Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

CO2 trumfer alt - og det går ud over den grønne omstilling

Desværre har debatten om drivhusgasser og globale temperaturstigninger ofte et alt for ensporet fokus på CO2. Det må vi tage et opgør med, hvis vi skal skærpe den grønne omstilling.

Henrik Wilhøft, Project Sales Engineer i power-management virksomheden Eaton

CO2-udledning er et tungtvejende emne både på den danske og internationale klimadagsorden såvel som medielandskabet og er blevet målestokken for effekten af alle initiativer i kampen mod global opvarmning.

Men et alt for ensporet fokus på CO2 overskygger konsekvenserne fra andre, mindre celebre drivhusgasser som metan, PFC og SF6, der ofte er lige så eller langt mere skadelige end CO2, når det gælder om at begrænse drivhuseffekten. Derfor er det på høje tid, at vi får et mere nuanceret blik på drivhusgasser, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at opnå klimaneutralitet.

Når det gælder SF6, der findes i stort set alle danske forsyningsanlæg, har FN’s klimapanel udråbt den til den mest skadelige drivhusgas nogensinde. Den har et opvarmningspotentiale, der er 23.500 gange højere end CO2. Ifølge Energistyrelsens klimafremskrivning udledte Danmark i 2019, hvad der svarer til 70.000 ton CO2 i form af SF6. Og med en levetid på flere tusinde år i atmosfæren rækker konsekvenserne af udledningerne langt ud over både vores egen, vores børns og børnebørns levetid.

Paradoksalt nok kender stort set ingen danskere til SF6-gassen. En undersøgelse, Eaton foretog i slutningen 2021, viser, at hele 70 procent af danskerne aldrig har hørt om gassen før. Det er alarmerende.

Noget tyder på, at netop det lave informationsniveau er grunden til, at vi hænger i bremsen i forhold til at udfase den klimaskadelige gas eller gennemføre et totalforbud. Det burde ellers ligge lige til højrebenet med de tal, vi ser.

Omvendt kan vi se, at når først danskerne kender til SF6 og dens skadelige klimapåvirkning, er de rent faktisk klar til at handle. Her mener godt 70 procent nemlig, at gassen bør forbydes helt i EU. 45 procent er tilmed villige til at betale mere for deres el, hvis den bliver produceret på SF6-fri anlæg. Men det kræver selvfølgelig, at politikerne er med ombord og forstår, at der er forskel på drivhusgasser.

Her tænder en række nye afgiftssatser det første spæde håb. De baserer sig nemlig som noget nyt på stoffernes individuelle drivhuseffekt, og her står SF6 til en voldsom afgiftsstigning, når de nye satser træder i kraft til sommer.

Min forhåbning er, at denne skelnen holder ved, når diskussionen om et totalforbud mod SF6 i EU genoptages til efteråret. For i takt med den grønne omstillings krav om øget elektrificering skal der kobles flere hundrede nye anlæg til vores elnet. Det betyder – ironisk nok – at mængden af SF6 også stiger, medmindre vi får øjnene op for, at det ikke kun er CO2, der er væsentligt at begrænse i den grønne omstilling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.