Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nej, gentagelser fremmer ikke forståelsen

De økonomiske vismænd har udsendt en produktivitetsrapport. Men i stedet for klare anbefalinger til hvordan Danmark øger produktiviteten på langt sigt, er det igen-igen beløbsgrænsen, der løber med overskrifterne.

Ole Just, cheføkonom i HK.

Når først De Økonomiske Råd (DØR) har fået en ”god” ide, skal den åbenbart gentages igen og igen, uanset hvad.

DØR luftede ideen om en lavere beløbsgrænse i en større analyse i 2017. Så dukkede den op igen i efteråret 2021, hvor vismændene – mærkværdigt nok – brugte beløbsgrænsen som en strukturel løsning på de konjunkturbetingede problemer med mangel på arbejdskraft.

DØR har siden erkendt, at det ikke vil løse problemerne ift. den nuværende mangel på arbejdskraft at sænke beløbsgrænsen – som Finansministeriet ikke mener, at man kan beregne effekten af. Nu mener DØR at vide, at nedsættelsen af beløbsgrænsen kun vil give nogle få hundrede ekstra arbejdstagere på tre år.

Alligevel gentager DØR forslaget en tredje gang.

Udsigten til at Danmark pga. ”Danmark kan mere I” i to år vil åbne for udenlandsk arbejdskraft uden for mangelområderne har ikke fået nogen varm modtagelse i fagbevægelsen. Derimod mener DØR i deres seneste produktivitetsrapport, at lempelsen skal være permanent.

Nuvel, der kan selvfølgelig være noget betryggende ved, at DØR mener det samme i dag som for fem år siden. Og så alligevel ikke: Når reglerne på udlændingeområdet ændres, bør analysen også opdateres.

Der er i dag meget få restriktioner på områder med mangel på arbejdskraft. For en lang række videregående uddannelser har der i princippet været fri adgang for udenlandsk arbejdskraft længe. Siden DØR’s analyse i 2017 er reglerne for positivlisterne blevet udvidet til også at omfatte faglærte, og i efteråret 2021 blev der indgået en trepart, som yderligere lempede adgangen.

Og så er der de måske op til 100.000 flygtninge fra Ukraine med adgang til at arbejde på det danske arbejdsmarked. I en toårig periode er de ikke underlagt de sædvanlige krav om ansættelse på ”almindelige løn- og ansættelsesvilkår”.

Der er selvfølgelig grænser for, hvad den danske model kan klare, hvis vi fortsat skal kunne sikre gode løn- og ansættelsesvilkår på det danske arbejdsmarked. DØR fastholder sit forslag, men skriver, at det er vanskeligt at vurdere de fordelingsmæssige konsekvenser af mere udenlandsk arbejdskraft. Man kunne håbe (og egentlig forvente), at det var en opgave, som vismændene ville dykke ned i. 

Formålet med oprettelsen af Produktivitetsrådet var imidlertid ikke at sætte fokus på beløbsgrænsen, men – surprise – på produktiviteten. Som Nobelprismodtageren Paul Krugman har sagt det: »På langt sigt betyder produktiviteten næsten alt«.

Men hvordan vi i Danmark øger produktiviteten, har rapporten desværre ingen klare politikanbefalinger til.

Ole Just

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.