Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kryptovalutaer mangler ofte tilstrækkelig tyverisikring

Med forskningsprojektet P2DrEAMM skal der bl.a. skabes grundlag for at stoppe de mange virtuelle indbrud, hvor privatpersoner og virksomheder får stjålet for milliarder i kryptovalutaer.

Bernardo David, lektor, IT-Universitetet og Jari Kickbusch, forskningskommunikatør, IT-Universitetet

I maj skete det igen: Uidentificerede hackere stjal angiveligt krypto-valutaer for mere end 4 mia. kr. ved et virtuelt indbrud hos den blockchain-baserede computerspilsplatform Ronin Network.

Indbruddet har på grund af det anseelige beløb, som cybertyvene tilsyneladende slap afsted med, fået en del opmærksomhed, men der er langt fra tale om en enlig svale. Mens flere og flere privatpersoner og virksomheder investerer i kryptovalutaer eller benytter andre blockchainbaserede teknologier til at lave transaktioner, viser sikkerheden sig gang på gang at være for sårbar.

Det er svært at danne sig et overblik over, hvor meget der bliver stjålet for hvert år, for der er ikke nogen central enhed, som registrerer de mange angreb, men der er ingen tvivl om, at det er enorme beløb. De virtuelle indbrud har da også en række fordele for de cyberkriminelle i forhold til fysiske angreb og røverier.

Det potentielle udbytte er enormt, der er ingen tunge sportstasker med sedler og mønter at slæbe afsted med, og risikoen for fysisk vold er minimal. What’s not to like – hvis du er kriminel, altså. Derfor er det også alfa omega, at kryptoøkonomiernes sikkerhed bliver forbedret, og netop dét skal forskningsprojektet PDrEAMM bidrage til.

Projektet udspringer af et samarbejde på tværs af forskningsverden og den private sektor og inkluderer Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet, IT-Universitetet og Copenhagen Fintech. Kort fortalt handler projektet om at afprøve en ny metode til at lave transaktioner i blockchain-baserede netværk, hvor nogle af de transaktionsoplysninger, som typisk vil være tilgængelige i dag, bliver beskyttet.

Udover at gøre det betydeligt sværere for de cyberkriminelle at begå virtuelle indbrud vil metoden også give brugerne en bedre beskyttelse af deres private data. Samtidig vil den kunne dæmme op for de bølger af markedsmanipulationer, som også er et problem med potentiale til at destabilisere de virtuelle økonomier.

Tal fra handelsplatformen Etoro viste tidligere i år, at 15 procent af danske privatinvestorer ejer kryptovaluta. Selv om det er mindre end i mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, betyder det, at mange danskere – hvad enten vi kan lide krypto-valutaer eller ej – i nogen grad er blevet afhængige af stabilitet og sikkerhed på krypto-valuta-markedet.

Måske pga. blockchains decentrale natur har det hidtil været svært at skabe centrale sikkerhedsforanstaltninger, som matcher de sikkerhedsrisici, som er forbundet fx krypovaluta-handel og blockchainbaserede smart contracts. Derfor er der også brug for investeringer i projekter som PDrEAMM, som kan bidrage til at skabe stabilitet og tillid i, hvad der lige nu fremstår som finansverdenens vilde vesten.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.