Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bæredygtighedens regnestykke er komplekst

Virksomheders arbejde med bæredygtighed er en kompleks størrelse med mange indsatsområder i dag, mens nye til stadighed kommer til kan trække i hver sin retning. Det gør bæredygtighedsregnestykket til en krævende balancegang.

Emil Skals, partner i rådgivnings- og investeringsselskabet The Footprint Firm

Gang på gang har der været eksempler på, at vi som mennesker og virksomheder for sent bliver bevidste om skadevirkningerne af vores ageren, og sidenhen står tilbage med en klima- og miljømæssige restance. Eksempelvis da finansloven 2021 afsatte 630 mio. kr. til at rydde op i kemikalieaffaldet på Høfde 42, der blev gravet ned 1950’erne. Eller da brugen af CFC-gasser udtyndede ozonlaget i sådan en grad, at det ikke længere blokerede for skadelig UV-stråling, hvilket ledte til udfasningen ved Montreal-protokollen fra 1989.

Desværre har problematikken om menneskeskabt udledning af CO2 og den dertilhørende opvarmning af kloden også langtrækkende konsekvenser over mange andre områder. Når vi slår jordens økosystem ud af balance, opstår en lang række følgevirkninger, som vi knap nok kender omfanget af i dag: Vi står midt i arternes sjette masseuddøen, havenes forsuring, stigning i antallet af naturbrande, forekomst af mikroplastik overalt inklusive i vores egne blodbaner og meget andet. Hvis vores restance overfor klima og miljø blev omsat til økonomiske termer, ville vi være oplagte kandidater til at søge om gældssanering.

Derfor bliver der arbejdet på højtryk i de lovgivende instanser, hvilket rammer private såvel som virksomhederne med en kaskade af ny lovgivning, målsætninger, handleplaner, afgifter og mere: Vi skal elektrificere processer, der er afhængige af fossile brændstoffer, udvide mængden af vedvarende energi, alle venter på en forhåbentligt ambitiøs CO2-afgift, der etableres et fælles sprog for bæredygtige investeringer ud fra et klima og et socialt perspektiv, der er handleplaner på vej for cirkulær økonomi, biodiversitet og mere.

Denne omkalfatring kommer i høj grad til at påvirke virksomhederne, deres ejere og bestyrelser, der har haft fokus på at øge virksomhedens værdi, ved f.eks. øget top- eller bundlinje. De traditionelle greb forbliver relevante, men nye og ubekendte variable indsættes i den ellers så velkendte ligning, uden at vi nødvendigvis fuldt ud forstår deres afhængigheder og påvirkning af virksomhedens værdi. Det bør være øverst på alle virksomheders agendaer at få identificeret og undersøgt dem.

Så hvordan kommer man i gang? I forlængelse af ligningsmetaforen skal antallet af variabler fastslås, samt deres repræsentation: Hvilke bæredygtighedsområder vil forventeligt påvirke virksomhedens værdi i fremtiden?

Et første skridt kunne være at lave en væsentlighedsanalyse (materiality assessment på engelsk), hvor det undersøges, hvad relevante interessenter mener er væsentligt at forholde sig til i dag, muligvis koblet med et perspektiv på udviklingen indenfor industrien i form af lovgivning og andet, samt hvordan det kan påvirke virksomheden.

Der er mørke skyer på horisonten, men de ubekendte variable kan vise sig at blive til positive bidrag i det store regnskab om virksomhedens værdi.

Emil Skals

Dernæst bør indbyrdes afhængigheder identificeres og i givet fald, hvordan de hænger sammen. Til tider vil der være indsatsområder med modsatrettede fortegn selv om begge bidrager til bæredygtighedsambitionen; f.eks. substituering af et uønsket kemikalie kan lede til et alternativ med en højere CO2-udledning.

Slutteligt bør koefficienterne for de ubekendte variable fastlægges, om end ikke eksakt så i hele træskolængder: Hvor meget vil det påvirke virksomheden hvis ambitionen skal nås? Hvilke initiativer kan igangsættes for hvert fokusområde og hvordan summerer de sammen?

Dele af initiativerne vil have negativt fortegn: F.eks. anlægningsinvesteringer og nye driftsomkostninger til at realisere reduktionen. Men andre vil også komme med positive fortegn: Det kan være potentielle omkostningsbesparelser i initiativet, f.eks. ved vild natur kontra vedligehold eller på sigt en undveget CO2-afgift. Er der alternativomkostninger, hvis virksomheden ingenting gør? Kan initiativet være med til at åbne nye kommercielle muligheder i form af nye markeder eller forbrugersegmenter?

Området er naturligvis komplekst, og det er svært at opnå et stade af høj forudsigelighed. Men det er en vigtig proces for at forstå, hvad der væsentligt, hvilket handlingsrum der findes, og godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt. Der er mørke skyer på horisonten, men de ubekendte variable kan vise sig at blive til positive bidrag i det store regnskab om virksomhedens værdi på den korte og den lange bane.

Store virksomheder kan lave fremtidsstudier af deres industri, som opstiller en række scenarier for, hvordan det kan udvikle sig, mens andre må læse sig til relevante perspektiver andetsteds.

Bæredygtighed er komplekst, ligesom det er komplekst at udvikle og drifte en succesfuld virksomhed. Lad de forskellige forretningsområder drive deres egne bæredygtighedsindsatser, men giv dem den korrekte regnemetode og den ligning de skal løse.

Emil Skals

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.