Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nu hvor vi taler om format, hvad har Hr. Anders Heide Mortensen så skabt, der tillader ham at tale ned til andre?

Bitcoin-investor og erhvervsmand Niklas Nikolajsen von Karlshof tager til genmæle over for en 'spids' klumme fra kommentator Anders Heide Mortensen.

Niklas Nikolajsen von Karlshof, stifter af Bitcoin Suisse AG og Nikolajsen Capital ApS

Jeg kommenterer normalt ikke alt, hvad der skrives om mig, men jeg vil en sjælden gang gerne gøre en undtagelse.

I Hr. Anders Heide Mortensens debatindlæg af. 7. juni 2022, under titlen “Bitcoin-Nikolajsen lyser op i en verden af blege asparges. Desværre” finder jeg en række faktuelle fejl, som jeg gerne vil korrigere, og finder i øvrigt generelt, at artiklen er baseret på en temmelig overfladisk research af undertegnede.

Derfor har jeg valgt at gribe til pennen for dels at kommentere og dels korrigere det nævnte indlæg - citat for citat.

1. Han optræder med forskellige stunts. Hr. Nikolajsen ejer for eksempel blæksprutten i et akvarium.

Anders Heide Mortensen

Da Den Blå Planet (DBP) sidste år var truet på livet grundet corona og manglende turisme, og ej stod til at modtage hjælp fra staten, lagde de i et sidste desperat (og ret genialt) forsøg på at skabe opmærksomhed om deres sag, deres største trækplastre på Den Blå Avis, herunder stillehavskæmpeblæksprutten 'Otto'.

Jeg bød derefter på Otto, vandt buddet, og lod samtidig vide, at han selvfølgelig bagefter kunne blive boende på DBP, hvor jeg har betalt for hans ophold de næste fem år.

Der var derfor tale om, at jeg deltog i en veltilrettelagt redningsaktion for DBP (og donerede mere end en halv million direkte til stedet), der da også senere modtog nok støtte fra både stat og private til at overleve.

Jeg synes, det er lidt synd, at Hr. Anders Heide Mortensen kalder dette for et 'stunt'.

2. Hr. Nikolajsen ejer en mikroskopisk del af øen Hjelm.

Anders Heide Mortensen

Mikroskopisk er pr. definition målt i milliontedele. Da jeg sidste år købte Hjelm-3, der består af fire små stykker strand samt Fyrbakken, øens højeste del med det gamle fyrtårn, samt brugsret til diverse stier og områder på øen, så udgjorde det i alt ca. 18.000 kvadratmeter ejendom.

Dette er ganske korrekt kun ca. 3 pct. af øens areal, men det er en langt større del af øens bebyggelige og beboelige areal, da store dele af øen er meget lavtliggende strand og et større naturreservat. Arealet inkluderer halvdelen af øens beboelige bygninger og mere, hvis jeg får tilladelse til at genopføre den historiske fyrmestergård.

Mit engagement på Hjelm er af personlig og følelsesmæssig natur, da jeg som ung dreng voksede op ved Djurslands kyst. Da Fyrbakken, fyrtårnet og de andre grundstykker blev sat til salg, var mit mål at sikre, at køberen ikke var en, som ikke respekterede dette smukke stykke Danmarkshistorie.

Når man derfor anvender ordet 'mikroskopisk' eller stiller spørgsmålstegn ved mit engagement på øen, må jeg antage, at man bevidst endnu engang prøver at få noget, der egentlig er væsentligt, til at fremstå som et 'stunt'.

3. En titel som baron. Sådan en titel kan erhverves for 59 euro via webshoppen adelstitel-kauf.de – indimellem kan titlen købes for en tredjedel på Ebay.

Anders Heide Mortensen

Det er korrekt at jeg muligvis, muligvis ikke, vil modtage en barontitel fra Vatikanet. Men hvis det er tilfældet, så hænger det sammen med mine bidrag til bevarelse af kulturskatte i Schweiz, ikke blot de ca. 50 mio. schweizerfranc, som jeg har lagt i renoveringen af St. Karlshof - en stor del heraf på renoveringen af det historiske kapel, hvor Schweiz' nationalsang blev forfattet og opført første gang, men også mine bidrag til diverse klostre mv.

Titler blev historisk erhvervet med rå våbenmagt. Der er meget, man kan sige om den slags ophav, men jeg ville mene, at det er temmelig uretfærdigt at sammenligne min situation med en titel erhvervet på eBay for 59 euro eller mindre!

4. Han er ikke specielt interessant som erhvervsmand. Hans virksomhed, Bitcoin Suisse, beskæftiger færre medarbejdere end Middelfart Sparekasse.

Anders Heide Mortensen

Jeg har aldrig påstået, at jeg er specielt interessant. Jeg beklager, hvis jeg har givet nogen, inklusive Anders Heide Mortensen dette indtryk.

