Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Drop misforståelserne om mangel på arbejdskraft

Virksomhederne skal have adgang til den arbejdskraft, de har brug for – men det skal ske uden at åbne ladeporten på fuldt gab.

Ole Just, cheføkonom i HK.

Med statsministerens nytårstale blev der igen skudt gang i debatten om udenlandsk arbejdskraft.

Det på trods af at Finansministeriet fortsat mener, at manglen på arbejdskraft er midlertidig og skyldes den hurtige genopretning. Og elementerne i sidste års trepart om manglen på arbejdskraft først lige er trådt i kraft fra 1. januar. Blækket på aftalen er knap nok tørt.

Debatten er lynhurtigt kommet til at handle om beløbsgrænsen, selvom den ikke blev nævnt i talen. Signalet fra statsministeren var nej til fri indvandring og ja til arbejdskraft til mangel.

Men på områder med mangel giver reglerne allerede i dag rig mulighed for at hente udenlandsk arbejdskraft via positivlisterne (eller blandt de godt 14 mio. ledige i EU). Hovedproblemet her er derimod de lange sagsbehandlingstider, hvilket treparten tog fat på at løse ved at tilføre 12 mio. kr. til flere sagsbehandlere i Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Finansministeren har dog tilkendegivet, at han er åben for at drøfte beløbsgrænsen. De Radikale og De Konservative kræver beløbsgrænsen nedsat fra de nuværende 448.000 kr. til 360.000 kr. Venstre vil endnu længere ned.

Beregninger fra bl.a. DA og DE indikerer, at den lavere beløbsgrænse vil give ca. 1.000 fuldtidsansatte i 2022 og ca. 3.500 personer i 2025. Hvis man skal tro på de tal, er det svært at se, at nedsættelsen skal kunne gøre hverken fra eller til. Vi taler om få procenter i forhold til den mangelsituation, som STAR’s seneste rekrutteringssurvey fra december tegnede op og promiller i forhold til beskæftigelsen, som i 2022 ventes at stige til 3,1 mio.

Så der er ingen sammenhæng mellem den store politiske interesse for at nedsætte beløbsgrænsen og de tal, som arbejdsgiverorganisationerne har været fremme med.

Grundlæggende ved vi ikke, hvor stor effekten vil være af at sænke beløbsgrænsen. Finansministeriet har de sidste par år afstået fra at regne på effekten, fordi der ikke foreligger et tilstrækkeligt empirisk grundlag. Tallet kan være 1.000, og det kan være mange gange større, sådan som arbejdsgiverne og flere partier nok indvendigt håber på.

Det vi derimod ved er, at hvis man sænker beløbsgrænsen til 360.000 kr., risikerer man ifølge analyser fra AE-Rådet at sætte løn- og ansættelsesvilkår under pres for fire ud fem lønmodtagere på det danske arbejdsmarked.

Det er vigtigt, at virksomhederne har den arbejdskraft, de skal bruge. Men der er ikke behov for at ændre på beløbsgrænsen eller afskaffe kravet om en dansk bankkonto. Vi kan fint tiltrække mere EU-arbejdskraft og forenkle visse administrative regler – uden at åbne ladeporten på vid gab.

Ole Just

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.