Når inflationen disrupter lønforhandlingen
Hvad siger du til den næste lønforhandling, og hvilken indflydelse vil det have på arbejdsmarkedet?
Sorte økonomiske skyer trækker lige nu ind over Danmark, og priserne på dagligvare og energi er på himmelflugt sammen med en rente, der i mange år har været ikke-eksisterende – alt sammen krydret med er en vanvittig krig, som vi ikke kender udfaldet af.
Men hvad med vores løn? Vi har jo ikke været vant til at skulle lønforhandle, for inflationen har i de seneste mange år ligget i dvale. Og selv om pandemien har huseret, har økonomien været stabil.
Men mange ser lige nu ud til at skulle køre argumenterne i stilling til den kommende lønforhandling, for det er de færreste, der oplever, at deres løn følger med inflationen. Ifølge en helt ny undersøgelse, som vi i Business Danmark har fået gennemført, er det færre end hver femte (18 pct), der oplever at deres løn matcher inflationsudviklingen.
Ikke meget optimisme af spore
Men kan vi så tillade os at banke på hos chefen og forlange 10 procent lønstigning, fordi mælk, æg og rugbrød er steget? Og i så fald hvilken reaktion kan man forvente og måske frygte?
Ja, du kan godt tillade dig det, for dine muligheder er måske større end nogensinde. Du befinder dig i et marked, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Det afgørende spørgsmål er naturligvis, om du får en stigning som matcher inflationen. Det gør du ikke, hvis vi spørger lønmodtagerne, for i selvsamme undersøgelse er der ikke ligefrem, optimismen, der skinner igennem blandt arbejdstagerne. Kun 16 pct. forventer at få udlignet deres løn i forhold til inflationsudviklingen.
Det bør dog ikke få dig til at smide håndklædet i ringen, før kampen er startet. Start med at bruge en brugbar lønforhandler, og gør dig klar på hvad er dit minimumskrav er. Og sæt så eventuelt andre parametre i spil såsom eksempelvis fleksibilitet eller nye arbejdsopgaver – eller måske endnu mere drastisk et jobskifte.
Ender i et stort jobskifte
I undersøgelsen er der ligeledes spurgt til, hvordan folk vil reagere, når nu reallønnen falder, og dertil er der et tydeligt mønster. Næsten to ud af tre vil sænke deres forbrug, men kun hver tiende vil kigge sig om efter en ny arbejdsgiver (8 pct).
At det er så få, vidner om, at vi vil gå langt, men det bør ikke få virksomhederne til at læne sig tilbage. Konkurrenterne og ikke mindst headhunterne vil være at finde i korridorerne klar til at konkurrere på lønnen, som ellers har været en parameter, som har været sat ud af spil i de senere år
Kasper Rubæk Clementsen