Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bekymrede forbrugere lover dårligt for økonomien

Aldrig nogensinde før har humøret hos forbrugerne været så dårligt som nu. I april faldt forbrugertilliden som en sten, og i maj blev det ikke meget bedre, da forbrugertilliden faldt yderligere.

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank

Fremtiden for dansk økonomi og for vores egen økonomi? Den ser værre ud end under pandemien, ja sågar ringere end de mest dystre måneder under finanskrisen. Sådan lyder svaret i hvert fald, når man spørger de danske forbrugere. Svarene er opgjort i Danmarks Statistiks månedlige opgørelse over forbrugertilliden.

Aldrig nogensinde før har humøret hos forbrugerne været så dårligt som nu. I april faldt forbrugertilliden som en sten, og i maj blev det ikke meget bedre, da forbrugertilliden faldt yderligere. Forbrugerne er faktisk bekymrede på et niveau, som vi aldrig har set før. Det er bemærkelsesværdigt, fordi det i skrivende stund på mange måder står godt til i økonomien.

Arbejdsløsheden er lav, beskæftigelsen er tårnhøj, og boligmarkedet ser fortsat robust ud. Altså flere af de parametre, som normalt borger for stor optimisme hos forbrugerne. Når det så alligevel ikke er sådan, skyldes det, at forbrugerne lige nu bliver udfordret i sjældent hård grad. Inflationen er på det højeste niveau siden 1980’erne, renterne stiger, og hvis man er modig nok til at åbne op for pensionsdepotet, kan man aflæse nogle store stryg til opsparingen. Det er derfor ikke så mærkeligt, at forbrugerne er bekymrede.

Ligesom det er bemærkelsesværdigt, er det i høj grad også bekymrende. De danske forbrugere spiller en vigtig rolle i økonomien, hvor privatforbruget udgør næsten halvdelen af vores samlede økonomi. Derfor bør man tage det alvorligt, når forbrugerne på denne måde lader panderynkerne gro fast. Jeg er desværre også ganske overbevist om, at det vil munde ud i et svagere privatforbrug over de kommende kvartaler. Det vil forstærke den modvind, som i forvejen rammer dansk økonomi.

Der er dog også lyspunkter. For heldigvis har forbrugertilliden ikke været den allerbedste strømpil for privatforbruget over de seneste år. Det er den primære grund til, at det nok ikke går helt så galt, som forbrugertilliden isoleret set indikerer. Ellers kan man hæfte sig ved et af de andre underindeks i forbrugertilliden. Nemlig forventningerne til arbejdsløsheden herhjemme.

Her kan man hæfte sig ved, at selvom forbrugerne regner med større arbejdsløshed, så er det ikke sådan, at de forventer massive fyringsrunder som under finanskrisen og coronakrisen. Danskerne har altså stadig en optimisme omkring udviklingen på arbejdsmarkedet. Det er en væsentlig pointe, da en vis jobsikkerhed er afgørende for, at man på trods af bekymringer holder forbruget i gang.

Den sidste grund til optimisme skal findes i forbrugernes bugnende sparegrise. Hvis forbrugerne vælger at slå skår i dem, kan vi godt håndtere en hel del modvind uden at se nævneværdige fald i forbruget. Heldigvis tyder foreløbige indikatorer da også på, at forbrugerne endnu holder forbruget nogenlunde i gang, men vi kommer ikke udenom, at så dårlige tal for forbrugertilliden øger risikoen for en hård landing i økonomien.

Udgangspunktet er heldigvis bundsolidt, men jeg forventer en alligevel en mindre tilbagegang i økonomien i den resterende del af året, og det er nok nærmest det bedste, vi kan tillade os at håbe på.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.