Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tør du erstatte løn og tryghed med et lærerigt afbræk i en nystartet virksomhed?

Jeg savner en langt større grad af vekselvirkning mellem startups og ansatte i det etablerede erhvervsliv. Vi kan lære rigtigt meget af hinanden, hvis vi tør acceptere de nødvendige fordele og ulemper i at skifte jobroller.

Kasper Holst Hansen, direktør i Flying BizKit. Foto: Egon Gade

Årene i spidsen for en veletableret virksomhed lærte mig meget om de menneskelige og karrieremæssige muligheder, startup-verdenen rummer. For eksempel angående rekruttering.

I den veletablerede virksomhed, jeg stod i spidsen for, foregik rekruttering ved, at ”nogen kendte nogen”, som efterfølgende sendte uopfordrede ansøgninger. Jeg bemærkede, at det ikke var ansatte fra det etablerede erhvervsliv, der søgte uopfordret. Det var typisk mere ukurante typer, og dem fik vi til at passe ind. Den enkeltes vilje til at lykkes betød mere end et øjeblikkeligt cv-match.

Det var først senere, jeg oplevede interesse fra folk med erfaring fra de større, veletablerede virksomheder. Det var som om, vi skulle være en etableret og kendt virksomhed før ansøgere, som allerede var ansat i større, etablerede virksomheder, ville søge en stilling hos.

Det undrer mig, for man kan lære utroligt meget af at spille en rolle i en lille virksomhed, en startup, der er på vej til at blive større. I en startup er der nemlig kort afstand fra idé til beslutning, et kreativt miljø uden benspænds-bureaukrati og dagligt mulighed for at skabe en håndgribelig, konkret forskel. Så hvorfor vælger få ”corporates” at forfølge et karrierespor i en startup og spille en rolle dér?

Jeg har spurgt mange på min vej, og det typiske svar er: Vi har det sikkert og trygt, hvor vi er. Og det forstår jeg godt, men så gider jeg bare heller ikke høre flere historier om det ubrydelige hamsterhjul, som mange ansatte i veletablerede virksomheder tit taler om!

For sagen er, at personlig udvikling koster, og søger man den i en startup, er trade-off meget ofte lønniveau og jobsikkerhed. Men præmien er, at man udvider sin faglige horisont, vokser menneskeligt og med stor sandsynlighed bidrager væsentligt til en ny virksomheds vækst.

Der er dog én type corporates, der befolker startups i stor stil, nemlig de såkaldte business angels, som investerer i nye virksomheder. Det er sympatisk nok, at de gør det, men alt for ofte oplever jeg, at deres kompetencer og indsats spiller deres investering tynd. Er man succesfuld i et C25-selskab, giver det ingen garanti for, at ens kompetencer er nyttige i det helt tidlige stadie af en startup. Nærmest tværtimod.

Hvis du synes, at det er et provokerende statement, så prøv at vende det om: Ville jeg være oplagt til øverste hylde i et C25-selskab? Svaret er umiddelbart nej. For det kræver andre kompetencer, mindset og ikke mindst indsatser at drive en startup sammenlignet med det, der skal til i en etableret virksomhed.

Alligevel vover jeg at opfordre corporates derude til at overveje, om det vil være til personlig gavn, at I prøver at skifte til en startup et år eller to? Ikke som stiftere, men som nøglemedarbejdere. Ja, jeg medgiver, at lønnen ofte er anderledes beskeden – men de personlige og faglige udviklingsmuligheder er enorme.

I 2015 mødte jeg Line, der havde en HR-baggrund, men som ønskede at fokusere på kommunikation. Line havde masser af udstråling og power, så jeg foreslog hende efter kort tids ansættelse, at hun kunne blive team manager i vores nye afdeling for marketing og multimedie.

Jeg har forfremmet mange gennem tiden. Årsagen var hver gang og uden undtagelse, at den trygge, dunede ”ælling” var blevet til en modig, fjerprægtig svane.

For Line blev det vejen fra hendes vante gang i HR-miljøet i landets helt store virksomheder til en anderledes og ad hoc-præget hverdag med interne og eksterne budskaber. Og ikke mindst nogle lærerige år som en del af ledelsesgruppen for en startup i eksplosiv vækst. For mig var det vildt at opleve det drive, som et menneske fra corporate-Danmark kom blæsende ind med. Vi tog chancen sammen, og det blev fantastisk.

Jeg har forfremmet mange gennem tiden. Årsagen var hver gang og uden undtagelse, at den trygge, dunede ”ælling” var blevet til en modig, fjerprægtig svane. At et menneske havde grebet chancen, og at jeg som stifter bare måtte præmiere det.

Dermed ikke ment, at forfremmelsen alene er målet for et succesfuldt ophold hos en startup. For det handlede om, at mennesker med lysten og nysgerrigheden til at blive bedre er dem, der bygger morgendagens vindere. Uanset om vinderen er stor eller lille!

Kasper Holst Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.