Debat

Lad os tale lidt om kokain i dansk erhvervsliv

2022. Et helt nyt, fint år. Lad os åbne snakken om noget, der endnu ikke hedder noget.

Så længe noget ikke har et navn, findes det ikke. Men så får det et navn, og så findes det.

Sådan begynder druk på kontorer og i forretningslokaler at findes. Det får et navn: Druk. Det begynder at hedde noget, at der findes virksomheder, pæne virksomheder, hvor ledelsen åbner flasker sidst på eftermiddagen, hver fredag og ved alle aftenmøder, og hvor den direktør, der byder velkommen ved firmafesten, hverken er opløftet eller småvissen. Han er fuld.

Hvad mon det hedder i 2040, når et team i et advokatfirma eller konsulenthus kan arbejde fem døgn i træk, eller en chef eller topsælger altid er 30 procent mere energisk end resten af afdelingen, eller en specialist igen og igen leverer over niveau – uforklarligt, magisk? Mon det i 2040 har fået et navn? Som de utallige anledninger til at åbne flasker i visse virksomheder får et navn i 1990’erne?

For 20 år siden begynder det at sive, at det hvide tryllestøv for alvor har nået kontorlandskaberne. Stille og drypvis. Naturligvis. For kokain bliver indtil da betragtet som et jetset-drug, der indimellem finder vej fra diskoteker til den kreative sektor, men ellers ikke er en ting. Ikke i arbejdsmæssig sammenhæng. Og kokain er omfattet af lov om euforiserende stoffer og kan i modsætning til bourgogne ikke forklædes som repræsentativ aktivitet og vertikalsmagning.

Tryllestøvet har ikke noget navn som problem. Endnu. Det er bare derude.

Anders Heide Mortensen

I 2010 dukker en historie op om, at den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll har skilt sig af med fem medarbejdere, der bruger kokain til at holde damptrykket. Med forbilledlig åbenhed fortæller Rambølls hr-afdeling, hvad udfordringen er med sne i forhold til alkohol: Benægtelse.

Kokain er ikke en stimulans, som ansatte indrømmer at have et usundt forhold til. De benægter, benægter, benægter. De vil ikke stå ved, de vil ikke indrømme, og de vil ikke ind i Rambølls behandlingstilbud til misbrugere, der skal hjælpes ud af en labyrint. Dét er problemet.

For kokain er en forbudt stimulans, og delvist tabubelagt. Tryllestøvet har ikke noget navn som problem. Endnu. Det er bare derude. I nogle dele af erhvervslivet som en stimulans, man ikke taler om og ikke tager op, men sameksisterer med tilladte stimulanser på kontorerne. I andre brancher er coke muligvis lige så sjælden som hvid jul. Måske.

Jeg ved det ikke, og jeg har ikke nogen sladder, men nu har jeg to gange på en måned hørt om kokain i high performance-miljøer, og det er fra folk, der er der og kender hjørnerne. Hvis det, der bliver sagt, holder vand, og det tror jeg, er der noget at tale om.

Hvad der er at tale om? Hykleri – for at starte et sted. Kolleger og ledere, der ikke stiller spørgsmål, når teams og enkeltpersoner igen og igen leverer præstationer, som kræver overmenneskelig arbejdsevne, eller kører i sjette gear, også på grå tirsdage. At man viger uden om en konfrontation, fordi energiniveauet er som flybrændstof for debiteringsgraden. At man ikke går hårdt til en high performer, fordi man så risikerer at sende sine bedst indtjenende folk over til en konkurrent.

Udefra ligner det en af de karrierer, der får næring af motion, sund kost og ingefærshots. It’s not. It’s fake.

Anders Heide Mortensen

For at starte et andet sted: Bedrag. Det kan man også tale om. Nogen leverer på topniveau, fordi de lever sundt, løber og begynder dagen med ingefærshots og yoghurt. Andre går i stimulanskassen. Fordi det virker. Punktum. Det er bedrag, men det virker. Kokain udløser så store mængder dopamin i hjernen, at det fortrænger behovet for søvn, hvile, mad, væske og sex.

På kokain kan man overperforme. Som en rollemodel og et supermenneske. Udefra ligner det en af de karrierer, der får næring af motion, sund kost og ingefærshots. It’s not. It’s fake.

Man kunne også tale om ansvaret for brugeren af kokain. Selv den mest succesfulde erhvervsleder eller specialist risikerer, at hans dealer m/k får et parti forurenet stof mellem hænderne. I modsætning til alkohol er der ikke nogen etiket på skidtet. Et af de hyppige tilsætningsstoffer er et lægemiddel mod indvoldsorm. Du har sikkert også hørt om bagepulver.

Lad 2022 blive året, hvor erhvervslivets brug af kokain begynder at få et navn. Som da erhvervslivets fredagsvin, vi har nået en milepæl-vin, mødevin og hyggevin fik et navn i 1990’erne.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job