Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Alle dine valg har en pris

Hver gang vi træffer et valg – hvad enten det er som individ eller virksomhed – har det en pris. Det må vi være bevidste om, og vi må altid spørge os selv: Er det prisen værd?

Lars Matjeka, bestyrelsesmedlem og ledelsesrådgiver. Foto Charlotte de la Fuente

I forbindelse med krigen i Ukraine har Ecco og Rockwool valgt at opretholde deres aktiviteter i Rusland, og på kort sigt undgår de at vinke farvel til en væsentlig omsætning. Netop den del er formentlig enkel at opgøre, hvorimod det er langt vanskeligere at forudsige, hvilke langsigtede konsekvenser beslutningen har, og om den i sidste ende har langt større økonomiske og menneskelige omkostninger.

Det essentielle er, at uanset om Ecco og Rockwool havde valgt at trække sig ud af Rusland eller ej, er der en pris at betale. Den mest håndgribelige er den finansielle, men vi kan ikke ignorere ejernes værdier, etik og moral, og spørgsmålet er, hvilken pris de er villige til at betale - både virksomhedsmæssigt og personligt - for at fastholde deres tilstedeværelse på det russiske marked?

Ecco og Rockwool er sværvægtere, men også langt mindre virksomheder er med krigen stillet overfor tilsvarende valg. Jeg arbejder eksempelvis med en virksomhed, som valgte at sige farvel til en kunde, som har stærke rødder i Rusland – og dette til trods for at kunden udgjorde en markant andel af virksomhedens omsætning.

Ejerne kunne let opgøre den tabte omsætning men vidste samtidig, at opsigelsen kunne føre mere med sig: Farvel til medarbejdere, stop for et væsentligt udviklingsprojekt og ingen løn til dem selv. Den pris ville de gerne betale for at være tro mod deres egne og virksomhedens værdier.

En krig er (heldigvis) ikke en forudsætning for at forholde sig aktivt til sine valg. Et eksempel fra min egen verden er en god bekendt, der sidste år valgte at opgradere til et markant dyrere hus. Kort tid efter skete der ændringer på hans arbejdsplads, som betyder at han nu er så tyndslidt, at han mest af alt ønsker at trække stikket med dags varsel. Det er ikke en mulighed, for familien er afhængig af hans indkomst, for at blive boende. Sat på spidsen er prisen for huset ikke længere kun de ekstra millioner på købesummen, men også en ulykkelig hverdag med pres, stress og fastlåsthed.

Personligt må jeg hver dag forholde mig til, hvilken pris jeg er villig til at betale for hvad, og for nyligt stod jeg i en situation, hvor jeg blev tilbudt et nyt direktørjob. Ved at takke ja til jobbet ville jeg igen blive en del af et fællesskab, komme tilbage i et stærkt kommercielt miljø, få stort ledelsesansvar og en fast indtægt. Det var tillokkende men betød samtidig, at jeg skulle gradbøje mine personlige værdier, sige farvel til bestyrelsesposter og generelt skrue ned for mig selv.

Lige dér blev jeg igen bekræftet i, at ALT har en pris – inklusive min beslutning om at fortsætte som strategisk rådgiver. Det giver mig fleksibilitet og friheden til at arbejde med dét og dem, jeg har lyst. Jeg kan fortsætte og udvide mit bestyrelsesarbejde, holde foredrag og skrive præcis, hvad det passer mig i et indlæg som dette. Omkostningen er bl.a., at jeg ikke er en del af et team, at jeg skal redefinere mit lederskab og at den store firmabil er erstattet med leaset Peugeot. Den pris betaler jeg gerne.

Hvilken pris er du villig til at betale for dine valg?

Lars Matjeka

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.