Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Medarbejdere i danske virksomheder skifter job som aldrig før – men tør vi undersøge hvorfor?

Drop de dårlige undskyldninger og find ud af, hvorfor dine medarbejdere smutter. Høj medarbejderomsætning koster virksomheder dyrt.

Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA

”Skomager, bliv ved din læst,” lød ordsproget, dengang medarbejdere blev målt på deres trofasthed.

Det var en tid, hvor et CV ikke gav mening, for hvad skulle man med det, når arbejdspladsen var den samme stort set hele livet? Havde man flere ansættelser i bagagen, var det sjældent noget, man gik og skiltede med.

Sådan er det langtfra i dag. Ledigheden er rekordlav, vi skifter oftere arbejde, og i HR-afdelingerne bliver medarbejderomsætningen målt som aldrig før. Dels fordi fastholdelse kan sige noget vigtigt om virksomhedens kultur, og fordi manglen på arbejdskraft bliver mere og mere udtalt.

Risikoen er nemlig, at man ikke kun mister en dygtig medarbejder, når denne siger op, men også, at man slet ikke kan få den ledige stilling genbesat. Så uanset om det er en erfaren medarbejder med mange års viden og knowhow, der forlader virksomheden, eller en yngre, som man har investeret dyr oplæring i, kan en høj medarbejderomsætning koste dyrt på bundlinjen.

Og det er et problem, som danske virksomheder er nødt til at forholde sig til, hvis de ikke skal tabe kampen om den danske arbejdskraft.

Fleksibilitet i arbejdslivet er afgørende for arbejdsglæden

I den sammenhæng er det vigtigt at fokusere på medarbejdernes generelle trivsel. Her er fleksibilitet et nøgleord.

En ny undersøgelse foretaget af analysehuset Wilke for PFA viser eksempelvis, at for 65 pct. af de adspurgte er det afgørende for arbejdsglæden, at de har mulighed for at arbejde hjemme. Det er simpelthen blevet et konkurrenceparameter i kampen om de attraktive talenter, at der er mulighed for at have et fleksibelt arbejdsliv. En one size fits all-tankegang dur ikke.

Lige så vigtigt er det imidlertid, at man som virksomhed gør sig klart, hvor man er stærk, og hvor man er svag i forhold til medarbejdernes trivsel. Det kan man pejle sig ind på i de løbende arbejdspladsvurderinger og MU-samtaler. Men er skaden først sket, og har medarbejderen sagt op, er exit-interviews et centralt værktøj.

Drop den letkøbte bortforklaring om, at medarbejderen, der har fået nyt job, alligevel ikke var den helt rigtige til jobbet, og vær i stedet nysgerrig på, hvorfor medarbejderen valgte virksomheden fra.

Helt konkret er der to spørgsmål, man som virksomhed bør stille, hvis man vil blive klogere på sig selv: Hvad skubber medarbejderen væk fra éns egen virksomhed, og hvad bliver vedkommende tiltrukket af hos konkurrenten?

Sandheden kræver mod

Exit-interviews er en vej, det kræver mod at gå ned ad. Sandheden er ikke altid rar at høre.

Men bruger man dem struktureret og strategisk, kan man hente værdifuld viden om organisation, medarbejdere og lederens rolle, som fremadrettet kan bruges til være mere opmærksom på medarbejdernes behov og langt tidligere læse de signaler, som den utilfredse medarbejder udsender, og dermed minimere risikoen for at vedkommende forlader virksomheden.

Den tid er forbi, hvor man bliver ved sin læst, og de unge kommer ikke til at have det samme arbejde lige så længe som deres forældre har haft. Så ud over at blive bedre til at tiltrække og fastholde, handler det også om at give medarbejderne lyst til at komme tilbage.

Rikke Bay Haaber

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.