Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Derfor kan aktierne stige, selv om der er krig

Hvis du undrer dig over, hvordan aktierne kan stige, mens krigen raser i Ukraine, er det helt naturligt. Finansielle størrelser er noget specielt, og aktierne kommer hurtigere ”på plads” end den virkelige økonomi.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Lad det være sagt forlods: Jeg afskyr Ruslands overgreb på Ukraine og tager på det kraftigste afstand herfra. Intet kan legitimere, at et land handler på den måde.

Selv om du følger med i udviklingen i finansielle størrelser, er det naturligt, hvis du undrer dig: Hvorfor stiger aktierne, mens der er krig i Ukraine, og alt for høje brændstofpriser skabt af globale forsyningsudfordringer og Europas afhængighed af russisk gas? Samtidig med stigende fødevarepriser, udsigt til tårnhøj inflation og et endeligt farvel til de laveste renter, som har været aktionærernes bedst ven siden finanskrisen. Måske tænker du: Det må være en fejl?

Det er det ikke. Det er (næsten) business as usual.

Prisen på aktierne, ejerandele i virksomheder, er en størrelse, som konstant er i bevægelse. Investorerne forsøger hele tiden at vurdere, hvad der kommer til at ske om tre til seks måneder. I fremtiden. Under skyldig hensyntagen til det aktuelle udgangspunkt og de ting, som vi kender, tilsat den udvikling, som synes mest sandsynlig i den umiddelbare fremtid.

Aktierne prisfastsættes altså på fremtiden. Da Rusland, overraskende for de fleste, angreb Ukraine, kom der en markant aktieeffekt. På kort tid. Et par dage tog det investorerne at indstille sig på, hvad det sandsynligvis ville komme til at betyde i investeringsmæssig henseende.

Det, som tager måneder, kvartaler eller år i den virkelige økonomi, forbereder investorerne sig på indenfor få dage.

Per Hansen, Nordnet

Selskaber med større samhandel med Rusland blev sendt i aktieskammekrogen. Selskaber med større følsomhed overfor europæisk vækst faldt, mens grønne omstillingsaktier som Vestas og Ørsted først faldt med mere end 10 pct. på angrebsdagen, men siden hurtigt genvandt det tabte og meget mere til og sluttede med en meget solid stigning. Investorerne opfattede de grønne aktiers markedsmuligheder som varigt forbedrede. På blot én dag.

Aktierne kommer lynhurtigt ”på plads”. Analyser udarbejdes, vurderes, og bliver gjort til genstand for prismæssig diskussion. Hurtigt er konklusionen klar. Det, som tager måneder, kvartaler eller år i den virkelige økonomi, forbereder investorerne sig på indenfor få dage. Aktiemarkedet har ikke altid ret, men de har altid et bud på den næste bevægelse. Krigen i Ukraine er, udelukkende set i det perspektiv, ikke investerings-usædvanlig.

Det er allerede to år siden, at verden lukkede ned på grund af covid-19. Officielt var det i slutningen af februar 2020, at vi blev klar over, at noget dårligt kunne være under opsejling. Det tog aktiemarkedet lidt under tre uger at komme ”på plads”. Aktierne faldt på indeksniveau mere end 30 pct. Enkeltaktier blev langt mere end halveret på den tid. Her to år senere kender vi endnu ikke langtidseffekterne af covid-19, og i sidste uge udtalte Biontechs stifter, at han tror, at covid-19 bliver ved med at ”være her” de kommende måske op til 10 år i en eller anden form.

For aktiemarkedet tog det under tre uger at få stressen ud af det finansielle system. Værdier gav sig ganske meget. Markeder forblev åbne, og det er en af årsagerne til, at aktiemarkedet hurtigt kommer ”på plads” og finder den ”rigtige pris”. Der bliver hele tiden sat en ny pris, og risikofornemmelsen er som en særlig føjelig elastik.

Covid-19 var ikke meget speciel med hensyn til forskellen mellem, hvornår en krise slutter i den virkelige verden, og hvor hurtigt investorerne kommer videre i deres vurdering af fremtiden. Hver krise har sine særlige karakteristika. Begynder af forskellige årsager, men det lynhurtige reaktionsmønster hos investorerne er det samme.

Tilbage i 2015 blev VW afsløret i ikke at fortælle hele sandheden om deres udstødningsgasser. Fem år efter i 2020, kunne man formentlig ikke med sikkerhed sige, at den skandale var afsluttet. For aktiemarkedet tog det to-tre dage at stille skarpt på, hvad den krise ville koste VW. Det er ikke et hvilket som helst selskab, men blandt Europas allerstørste målt på børsværdien. Aktiemarkedet kommer med det samme ”på plads” og finder sine nye ligevægte. Fordi markedet forbliver åbent og er meget effektivt og clearer købs- og salgsinteresser.

Investorer har aktuelt ikke kun krigen at tage stilling til. Også centralbankernes kamp mod prisstigninger betyder meget. Men som altid kommer de rullende størrelser hurtigt ”på plads”. Investorerne er forfærdede over krigen, men i finansiel henseende er det en blandt flere variable. De tænker, at om kort tid, når freden forhåbentlig er kommet, vil fokus være på vækst, inflation og renter. Det er midt i grusomheden spillets regler og business as usual.

Per Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.