Debat

Her er nejhattens guide til at punktere entusiasme og fremdrift

Det er 2022, og dine kolleger er vendt veloplagte tilbage fra juleferien. Fulde af entusiasme og overskud. Det skal ikke få lov at vare længe. Her er årets guide til erhvervslivets nejhatte, som får alle til at længes efter sommerferien.

Traditionen tro byder nytår på anstændige lister om trends og opmærksomhedspunkter til topledere på jagt efter muligheder og potentiale.

Men ingen husker Nejhatten. Corporate Danmarks helårs-Grinch, der lever for at skyde ideer ned og minde os alle sammen om, hvorfor det ikke kan blive fredag hurtigt nok.

Det retter vi op på nu. Med seks træfsikre idédræbere er nejhatte alle vegne nu klar til at gøre 2022 mindst lige så ringe som sidste år.

Her er toplederens 10 veje til succes i 2022 - FINANS

  • ”Det er ikke det rette tidspunkt til denne diskussion”

Understreger tydeligt din kollegas manglende situationsfornemmelse. Især, hvis du bare lader din kommentar hænge – længe. Giv aldrig et alternativt tidspunkt. Det er bare ikke nu.

  • ”Du forstår ikke helt problemet”

Fremhæver din intelligens og nedgør din modpart på én gang. Kæmpe win! Denne sætning giver dig en naturlig affyringsrampe for at belære din kollega med afsæt i din enorme erfaring. Fungerer særligt godt, hvis du er yngre end dit offer.

  • ”Snak med Torben om det – det er ikke mit område”

Nogle opgaver er under dit niveau. Send aben videre. Lad andre bokse med de tunge problemer, og vær ikke bange for at understrege løsningens mangler, når dine kolleger vender tilbage.

  • ”Det er ikke dit område”

Begrænser andres bevægelsesfrihed og viser samtidig, at du forstår de usynlige regler, som de tydeligvis har overset. En glimrende og alsidig metode til at lukke ned for dumme idéer og kastrere andres faglighed.

  • ”Det er en fremtidssnak”

Ingen undslipper hverdagens trummerum i dit nærvær. Ingen. Der er kun hjernelammende drift og kvælende rutineopgaver. Drømme er noget, man har om natten.

  • ”Sådan fungerer det ikke her”

Viser dem, hvor skabet står. Fungerer bedst, hvis du helt undlader en forklaring. Bare lad replikken hænge, hold øjenkontakt i fem laaange sekunder og vend så tilbage til dit excel-ark.

Lad os lægge nejhatten på hylden. Negativitet er mange gange stærkere end positivitet, og det smitter værre end Omikron på en sommerlejr. Pessimisme, snæversyn og kritik på autopilot tager kvælertag på vækst og udvikling – både din personlige og din virksomheds.

Lad derfor 2022 være året, hvor vi definitivt gør op med slumrende negativitet og nejhats-mentaliteten. Skift konservatismen ud med eksperimenter og idérigdom. Vær fejltolerant, fejr de små sejre og sig ja, når du er i tvivl.

Og gør det til en regel året ud, at alle, der bruger sætningerne foroven, giver kage næste dag. Vi har heldigvis nogle måneder til at arbejde på strandkroppen.

Læs også
Top job