Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den største trussel mod Vesten er egne politikfejl

Mere kommandoøkonomi og udskudt penge- og finanspolitisk konsolidering er en større risiko end russiske svar på sanktionerne.

Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos

Lad os se det i øjnene. Vesten er i en omfattende, økonomisk krig med Rusland.. Det er en asymmetrisk krig, hvor vore sanktioner rammer Rusland uset kraftigt - helt forskelligt fra de blidere og ret virkningsløse sanktioner, der tidligere har været brugt, bl.a. mod netop Rusland. Asymmetrien bunder i, at Vesten er økonomisk overlegen.

EU alene har 10 gange Ruslands BNP. Rusland er i voldsom recession, mens vi andre fortsat regner med positive, om end lidt lavere vækstrater.

Mens Putin kunne ramme Vesten lidt mere ved at lukke for gaseksporten - hvilket dog på lidt længere sigt vil ramme ham selv værst - er den værste trussel mod de vestlige økonomier nok vores egen politik. Der er risiko for en række politikfejl.

Det vil være en fejl at søge at løse økonomiske udfordringer med mere kommandoøkonomi - med bl.a. politisk bestemt rationering. Det er fristende for politikerne i en kriseøkonomis omvæltninger, hvor der f.eks. pludselig er mindre gas til rådighed. Klimaministeren har allerede rationeringsplaner for gas klar i skuffen. EU har givet landene lov til at overtræde regler om ulovlig statsstøtte. Det Internationale Energiagentur har tilmed foreslået at genindføre bilfrie søndage, symbolet par excellence på 1970’ernes forfejlede energipolitik.

Vi bør ikke glemme, at det mest effektive redskab til at sikre effektiv ressourceudnyttelse er prissystemet. Energipriserne er uovertrufne til det, fordi de decentraliserer prioriteringerne helt ned til den enkelte borger. Netop når der opstår pludselig forøgede mangler, er prissystemet uomgængeligt, hvis tilpasningen ikke skal blive for dyr. 

I stedet for at sætte den frie prisdannelse ud af kraft bør politikerne bruge prissystemet til at opnå politiske mål som øget forsyningssikkerhed. I stedet for f.eks. at lukke for russisk gas, kunne man lægge en afgift på. 

En anden risiko er, at krigen får stater og centralbanker til at udskyde en tiltrængt penge- og finanspolitisk konsolidering. Den amerikanske centralbank har dog - under indtryk af den eksplosivt voksende inflation - valgt at øge renten for første gang i fire år, men om den vil fastholde linjen, og om ECB vil følge trop, er et åbent spørgsmål. EU har suspenderet regelsættet for underskuds- og gældsgrænser endnu et år trods rekordhøje gældsniveauer.

Som i Danmark, hvor den offentlige beskæftigelse er øget permanent under coronaen, risikerer angiveligt midlertidige tiltag at bide sig fast.

I Putins favoritsport, judo, er princippet at vende modstanderens kraft mod ham selv. Det bør Putin ikke have lov til denne gang. 

Otto Brøns-Petersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.