Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Derfor vil inflationen falde igen

Heldigvis er der flere gode grunde til at forvente faldende prisstigninger i de kommende år. Kina og Japan viser vejen.

Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest

I mange år har vi ikke skænket stigende priser – inflation – ret mange tanker. Og hvis vi endelig hørte om inflation, handlede det som regel ikke om risikoen for stigende priser, men om faren ved faldende priser, det vi kalder deflation. Centralbankerne har i årevis ført en lavrentepolitik netop for at bekæmpe deflation, også kendt som ”den japanske syge”.

Men pludselig taler alle om stigende priser. I USA er inflationen i forbrugerpriserne helt oppe på 7,5 pct., og vi skal faktisk 40 år tilbage for at se noget tilsvarende. I Tyskland er inflationen 5 pct. I Danmark 4,3 pct.

Der er meget på spil her. Hvis ikke inflationen kommer ned igen, vil vi gå ind i en tid med voksende økonomisk og finansielt pres. Centralbankerne vil være nødt til at sætte renterne betydeligt op for at tvinge inflationen ned på de ønskede 2 pct. Det vil ramme økonomien, boligmarkedet og aktiemarkedet.

Heldigvis er der rigtig gode grunde til at forvente faldende inflation i de kommende år. De vigtigste årsager til dagens høje inflation er kraftigt stigende energipriser og andre ekstraordinære prisstigninger skabt af coronakrisen.

Priserne på olie, benzin, naturgas og elektricitet kan ikke forventes at stige i nær samme takt som i det seneste år. Balancen mellem udbud og efterspørgsel på oliemarkedet er i bedring. De meget høje naturgaspriser er igen faldende. Ekstraordinære vejrforhold har bremset produktionen af grøn elektricitet i 2021. Her er der udsigt til bedring, også støttet af stigende kapacitet som en del af den grønne omstilling.

Coronakrisens inflationære tendenser kan forventes at aftage i takt med et faldende smittetryk. De globale forsyningskæder er allerede i bedring. Vi kommer til at se stigende havneaktivitet, ikke mindst i Kina, og med en mere smidig international transport, kan vi forvente gradvis faldende fragtrater.

Forsyningen af de vigtige mikrochips – som sidder i alle former for elektronik – er også hastigt på vej op. Det er godt nyt for en bilindustrien, der på et tidspunkt måtte stoppe produktionen af mangel på mikrochips med deraf følgende voldsomme prisstigninger på både nye og brugte biler. Det kommer ikke til at gentage sig.

Er faren da helt drevet over? Det er for tidligt at sige. Der er en vis risiko for, at kraftige lønstigninger i et presset arbejdsmarked vil holde inflationen oppe. Lønstigninger på 3-4 pct. i Europa og 4-5 pct. i USA over det kommende år er et godt bud. Men glem ikke, at rigtig mange virksomheder også har øget produktiviteten. Den stigende effektivitet gør, at virksomhederne ikke er piskede til at lade kunderne betale hele lønregningen.

Den hastige og brede teknologiske udvikling vil i det hele taget presse både løn- og forbrugerprisudviklingen ned på længere sigt. Vi kommer til at se et nyt kvantespring i virksomhedernes og samfundets anvendelse af stadig mere avanceret software (AI) og automatiseringer (robotter).

Læg mærke til, hvad der sker i Asien. I både Japan og Kina er inflationen stadig meget lav. USA ligger aktuelt højt, og Danmark og Europa midt i mellem. Forvent, at mindste fællesnævner - altså Asien - vil definere fremtiden. Og håb på det. For ellers bliver Vesten igen udkonkurreret af billige varer fra Asien. Og det kan vi jo ikke leve af på sigt.

Jakob Vejlø

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.