Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Historisk høje priser svækker Danmark i kampen om turisterne

Der er behov for akut politisk handling, hvis Danmark skal bevare sin førerposition som turistland.

Jan Brusgaard, stifter og direktør for Feriepartner Nordjylland

Det er blevet markant dyrere at være dansker den seneste tid. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske forbrugerpriser steg med 4,8 pct. i februar 2022 i forhold til samme måned sidste år. Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset i over 30 år og en markant stigning sammenlignet med inflationstakten i december, som lød på 3,1 pct.

Udviklingen er i høj grad drevet af prisændringer inden for varer, som hæver årsstigningen. Varer er i gennemsnit steget 7 pct. det seneste år, og det er særligt stigninger på el, fødevarer samt brændstof og gas, som har gjort hverdagen dyrere for de danske familier.

Det betyder også, at det er blevet dyrere at være turist og sommerhusgæst i Danmark.

Højere forbrugspriser betyder nemlig dyrere ophold for vores danske og udenlandske gæster. Det skyldes blandt andet, at de fleste kører til feriehusene i egen bil, og at prisen på elforbruget i husene er steget. Derudover vil de danske familier have færre penge til forbrug under opholdet grundet det generelle prisniveau.

De stigende elpriser har også økonomiske konsekvenser for husejerne, som udlejer deres sommerhuse. I dag lægges indtægterne fra el, olie og vand oveni lejeindtægterne, og indtægterne bliver dermed skattepligtige for feriehusejerne. Det betyder, at lejerne skal betale en højere elpris end markedsprisen.

Der er derfor behov for akut politisk handling, hvis Danmark skal bevare sin førerposition som turistland. Det er ikke mindst vigtigt set i lyset af de seneste to år, hvor store dele af turisterhvervet har kæmpet for at overleve nedlukninger, restriktioner og minimal rejseaktivitet fra udenlandske gæster. Derfor er det afgørende, at vi gør det så attraktivt som muligt at holde ferie i Danmark – og det kræver først og fremmest et gunstigt udgangspunkt for aktørerne.

Derfor er det vores og Feriehusudlejernes Brancheforenings forslag, at beskatningen af salg af el ved udlejning af feriehuse bliver fjernet, således det bliver muligt at sænke lejeprisen til et konkurrencedygtigt niveau.

Det kan også give anledning til at føre branchen i en mere bæredygtig retning.

Hvis elforbruget eksempelvis bliver afregnet direkte med elselskabet, vil lejerne få et langt større incitament til at forbruge el på de billigste tidspunkter af døgnet til f.eks. tøjvask og opladning af biler og øge efterspørgslen på lavenergiferiehuse. Dette kan således tilskynde flere bæredygtige tiltag blandt sommerhusejerne i form af eksempelvis installation af varmepumper, elpærer og hvidevarer med et lavt elforbrug for at imødekomme den stigende efterspørgsel fra gæsterne.

Et andet greb i værktøjskassen er muligheden for igen at kunne opsætte solceller uden modregning i elafgiften, når man selv forbruger den el, man producerer. For år tilbage var det ikke til at opdrive en villavej i Danmark uden et betydeligt antal huse med solceller på taget. Flere håndværkere specialiserede sig sågar inden for disciplinen og helligede hele deres forretning til opsætning af solceller på grund af den høje efterspørgsel. Det var sund fornuft for både miljøet og pengepungen.

Interessen stoppede imidlertid brat, da der blev pålagt elafgift af egenproduktionen. Den tidligere ordning vil ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening både øge Danmarks uafhængighed af russisk energi samt bidrage til mere el i sommerhusområderne. Det vil blandt andet betyde, at der bliver mulighed for at opsætte flere ladestandere – til stor glæde for det stigende antal elbilister, som gæster det danske sommerland.

Vi ved, at der bliver rift om turisterne fra nærmarkederne den kommende sæson, og det vil koste både omsætning og arbejdspladser, hvis vi ikke sætter ind nu, så dansk turisme står stærkest muligt i fremtiden.

Jan Brusgaard

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.