Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sådan skalerer du en finansiel teknologi-startup

Ny undersøgelse sætter fokus på de vigtigste ting at have styr på, når en fintech-startup skal løftes til næste internationale niveau

Søren Ameland Bligaard, rådgiver og ekspert i fintech, PA Consulting

Finansielle teknologivirksomheder - kendt som fintechs - har gode vækstbetingelser i disse år. Vi har brug for dem, der er mange af dem og ofte kan medierne derfor berette om nye private fintech startups, der opnår unicorn-status med en estimeret værdi over 1 milliard dollar. 

Men det er ikke alle, der lykkes med at skalere. Vi har i PA undersøgt, hvad der skal til for at skalere succesfuldt, og f.eks. er et internationalt netværk et must, hvis man ønsker at komme ud over Danmarks grænser. Det er interessant set i lyset af, at kun 37 pct. af de fintechs, vi har talt med, har et globalt netværk.

I vores nye rapport ”Building Your Fintech To Scale” beskriver vi erfaringer fra fintech-økosystemet. Helt konkret har vi tre ting, som kan hjælpe fintech startups med at skalere, nemlig at få overblik over sit ”road map”, vide hvilke færdigheder, man skal tiltrække og sidst men ikke mindst at udbygge sit netværk.

Rapportens resultater, som er lavet i samarbejde med Copenhagen Fintech, er baseret på kvantitative svar fra over 80 fintech-virksomheder samt interviews med flere eksperter på området og CxO’s (funktionsdirektører), deriblandt fra et par unicorns. Her ser vi, at hele 98 pct. af fintechs har en ambition om at skalere. 

Som en af direktørerne formulerede det: »Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi skal skalere, det er et spørgsmål om hvornår«. Der er med andre ord ingen tvivl om, at motivationen bag - og troen på - en skalering er til stede i den danske fintech-verden. 

Fintech-økosystemet er modnet over de seneste år, og investorer er ikke blege for at investere. I løbet at de seneste fem år er de totale investeringer i danske fintechs vokset med over 100 pct. i gennemsnit om året, hvilket understreger, at det danske økosystem består af mange forretninger med stort potentiale.

Det kræver dog en stor indsats at skalere foreetningen, og det hjælper, hvis man tager imod de her tre konkrete anbefalinger.

Udarbejd dit roadmap

»Når man skalerer en fintech, er der en konstant afvejning mellem time-to-market og at bygge et skalerbart produkt af høj kvalitet,« udtaler en af virksomhedsejerne i undersøgelsen.

Det er sagen i en nøddeskal. Det er ikke blot dit produkt eller din platform, som skal være skalerbar. Du er nødt til at tænke skalering ind i hele din forretningsmodel, organisation, teknologi samt compliance. Du vil være nødt til at foretage svære prioriteringer mellem hvor hurtigt, du ønsker at skalere, og kvaliteten og færdighedsgraden af din forretning og dit produkt. 

Det tager ofte længere tid at bygge en forretning, der er skalerbar. Det er dog ikke altid, at kvaliteten og færdighedsgraden bør prioriteres højst, da hastighed (time-to-market) kan være vigtigere – og så må kvaliteten og færdighedsgraden udbygges derefter.

Lav derfor en klar køreplan baseret på din vision for, hvordan du skalerer din virksomhed, og fortsæt med at justere den, som virksomheden eller verden ændrer sig.

Tiltræk de rigtige færdigheder

«Man bør udskifte størstedelen af sit ledelsesteam hvert andet til tredje år, når man skalerer«.

Den læresætning går igen flere gange i vores undersøgelse. Det er naturligvis ikke kun hos ledelsen, at kravene til kompetencer ændrer sig. i takt med fintech’en vokser. I skaleringsfasen skal bruges personer, som kan bringe orden i kaos og bidrage med struktur og processer. Derudover skal der ofte ansættes flere specialister end generalister i takt med væksten.

Det er tankevækkende, at kun 62 pct. af de adspurgte virksomheder mener, at de har de nødvendige kompetencer til at skalere deres virksomhed. En af løsningerne på det problem er at tiltrække kompetente internationale profiler.

Skaf derfor adgang til internationale kompetencer og juster organisationen løbende. De kompetencer, din fintech har brug for, ændrer sig over tid, og de ledere, som har været succesfulde i den indledende vækst, er ikke nødvendigvis dem, som har færdighederne til at drive den fremtidige skalering af forretningen.

Opbyg dit netværk

Omgiv dig selv med de rigtige mennesker, som kan give dig adgang til internationale rådgivere og kapital. Det kan virke banalt og som logik for burhøns, men ikke desto mindre blev det gentaget igen og igen. Kun 37 pct. af de adspurgte fintechs svarer, at de har et globalt netværk, der kan hjælpe dem med at skalere deres forretning. Et bredt og værdifuldt netværk kommer ikke af sig selv, og derfor er du nødt til at investere tid i at identificere de rette personer og opbygge en relation til dem.

Nogle af de personer kan indgå i bestyrelsen, men det er vigtigt at være bevidst om, hvorfor man ønsker en bestyrelse og forretningsafstemme, hvad man kan, og især, hvad man ikke kan benytte sin bestyrelse til. Kravene til ens bestyrelse vil også ændre sig over tid, og derfor er det vigtigt, at kompositionen og rollefordelingen bliver evalueret løbende, så det ikke blot automatisk er den største investor som eksempelvis er bestyrelsesformand.

Vær opmærksom på de tre ting – og tilsæt så hårdt arbejde og en smule held – så er det måske din virksomhed, der når skyerne næste gang.

Søren Ameland Bligaard

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.