Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Slut med huspriser, der bare stiger

Vores seneste prognose viser huspriser, der i gennemsnit ligger mere eller mindre fladt over de kommende år. Men der er altså også fortsat meget, der peger opad for priserne.

Las Olsen, cheføkonom, Danske Bank

I løbet af de sidste ti år er prisen på et gennemsnitligt parcelhus i Danmark steget 58 procent eller solide 3,9 procent om året. Tæt på halvdelen af den stigning er sket bare inden for de seneste to år. Jovist er vi blevet rigere, og Danmark er et dejligt sted at bo, men det er ved at være tid for en opbremsning – og i dele af markedet nok også prisfald.

Først og fremmest er renten steget, og det er noget, der trækker direkte nedad. Standard-boliglånet har fast rente, og det gør selvfølgelig en forskel, om den hedder en eller tre procent. Også lån med tre eller fem års rentebinding er blevet mærkbart dyrere, og det rammer både lysten og evnen til at betale en høj pris for en bolig.

Stigende priser og renter har betydet, at udgiften ved at bo som førstegangskøber i et gennemsnitshus er gået fra at være meget lav for to år siden til at være omtrent normal, når man også tager højde for udviklingen i indkomst.

Der er altså også fortsat meget, der peger opad for priserne.

Inflationen er steget voldsomt, og det kunne man måske mene ville trække huspriserne med sig opad. Det kan det også komme til, hvis det udvikler sig til en bredt baseret inflation, hvor indkomsterne også stiger. Den slags inflation udhuler gælden og fungerer som en reel rentelettelse.

Indtil videre er det bare ikke rigtig det, vi ser, men mere, at høje priser på især energi bare gør folk lidt fattigere. Problemet set med boligejer-øjne er så også, at hvis inflationen virkelig bider sig fast, så må vi også regne med, at renten stiger en god del mere.

Vores seneste prognose viser huspriser, der i gennemsnit ligger mere eller mindre fladt over de kommende år. Men det er klart, at hvis det er gennemsnittet, så vil der være en del priser, der direkte falder.

Her må vi nok sige, at de dyre områder i Storkøbenhavn og andre store byer er i farezonen. I de områder er priserne steget mest, og de er erfaringsmæssigt mere følsomme over for højere renter. Desuden skal der efter planen komme en omlægning af boligskatterne, som vil være negativ for en del af de dyre områder, selv om den vil være neutral for boligmarkedet alt i alt.

Men der er altså også fortsat meget, der peger opad for priserne.

Mange danskere har store formuer oven på et årti med forholdsvis lavt forbrug og en coronakrise, hvor det var svært at bruge alle sine penge. Arbejdsløsheden er meget lav. Meget af de senere års finansielle regulering har haft til formål at dæmpe rentens effekt på boligpriserne i især de dyre områder. Det har holdt prisstigningerne tilbage, mens renten faldt, og skulle virke den anden vej nu.

Det er tydeligt, at interessen for at bo centralt stadig er meget stor, og det er svært at forestille sig, at vi kommer til at se dramatiske prisfald.

Det er absolut ikke en gentagelse af finanskrisen, vi ser for os, men mere noget, der vil sætte prisen på nogle boliger nogle måneder tilbage. Selvfølgelig med stor usikkerhed i alle retninger, for som de seneste år igen har vist meget tydeligt, så er huspriser altså ikke sådan at forudsige.

Las Olsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.