Det er korrekt, at Bitcoin Suisse AG 'kun' har 330 ansatte; omkring det samme som Middelfart Sparekasse (MS), som jeg i øvrigt synes er et ganske imponerende foretagende med 170 års historie.

Resultatmæssigt leverede MS sidste år omkring 180 millioner kroner i overskud. Bitcoin Suisse har kun ni år på bagen, har præsenteret enorm vækst de seneste år, og vores reviderede resultat for 2021 offentliggøres senere denne måned, men det bliver et rekordresultat, og jeg tør godt love, at det bliver mere end det dobbelte af, hvad MS leverede, altså over 350 mio- kr.

Hverken MS eller Bitcoin Suisse er derfor meget små virksomheder eller virksomheder »uden bevist forretningsmodel«, og derfor bør begge i min optik omtales med en smule respekt. Men jeg antager, at Hr. Anders Heide Mortensen har langt større erhvervs-succeser bag sig, og derfor kan tillade sig at tale ned til andre.

5. Hans formue er primært skabt på at holde på bitcoins, mens de blev spekuleret op gennem loftet.

Anders Heide Mortensen

Dette er ikke korrekt. Det er sandt, at en stor del af min personlige formue består af bitcoin. Men mit ejerskab i Bitcoin Suisse er dog min største enkeltpost, da firmaet i henhold til de seneste aktiehandler har en værdi på over 600 millioner schweizerfranc (4,2 mia. kr.), og det er derfor forkert at sige, at min formue »primært [er] skabt på at holde på bitcoins, mens de blev spekuleret op gennem loftet«.

Jeg indrømmer gerne, at mit ejerskab af bitcoins, som jeg har udbygget i mere end 10 år, har været en meget god investering. Men min hovedformue er skabt gennem mit virke som erhvervs- og forretningsmand.

6. Modsat tyfoner som Lars Larsen og Anders Holch-Povlsen har han ikke bevist en forretningsmodel.

Anders Heide Mortensen

En ‘tyfon’ er et vejrfænomen, mens en ‘tycoon’ er en stor forretningsmand. Det sagt, skal jeg skal være den første til at vedkende mig, at Lars Larsen og Anders Holck-Povlsen, samt Mærsk Mc-Kinney Møller, Kirk Kristiansen og mange, mange flere, hører til i en helt anden kategori af erhvervsfolk end folk som mig. Ingen tvivl om det.

Jeg er dog alligevel ret stolt af, hvad jeg selv og de andre gode folk hos Bitcoin Suisse har kunnet udrette i de lidt under 11 år, siden jeg udvandrede til Schweiz. Det er decideret forkert at sige, at Bitcoin Suisse ikke har bevist at have en forretningsmodel, og en der virker.

7. Det lyder måske som et karaktermord på manden...

Anders Heide Mortensen

Det er ikke alt i denne artikel, jeg er uenig i. Især ikke ovenstående citat. Meget i Hr. Anders Heide Mortensens artikel virker som et personligt angreb på undertegnede. Når man som jeg stikker næsen vel langt frem, må man selvfølgelig også forvente kritik. Men kritik bør altid være sober og forankret i fakta. Det synes jeg ikke helt har været tilfældet i dette debatindlæg.

8. Dynekongen og mangemilliardæren Lars Larsen slog på lærdommen i Jumbobøger. Han havde også klare synspunkter på at betale skat: »Selvfølgelig vil man ikke betale mere end nødvendigt, men jeg føler, at de er nogle forrædere, dem, der tjener en masse penge i Danmark og så stikker af til udlandet. Det var det sidste, som jeg kunne finde på. Overhovedet«.

Anders Heide Mortensen

Jeg antager, at formålet med ovenstående citat er at få folk til at tro, at det er tilfældet med mig - at jeg er en skatteflygtning?

Her vil jeg gerne lige gøre opmærksom på, at jeg rejste til Schweiz i 2011 uden nogen særlig formue (jeg måtte for eksempel låne af venner til mit lejlighedsdepositum), samt at jeg grundlagde min virksomhed og har drevet hele mit virke fra Schweiz.

Grunden til at jeg rejste udenlands var, at jeg vurderede Schweiz til at være det rigtige sted at prøve at skabe den finansvirksomhed, der senere blev til Bitcoin Suisse, bl.a. fordi finanstilsynet i Schweiz allerede var interesserede i emnet kryptovaluta, fordi landet var kendt som havende respekt for private valutaer og fordi det var kendt som en markedsplads for finansielle tjenester.

En mere lempelig skattepolitik spillede også ind, da jeg tænkte, at dette ville kunne blive en konkurrencefordel - både i forhold til konkurrencedygtighed, men også for at kunne tiltrække de rigtige medarbejdere.

