Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Undskyld, Niklas Nikolajsen

Åbent brev fra Anders Heide Mortensen til manden bag Bitcoin Suisse.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Kære Niklas Nikolajsen,

Hvor er det et velskrevet og veloplagt svar, du i sidste uge giver på Finans af min klumme samme sted og i Jyllands-Posten 3. juni ”Bitcoin-Nikolajsen lyser op i en verden af blege asparges. Desværre”.

I svaret på Finans peger du punkt for punkt på, hvor jeg efter din mening gør dig uret. Og sagt med det samme: På nogle af de punkter, du nævner, skylder jeg dig en undskyldning uden fodnoter. Undskyld. For at have skrevet faktuelt forkerte ting om dig og dine handlinger.

For at begynde, hvor du begynder i dit svar, ”Nu hvor vi taler om format, hvad har Hr. Anders Heide Mortensen så skabt, der tillader ham at tale ned til andre” , vil jeg begynde med kæmpeblæksprutten Otto. Jeg gør dig til ejer af den. Det er forkert. Du træder til som sponsor for Otto, da akvariet Den Blå Planet bliver coronalukket og akut fattes penge. Du hjælper institutionen med en halv million kroner, indtil staten træder til, så akvariet kan køre videre.

Næste punkt, hvor jeg uden diskussion – og beklageligt - skriver noget forkert, er fundamentet for din formue. Jeg bruger ordene: ”Hans formue er primært skabt på at holde på bitcoins, mens de blev spekuleret op gennem loftet.” Her havde jeg ikke sat mig ordentligt ind i værdien af din virksomhed, Bitcoin Suisse. Du oplyser, at Bitcoin Suisse efter de seneste aktiehandler har en værdi på cirka 4,2 mia. kroner.

Du er heller ikke en af de danskere, der har flyttet sig selv og deres penge til den skattemæssigt meget gunstige kanton Zug i Schweiz. Forkert: Uforbeholden undskyldning fra min side. Du har gennem 11 år opbygget din formue fra Schweiz, fra et beskedent udgangspunkt, og som du gør opmærksom på i dit svar, bliver du om få uger schweizer. Både dit arbejdssted og dit statsborgerskab burde jeg have haft styr på.

Mit ordvalg om Bitcoin Suisse er også angribeligt. Jeg kan ikke bruge ordet ”butik” om en virksomhed, som jeg kort forinden har sammenlignet med Middelfart Sparekasse, da de to virksomheder har cirka samme antal ansatte. Du nævner selv, at Bitcoin Suisse’ årsresultat, der snart offentliggøres, vil være mere end dobbelt så stort som sparekassens.

Jeg håber, at du vil tage imod min undskyldning. Jeg vil ledsage den med anerkendelse af din formulering: ”Når man som jeg stikker næsen vel langt frem, må man selvfølgelig også forvente kritik.” Den viser overskud.

”Format” er nøgleordet i både min klumme og dit svar på den.

Du spørger, hvad jeg har skabt, der tillader mig at tale ned til andre. Jeg kan af et nogenlunde rent hjerte svare: Ingenting. Jeg har skabt - ingenting. Jeg holder begivenheder, fænomener og holdninger i tiden op mod lyset.

Senest holdt jeg Folkemødet i Allinge op mod lyset. Hvor jeg spurgte ud i lokalet: Hvis der stiller fire ansatte fra Vej- og Parkafdelingen på kommunaldirektørens kontor og siger, at de gerne vil tre dage til Bornholm og tage del i debatterne og festerne med rejse, ophold og forplejning betalt og uden træk på feriekontoen - hvad mon så svaret bliver?

Når jeg holder tidens erhvervsprofiler op mod lyset, ser jeg blege asparges, med ganske få undtagelser. Ikke meget format.

Anders Heide Mortensen

I det spørgsmål vil nogen sige, at der bliver talt ned til Folkemødet. Uden selv at have skabt eller arrangeret et eneste folkemøde tillader jeg mig i Finans’ og Jyllands-Postens at holde telt-arrangementet i Allinge op mod lyset. Af flere grunde. Den første er, at telt-arrangementet på øen, der i nogle dage driver prisen på overnatning og transport op i højder, som danskere med almindelige indtægter ikke kan betale, efter min mening kræver en meget speciel definition af de to ord i sit navn: ”folke-møde”.

”Format” er der heller ikke nogen objektiv definition på. Når jeg holder tidens erhvervsprofiler op mod lyset, ser jeg blege asparges, med ganske få undtagelser. Ikke meget format. Det er mit privilegium som kommentator at sætte strøm til dét synspunkt - og min ret at være polemisk og indkassere de rådne tomater, der følger med. Men jeg skulle have læst bedre op på dit cv og din virksomhed, inden jeg gjorde nogen af delene.

Jeg skylder en kvaje-Feldschlösschen, Niklas Nikolajsen von Karlshof.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.