Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Opråb til finansdirektøren: Gør bæredygtighed til din hjemmebane

Langsigtet værdiskabelse handler om virksomhedens samfundsmæssige rolle og bæredygtighed. Økonomifunktionen bør spille en nøglerolle her, men det kræver at CFO’en færdiggør oprydningen i eget domæne og stiller skarpt på fremtiden.

René Ravn Nielsen, partner, head of consulting, EY

Cirkulær produktion, social bæredygtighed og klimaomstilling er opgaver, som stort set alle virksomheder skal arbejde (videre) med. Langsigtet værdiskabelse er i min optik synonym med at etablere troværdig fremdrift på den bredest tænkelige definition af ESG-dagsordenen. Og det kalder i den grad på finansdirektører - CFO’er - med udsyn og mod til at læne sig ud, fordi vi får brug for evidens, fakta og robuste data på vejen.

Jeg er helt klar over, at CFO’en har rigeligt at se til, når forsyningskæder bryder sammen, omkostninger stiger og inflation og stagflation truer i horisonten. Men det er helt nødvendigt, at økonomifunktionen gør sig selv robust over for alle disse tryk på forretningsmodellen og sætter sig på forsædet i forhold til den langsigtede værdiskabelse.

En vigtig forudsætning for at spille en offensiv rolle er, at finansafdelingen kører sine egne processer effektivt og automatiseret. For fem år siden lå man i den gode ende, hvis total-cost-of-finance lå på godt 1 pct af omsætningen. I dag er dette globale pejlemærke krøbet under en halv pct, og efter min vurdering er de fleste danske virksomheder ikke i nærheden af denne effektivitet.

Nøglen til høj effektivitet er digitalt gennemstandardiserede processer inden for transaktioner, rapportering, planlægning og svindelbekæmpelse. Danske virksomheder har i vid udstrækning værktøjerne, men mange opnår ikke gevinsten ved eksempelvis at have en digital samhandelsplatform med virksomhedens leverandører, fordi de ikke bruger den konsekvent.

Hvis man eksempelvis har masser af undtagelser fra den automatiserede proces, har man stadig brug for mandskab til at håndtere enkeltstående processer og undtagelser. Det koster effektivitet, og økonomimedarbejderne bliver ikke frisat til mere værdiskabende, fremadrettede aktiviteter.

Teknologien skaber ikke effektiviteten af sig selv. Der skal også kultur- og adfærdsændringer til, og de kræver forandringsledelse. CFO’en får på de nye arbejdsområder også brug for at supplere kompetenceprofilen langt ud over domæneviden inden for økonomistyring. Jeg ser altså en todelt opgave foran dagens CFO’er. Finance-funktionen skal effektivisere i eget domæne, og samtidig skal virksomhedens arbejde med at optimere sin samfundsmæssige rolle understøttes af fagligheden fra finance-teamet.

Begge dele kræver nye grader af digitalisering. For den klassiske CFO vil det føles langt fra komfortzonen, fordi tallene for klimaaftryk og sociale forhold nødvendigvis må starte fra et lavt og usikkert niveau. Men ikke desto mindre er mange allerede i gang.

Flere tyske koncerner har fine fremskridt med nye scorecards og etisk rapportering. Det helt afgørende er, at virksomheden (CFO) selv sætter fart på processen og ikke venter på formelle rapporteringskrav. Det er nemlig ikke en compliance-omkostning. Det er en investering i langsigtet værdiskabelse.

Her og nu vil jeg pege på i hvert syv mulige indsatsområder for CFO’en:

  • Kom tættere på bæredygtigheds-teamet og træk i arbejdstøjet sammen.
  • Definer og etabler de non-finansielle målinger, som stakeholdere går op i relateret til virksomhedens forretningsprocesser.
  • Skab solide data om politikker, processer og kontroller på ESG-området.
  • Introducer bæredygtigheds-kriterier i forhold til allokering af kapital og investeringer.
  • Sæt tal på de økonomiske konsekvenser af klimarelaterede fysiske og transaktionelle forandringer på kort, mellem og langt sigt.
  • Forudse og forbered de nye regulatoriske rammer på ESG-området for at udvikle de data og rapporteringsformater, som virksomheden snart bliver mødt med.
  • Forstå hvordan grønne investeringer påvirker virksomhedens adgang til likviditet, og forbered de afgørende KPI’er, der kommer i centrum.

Der er nok at tage fat på for CFO’erne. Og det er i sig selv et argument for at standardisere og automatisere på de klassiske økonomi-processer!

René Ravn Nielsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.