Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Grøn energi tager os ikke hele vejen til Paris

Hvis Paris-aftalens mål skal nås, skal vi ikke kun se på vedvarende energi, men også på at fremme energieffektivitet - for eksempel ved at udskifte ældre, strømslugende motorer i bygninger og industri.

Bjarne Tvede, Administrerende direktør, ABB A/S

I den klimaaftale, som verdens lande sidste år indgik ved COP26 i Glasgow, var der bred enighed om, at reduktionsmålene for 2030 skal skærpes, og at kul skal erstattes af mere grøn energi. Både private forbrugere og erhvervsliv skal nemlig reducere CO-udledningen markant, hvis vi globalt set skal opfylde Paris-aftalens mål.

De seneste måneders udvikling med Ruslands invasion i Ukraine har skabt en accelereret energidagsorden, som har bragt forsyningssikkerhed og omstilling af energi i fokus hos både stater og virksomheder.

Blikket er med god grund stillet ind på grønne energiformer, som kan erstatte gassen. Men faktisk var der et andet meget vigtigt punkt i Glasgow-aftalen, som også er vigtigt at huske – ikke mindst nu. Nemlig målsætningen om at sætte turbo på nye initiativer, der kan fremme energieffektivitet.

Energieffektivitet handler især om at zoome ind på energiforbruget på en række konkrete områder i vores samfund og få skiftet de mest klimabelastende komponenter ud med nye, som bruger langt mindre energi. Den mest bæredygtige energi er nemlig den, vi ikke bruger.

Industri og bygninger er to af de helt store syndere i forhold til CO-udledning. Man anslår faktisk, at hele 45 procent af verdens energiforbrug alene bruges til at drive elektriske motorer i industri og bygninger. Motorerne er en usynlig, men vigtig del af vores infrastruktur, som vi ikke kan undvære.

De bruges til at cirkulere varme og køling, og de findes i store industrivirksomheder og i vores fjernvarmesektor. Men elektriske motorer snurrer også i helt almindelige SMV’er eller i varmesystemer i eksempelvis boligforeninger.

Og der bliver kun flere af dem i fremtiden, hvor endnu mere vand, varme, køl og ventilation skal pumpes rundt. Allerede i 2040 vil antallet af industrielle motorer være dobbelt så stort som i dag.

ABB har netop gennemført en global undersøgelse blandt 2.294 virksomheder i 13 lande. Den viser, at 90 procent af virksomhederne gerne vil øge deres investeringer i energieffektivitet i løbet af de næste fem år. 52 procent har som mål at opnå CO2-neutralitet inden for samme periode. Det er en rigtig positiv trend.

Rapporten viser dog også områder, der giver anledning til bekymring. Især er det tankevækkende, at kun 41 procent af respondenterne siger, at de har den nødvendige viden om energieffektive løsninger.

Vi har med andre ord en kæmpe opgave som samfund i at blive klogere på, hvor de skjulte energislugere befinder sig – og hvordan vi kan skifte dem ud med ny og mindre belastende teknologi.

Jeg ved godt, at solceller på taget af virksomhedens hovedsæde eller ladepladser til elbiler foran hovedindgangen er langt mere synlige indsatser end udskiftningen af en ældre, strømslugende motor, som er gemt af vejen i produktionen eller en varmeinstallation. Men realiteten er, at sidstnævnte ofte ville gavne mere i CO2-regnskabet.

Vi har i Danmark gode eksempler på både boligforeninger og produktionsvirksomheder, som har halveret deres strømforbrug bare ved at opgradere en fjernvarmemotor.

Hvis 80 pct. af de installerede industrimotorer i verden blev skiftet ud med nye, energieffektive motorer, kunne vi faktisk hente en global energibesparelse svarende til Polens årlige strømforbrug.

Så hvad med, at vi sætter handling bag ordene og holder hinanden fast på, at energieffektivitet bliver en reel prioritet i danske virksomheder?

Langt flere virksomheder end i dag bør træffe bevidste valg om energieffektivitet, når de skifter udstyr ud eller bygger nyt. De virksomheder, som har reelle ambitioner om grøn omstilling og CO2-neutralitet, er nødt til at kigge i retning af komponenter, som er designet til at spare mest mulig energi.

Teknologien er der til det. Men selv i velrenommerede virksomheder kommer der stadig alt for mange dårlige løsninger ind ved nye installationer. Det kan vi gøre bedre.

Vi skal fortsætte med at jagte grønne energikilder. Men vi må ikke glemme de helt oplagte muligheder for at reducere vores klimaaftryk. Det er nu, der skal fart på omstillingen til mere energieffektive løsninger i industri og bygninger.

Og hvis CO2-regnskabet i sig selv ikke er tilstrækkelig motivation, bør de stigende energipriser efterhånden være det.

Bjarne Tvede

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.