Jeg har mit hjem, mit virke, mine sociale cirkler, min livsinteresse, min familie og min base, og om få uger også mit statsborgerskab, i Schweiz. Det er fuldt påviseligt, og jeg frabeder mig derfor ikke-funderede, personlige angreb på den basis.

9. Format – er det at flyve ind fra kantonen Zug i Schweiz og smide 100.000 kr. i små sedler ud gennem et vindue i København for at reklamere for en bar?

Anders Heide Mortensen

Igen lægges der vægt på, hvor jeg bor og har mit virke, som var jeg en skatteflygtning. Dette syntes jeg jævnfør ovenstående, er ret dårlig research. At jeg præcis landede i Zug i 2011, hvor jeg kendte meget lidt til Schweiz, var primært fordi, jeg ikke kunne finde en lejlighed i Zürich.

Jeg vil give Anders Heide Mortensen ret i, at der ikke var meget 'format' over mit lille mediestunt, men at vise format var heller ikke formålet. Det var derimod at skabe opmærksomhed om den rock-bar, jeg havde åbnet sammen med en gammel ven, og uden at bruge tre eller fire gange samme beløb på et marketingbureau, uden garanti for noget resultat.

10. Inde i baron Niklas Nikolajsen von Karlshof er der givetvis en fin og sympatisk fyr. Men burde han kunne få spotlyset? På sin kryptobutik, sin to fodboldbaner store grund på Hjelm, sin blæksprutte og sit pengedrys sidste fredag?

Anders Heide Mortensen

Nej, jeg burde nok ikke få så megen presse, som jeg gør. Og da slet ikke af de årsager, Anders Heide lister. Også selvom jeg da blev glad for den dækning, Otto-sagen gav den Blå Planet, samt for at jeg med mit engagement på Hjelm har givet Syddjurs en stærk allieret mod klapningen i Hjelm Dyb, hvor Aarhus Kommune i bedste Køge Bugt-stil gerne vil dumpe ca. en million kubikmeter forurenet slam.

Men Bitcoin Suisse og for den sags skyld Middelfart Sparekasse er solide virksomheder. Forskellen er eventuelt, at i kryptomarkedet og markedet for krypto-finansielle services, som er ganske nyt, er Bitcoin Suisse en af verdens første, og nok en af Europas allerstørste, og det blev både grundlagt og indtil for nylig drevet af en dansker. Det har da, synes jeg, en smule nyhedsværdi.

Når ordet ‘butik’ bevidst anvendes om et virke, der har hundredevis af ansatte, har eksisteret i snart et årti, har titusinder af glade kunder, en nær pletfri track record, og er førende i sit felt, så må jeg på vegne af de mange folk der har knoklet og skabt Bitcoin Suisse, protestere. Der tales en del om min mangel på format, men jeg ville dog trods min erklærede mangel på format aldrig tillade mig at nedgøre andre og deres virke på denne måde.

Slutteligt vil jeg nævne, at min happening i København forleden weekend så absolut var et ‘stunt’ med marketing i øje. Det var dog ikke første gang, hvor jeg tonede frem i dansk tv med en kuffert fuld af kontanter.

Første gang var til Danmarksindsamlingen i 2018, hvor jeg på DR's forespørgsel medbragte en kuffert fuld af kontanter som en hovedpræmie i en konkurrence. Konkurrencen, hvor man kunne sms’e ind for en hund og kunne vinde bl.a. et års forbrug af Cocio, gik sløjt. Men efter at jeg som en overraskelse dukkede frem i konkurrencens slutfase med en hel kuffert kontanter til præmiepuljen, blev der en sand telefonstorm af deltagere, og slutteligt blev der rejst 10 millioner til folk i nød i den tredje verden. Det hele blev i øvrigt sendt direkte på DR.

Dengang var der tale om et noget større beløb end mit seneste ‘stunt’, nemlig kr. 300.000 kr. eller 5 bitcoin (vinderen valgte førstnævnte), og også dengang blev det betalt af mig som en ren donation. Dengang gik det også ubeskåret til heldige vindere, og jeg kunne ikke undgå at bemærke, hvor effektivt dette DR-orkestrerede 'stunt' havde virket. Dette inspirerede mig til den happening, jeg lavede i København for kort tid siden.

Måske var det denne gang mere kontroversielt, fordi jeg promoverede en virksomhed, jeg selv er ejer af. Men det er godt nok svært at være gavmild, hvis man ikke først sørger for, at indtjeningen er i orden. Derfor føler jeg ikke, at jeg har meget at undskylde, og jeg håber, at den næste kommentator, der ønsker at kaste med æbler, selv er uden orm i kernehuset.

Niklas Nikolajsen von Karlshof

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.