Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Gør strategien jordnær uden at miste flyvehøjde

Vi danskere elsker det jordnære. Vi holder mere med Egon Olsen end med Erasmus Montanus. Men mange virksomheder skal passe på, at den indstilling ikke fører til, at strategiarbejdet ryger ud med badevandet.

Sanne Markwall, stifter & CEO, MakeMyStrategy

”Men han har jo ikke noget tøj på”.

Hvis Danmark skulle have et slogan, er barnets ord fra Kejserens Nye Klæder et godt bud. Med janteloven i hånden og snusfornuften i baghovedet hylder vi det jordnære.

Om det er Olsen-bandens kamp mod de multinationale finansfiduser. Eller kronprinsen i løbetøj til Royal Run – vi elsker det umiddelbare og fnyser af Erasmus Montanus-typerne.

Derfor går det også lige i hjertet, når Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen med slet skjult sarkasme peger på pseudoarbejdet på danske arbejdspladser. Eller når Morten Münster i ”Jytte fra Marketing” med syrlig ironi afslører, at de abstrakte visioner og strategier ikke betyder meget i hverdagen.

Skal vi ikke lave noget rigtigt arbejde?

Jeg er selv den første til at vende øjne, når simple pointer bliver gjort til snobbet akademisk teori. For mig er strategisk faglighed ikke lange sætninger, men evnen til at skære ind til benet.

Alligevel vil jeg komme med en advarsel til vores mange små og mellemstore virksomheder: Pas på at glæden ved det jordnære ikke fører til, at strategiarbejdet bliver droppet.

Jeg møder stadig forbløffende mange ledere, som mener, at strategi er spild af tid: ”Skal vi ikke lave noget rigtigt arbejde – i stedet for at sidde og fedte med det pseudoarbejde?”, lyder det.

Mit svar er: Jo, hvis du ved, hvad det rigtige arbejde er.

Det er særligt vigtigt at vide i en tid, hvor forretningsmodeller kan blive forældede på en formiddag og nye muligheder opstår i rekordtempo.

Evnen til at flytte sig i rette tid er blevet afgørende for langt de fleste virksomheder. Det kræver, at man ved, hvor man skal flytte sig hen – og har styr på, hvor man kommer fra.

Ud med badevandet – behold barnet

Så hvorfor denne skepsis for strategi hos mange ledere?

Måske fordi arbejdet med strategi kan være en forfærdelig oplevelse, hvis man gør det forkert. Lange slides, møder og processer – fyldt med ”synsninger” og krøllede post-its. For slet ikke at tale om mistede arbejdstimer, udgifterne til strategiseminarer og konsulenter.

Fakta er, at meget af det kan droppes. For fidusen med professionelt strategiarbejde er netop, at det ”bare” er en måde at finde frem til det jordnære på: Alle de konkrete indsatser, som får virksomheden til at nå sine mål og medarbejderne til at blomstre.

Indimellem bruger jeg bilferien sydpå som eksempel.

Det kan føles befriende at droppe en bestemt destination og ruteplanlægningen, og blot sætte sig ud i bilen og køre sydpå – løse problemerne hen ad vejen. Men når man rammer den fyldte færge, den timelange ”stau” og ungerne skriger på bagsædet, vil de fleste nok ønske, at turen var bedre planlagt fra start.

Ferieformer er smag og behag, men det er data fra Center for Ejerledede Virksomheder ikke. De viser blandt andet, at virksomheder, som arbejder målrettet med strategi, i gennemsnit har 100 procent højere overskud og 280 procent større vækst, end virksomheder, som ikke arbejder målrettet med strategi.

Det er godt at huske, næste gang din strategiskeptiske leder dropper strategiarbejdet til fordel for ”rigtigt arbejde”.

Sanne Markwall

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.