Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Giv dig tid, når du har travlt

Den menneskelige udvikling og organisatorisk modning kan ikke hastes igennem, for i visse tilfælde skabes en stor del af værdien af et projekt i selve processen. Min opfordring til topledere, bestyrelsesmedlemmer og andre projektejere er derfor at huske min oldemors råd: ”Giv dig tid, når du har travlt”.

Anne-Mette Højland, CEO i IDna Group

Da jeg var 12 år gammel, skrev min oldemor på 86 dette råd til mig i min poesibog; ”Giv dig tid når du har travlt...”. Den sætning har fulgt mig altid, og dukker op i mit hoved når jeg har allermest travlt. For den er så evig gældende, og så svær at efterleve. Særligt i en verden hvor tid er det dyrebareste, vi har.

Til daglig lever jeg af at rådgive virksomheder, organisationer og brands, og her oplever jeg ofte at store projekter ønskes ’scopet’ med en stram tidsplan. Ikke fordi de ikke prioriteres, men måske pga. utålmodighed. For min oplevelse er ofte, at når først beslutningen om at gennemføre et projekt er truffet, er man allerede lidt sent på den. Idealet for mange er jo effektive og hurtige processer, sprints og lignende. Men det er ærgerligt, da en kort proces ikke altid sikrer det samme resultat.

Mange af os kender den gode gamle projekt-trekant, hvor spidserne udgør tid, pris og kvalitet – som hver især påvirker hinanden, særligt hvis de ændres undervejs. Men, for der er jo altid et men, så er der projekter, der i min erfaring beriges af en længere proces. En af mine kunder sagde engang til mig: ”Diamonds are made under pressure”, mens vi diskuterede en tidsplan. Og som den førstnævnte sætning har denne også fulgt mig igennem mit professionelle liv. Den rummer en vis sandhed, men den menneskelige udvikling og organisatorisk modning kan ikke hastes igennem, for i visse tilfælde skabes en stor del af værdien af et projekt i selve processen.

Forandringen sker i processen

Når jeg arbejder på projekter sammen med mit team med længere tidsrammer, oplever vi, at kunden når at blive mere modig i løbet af processen, og derfor træffer andre valg, end de måske ellers ville være tilbøjelige til at gøre. Dette sker naturligvis primært i de projekter, hvor kunden er dybt involveret, og derfor både bidrager til resultatet og opnår ”aha-oplevelser” undervejs.

I de tilfælde sker den forandring, som projektet er sat i verden for at skabe, allerede i processen – og dermed også en stor del af værdien. For vi kender desværre alle til de projekter, som aldrig rigtig bliver implementeret og kommer ud og leve i organisationen. Når kunden tager sig god tid til at blive en vigtig del af processen, overrasker resultatet heller ikke, idet de jo selv har været med til at skabe det. Og det er vores erfaring, at forandringen og dermed implementeringen af resultatet herved allerede er i gang.

Tør at mærke efter

Vi oplever, at den tid kunderne er villige til at bruge på et strategiprojekt næsten er halveret over de seneste 10 års tid. Vi, som rådgivere, bliver naturligvis dygtigere over tid, og vi optimerer og justerer løbende vores interne processer og modeller, og kan derfor også levere både værdi og resultater hurtigere, end vi kunne for 10 år siden. Men vi kan som nævnt ikke påvirke det menneskelige perspektiv, som nogle gange forklejnes i projekterne.

Derudover oplever vi ofte, at der kommer nye folk på projektet undervejs, som skal ’onboardes’, tovholdere der stopper midt i projektet eller andre ændringer kan give behov for ”endnu en runde”. Alt sammen faktorer som er umulige at forudse. Det er klart at et projekt ikke skal trække for langt ud, det gavner hverken proces eller projektets resultat. Men der hvor man tør stoppe op, mærke efter og herefter ’fine-tune’ og evt. forlænge processen, dér får man sig selv og sin projektorganisation med i det.

Min opfordring til CEO’s, bestyrelsesmedlemmer og andre projektejere derude er at huske min oldemors råd; ”Giv dig tid når du har travlt”.

Anne-Mette Højland

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.