En digitaliseringsstrategi uden fokus på 5G er som lagkage uden bund
Skal vi i mål med de store ambitioner i regeringens nye digitaliseringsstrategi, skal vi have digital infrastruktur i en helt ny liga. Her haster det med en plan. Ellers kan Danmarks digitale førertrøje hurtigt ende i grøften.
Danmark har fået en ny digitaliseringsstrategi, og ambitionen er god og klar: Danmark skal være verdensmester i digitalisering. Men særligt ét spørgsmål leverer strategien ikke helt svar på: Er vores digitale infrastruktur overhovedet gearet til at løfte regeringens ambitioner?
En af de store digitale forandringer, som for alvor vil booste vores samfund, er udrulningen af 5. generations-mobilnet – også kendt som 5G. Med 5G vil danskerne kunne opleve trådløst internet, der er op til 100 gange hurtigere end det nuværende 4G-net, og pålideligheden vil blive så god, at mobilnettet vil blive en regulær game changer. Fra smarte trafiklys, som forbindes med vores biler via 5G-netværket, og sikrer bedre trafikplanlægning og mindre trængsel - over sensorer og intelligente elmålere i private hjem og i erhvervslivet - til robotter, som trådløst kobles op til hurtigt internet på fabriksgulvet.
Kigger vi bare få år ud i fremtiden, vil mange danskere - og ikke mindst virksomheder - altså have behov for 5G og for et trådløst mobilt netværk. Ifølge Copenhagen Economics vil 45 pct. af den samlede trafikmængde i 2030 udgøres af det mobile internet. Vi skal have øjnene rettet mod, hvor vi skal hen – ikke hvor vi kommer fra.
Vi skal bruge langt mere trådløs båndbredde
I udgangspunktet er Danmarks digitale infrastruktur i topklasse takket været gode nationale rammer og en branche, der har investeret massivt. Men i modsætning til både 3G- og 4G-nettet, hvor udrulningen primært har været forbrugerdrevet, forventes udrulningen af 5G i højere grad at blive både forbruger- og virksomhedsdrevet. Fra netværk til mere end 40.000 mennesker, som går på de sociale medier til en koncert i Parken - til lynhurtigt internet til produktionslinjen i en industrivirksomhed, hvor kabler erstattes med 5G. Til alt dette skal der bruges en massiv mængde trådløs båndbredde! Og opgaven med at udbygge 5G-netværket og kickstarte en efterspørgselsdrevet udrulning bliver en langt større og mere kompliceret udfordring, end vi har set tidligere. Og vi er bestemt ikke i mål. Hvis 5G-netværket skal kunne levere avancerede digitale løsninger til danske virksomheder, kræver det en fortsat stor indsats.
For Dansk Industri er det desuden et generelt problem, at vi ikke er i mål med de kompetencer, vi skal bruge til at gøre vores digitale ambitioner til virkelighed. DI har lige lavet en undersøgelse, som viser, at 8 af 10 virksomheder har svært ved at rekruttere it-specialister. Det er og bliver en af de helt store udfordringer for vores virksomheder og også for den offentlige sektor – svarene findes ikke i den nye strategi, så det bliver vi nødt til at tale videre om.
Man kan ikke lave en lagkage uden bund. Så falder den fra hinanden. Og man bliver ikke verdensmester i digitalisering uden en plan for, hvordan den digitale infrastruktur skal understøtte ambitionerne. Derfor anbefaler vi, at der, som opfølgning på digitaliseringsstrategien og teleforliget, laves en tilsvarende ambitiøs plan for fremtidens digitale infrastruktur, som styrker virksomhedernes anvendelse af mulighederne i 5G.
Morten Christiansen & Rikke Hougaard Zeberg