Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Genåbning skaber optimisme, men vi skal huske realiteterne

Danmark har klaret sig formidabelt igennem pandemien, men det er naivt, hvis vi føler os usårlige af den grund.

Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør i Business Danmark

Sikke en glæde, da regeringen med støtte fra et enigt Folketing uge besluttede at ophæve næsten alle restriktioner fra 1. februar!

Det kan de fleste nok blive enige om, og trods det at smittetallene fortsætter deres himmelflugt, er det da også oplagt, at Danmark med sin gode sygdomshåndtering, robuste økonomi og lave arbejdsløshed er positioneret ret godt i forhold til fremtiden på det globale marked.

Og danskerne er da også optimister, viser en ny undersøgelse, som Userneeds for nyligt gennemførte for os i fagforeningen Business Danmark. Den afslørede nemlig, at færre end hver tiende af de adspurgte danske lønmodtagere tror, at det vil komme til at gå dårligere for den virksomhed, de arbejder for, end det gør nu.

Vi er en del af en meget større verden

Med andre ord regner over 90 procent af de danske lønmodtagere med, at deres arbejdsplads vil klare det lige så godt eller bedre i fremtiden – og spørgsmålet er, om det alligevel er lidt naivt? Vi står trods alt stadig midt i en pandemi, der truer sundheden og hele verdensøkonomien, og selv om Danmark har klaret det godt, er risikoen for en global økonomisk krise stadig overhængende.

Selv hvis pandemien ender med at slippe sit tag i verden uden et afsluttende karatespark over knæene på verdensøkonomien, er der andre trusler i horisonten. For hvad foregår der for eksempel i Ukraine lige nu, og hvad mon kineserne i øvrigt går og pønser på i deres bestræbelser for at blive førende på alt i hele verden?

Både politisk, økonomisk, sundhedsmæssigt og i forhold til miljøet er verden i en voldsom udvikling, og hvis vi i Danmark skal opretholde en god levestandard for alle, nytter det ikke, at vi bare læner os tilbage og klapper os selv på ryggen.

Lærdommen fra corona

Vi må ikke tro, at verden nu bare skruer tilbage til før corona. I stedet skal vi udnytte de lærdomme, som er kommet til os under krisen. Det handler selvfølgelig om ting som hygiejne, afspritning og selvdisciplin i forhold til at bryde smittekæder og blive hjemme, når man er sløj, men det handler også i høj grad om den nytænkning, vi har set på arbejdsmarkedet.

Under coronakrisen fik vi chancen for at afprøve helt nye kommunikationskanaler og måder at arbejde på. Selv om det selvfølgelig ikke er sjovt at være tvunget til at arbejde hjemmefra hele tiden, skal vi huske, hvilken fleksibilitet det gav os at have den mulighed. Det var f.eks. en god hjælp til mange enlige forældre, at de i højere grad kunne tilrettelægge deres egen tid, ligesom vi hørte glade røster fra en del introverte, der rent faktisk værdsatte den øgede alenetid og muligheden for dyb koncentration om et projekt.

På samme måde må vi ikke glemme, hvor nemt det for så vidt var at droppe de fysiske møder til fordel for onlinemøder. For selv om noget af nærværet går tabt via en skærm, fungerede det alligevel overraskende godt, da vi først fik det lært. Det skal vi blive ved med at udnytte – og især i forhold til projekter, hvor deltagerne bor langt fra hinanden, og hvor fysiske møder kræver en masse transport. Det element tager man helt ud af ligningen med et onlinemøde, og den måde er det både effektivt og godt for miljøet at møde på video.

Så derfor - inden vi smider barnet ud med badevandet - skal vi overveje, hvordan vi kan bruge de erfaringer, vi har gjort os under corona, til at skabe en helt ny måde at være og arbejde på.

Martin Kildgaard Nielsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.