummer 54 ud af 57 byer, mens det står endnu værre til, når det kommer til at danne venskaber og at socialisere.
Danmarks og hovedstadens velfærd er dybt afhængige af international arbejdskraft. Men de kvalificerede, udenlandske medarbejdere, som virksomhederne mangler så hårdt, kommer ikke af sig selv. De attraktive udlændinge skal tiltrækkes. Og når de først er her, skal vi gøre alt for, at de bliver en del af det danske samfund, så de bliver her så længe som muligt. Det er en gevinst for Danmark.
Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft. Faktisk angiver 40 pct. af danske virksomheder, at manglen truer deres vækst. Det er næsten en fordobling på fem år. Det er ikke alene et akut problem for virksomhederne, men også kommuner og regioner har svært ved at rekruttere medarbejdere til velfærdsindsatsen. Det truer danske styrkepositioner på klima, medicinal og IT-området. Og det vil koste os på vores fælles velfærd.
En ny undersøgelse fra InterNations viser samtidig, at befolkningen i Danmark er blandt nogle af de dårligste i verden til at tage imod udlændinge. I kategorien ’lokal venlighed’ ligger København nummer 54 ud af 57 byer, mens det står endnu værre til, når det kommer til at danne venskaber og at socialisere. Det skal vi gøre noget ved.
Vi kan bl.a. styrke modtagelsen og integrationsaktiviteter for nye udlændinge, så de føler sig velkomne, når de er kommet. Det kan bl.a. betyde adgang til fritids- og kulturlivet, at information er tilgængelig på engelsk, sikre gode familieprogrammer og ikke mindst understøtte arbejdspladserne I at skabe en bedre velkomst og integrationskultur.
Det er også vigtigt, at vi arbejder for at fastholde dem, der allerede er her. Vi er faktisk ikke engang gode til at fastholde den internationale arbejdskraft, vi selv uddanner. I 2016 var 47 pct. af de internationale studerende væk allerede et år efter endt uddannelse.
Så vi er kort sagt nødt til at gøre noget aktivt, hvis vi skal sikre arbejdskraft til Danmark. Løsningen er – udover at uddanne og opkvalificere dansk arbejdskraft – selvfølgelig at tiltrække flere kvalificerede fra udlandet. F.eks. ved at sænke beløbsgrænsen. Og jo, beløbsgrænsen kan betyde noget ift. tiltrækning. Men det er slet, slet ikke nok.
Danmark er ikke en attraktiv karrieredestination. Det er desværre stadig en myte, og vi ved, at det kræver en særlig indsats at tiltrække arbejdskraften. Den kommer ganske enkelt ikke af sig selv. Faktisk er Danmark blevet endnu mindre attraktiv som karrieredestination end tidligere, viser analyser fra bl.a. BCG’s Decoding Global Talent. Bl.a. fordi Danmark er relativt ukendt blandt udenlandske kandidater.
Vi foreslår derfor, at vi styrker brandingen af Danmark som attraktiv karrieredestination og skaber en behovsdrevet tiltrækningsindsats for de relevante og kvalificerede. Vi matcher danske virksomheder med de rigtige kandidater og bistår dem i god modtagelse af deres nye medarbejdere. Og til sidst gør vi en ekstraordinær indsats for at integrere dem i vores samfund, så de også bliver i landet på længere sigt.
Det nødvendiggør en langsigtet indsats for at tiltrække den rette, kvalificerede udenlandske arbejdskraft. Det problem, virksomhederne og dermed hele vores samfund står med, er akut - og det bliver ikke mindre i fremtiden. Tværtimod. Derfor skal vi gøre noget. Det er alt for dyrt for det danske samfund at lade være.
Katarina Ammitzbøll & Asbjørn Overgaard