Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Mangel på arbejdskraft? Investér langsigtet i praktikanter

Erfarne og kvalificerede kandidater er højt på ønskesedlen hos danske virksomheder, men i det nuværende arbejdsmarked bliver det nødvendigt for virksomhederne at tænke alternativt. Har I godt nok blik for at fange jeres kandidater tidligere i deres karriere?

Klaus Toftgaard Spens

Rekruttering af de bedste kandidater står højt på dagsordenen rundt om på mange danske direktionsgange. Videnstunge virksomheder har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, og det truer mange virksomheders udvikling og profitabilitet.

Men hvem har egentlig ansvaret for, at vi er havnet, hvor vi er?

Det oplagte svar lige nu er, at der overalt i samfundet er stor efterspørgsel på varer og serviceydelser, og det giver i sig selv rekordhøj beskæftigelse. Men selv renset for den massive efterspørgsel lige nu, oplever vi stadig en mangel på uddannede talenter i branchen. Det er et strukturelt problem – især inden for STEM-uddannelserne (STEM er en samlet betegnelse for uddannelser indenfor naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik).

Ansvaret for de strukturelle problemer skal sandsynligvis placeres flere steder.

Som erhvervsliv er vi dog også nødt til at kigge ind ad. Ofte bliver pegepinden vendt mod det offentlige/uddannelsessystemet og den enkelte unge, når der skal findes en forklaring på de mange ubesatte stillinger. Men som virksomheder løfter vi heller ikke altid vores del af opgaven.

Begynd rekrutteringen tidligt

Når virksomheder skal finde nye medarbejdere, er det forventningen hos for mange, at man ved hjælp af et traditionelt jobopslag eller ved at ”prikke” nogen hos en anden virksomhed kan finde den helt rigtige nye medarbejder. Men den tilgang er efterhånden mere utopi end virkelighed – se bare på antallet af ubesatte stillinger, der næsten er fordoblet fra tiden lige før corona, mens antallet af nye jobopslag slår rekord måned efter måned.

Du er nødt til at slække på dine krav til medarbejderens beviste kompetencer og have et lidt længere sigte i arbejdet med dit employer brand.

I vores virksomhed har vi i en årrække arbejdet struktureret med at få studiepraktikanter integreret i virksomheden og få langt de fleste af dem konverteret til faste medarbejdere efter studietiden. Vi arbejder med onboarding af praktikanter, ligesom vi gør med fastansatte, hvor de for eksempel får tilknyttet en fast mentor og sparringspartner. Samtidig ansætter vi praktikanter i studiejob efter praktikken, så vi på den måde bedst fastholder dem og dygtiggør dem, til når de er færdiguddannede.

Det er ikke en billig eller nem løsning, men hvis vi gerne vil have fat i de kloge hoveder, er vi også nødt til at investere.

Vi kan ikke bare kaste opgaven med rekruttering fra os og lade det være op til det offentlige at løfte den. Det er klart, at virksomhederne ikke selv kan klare rekrutteringsproblemerne, men vi er som virksomheder nødt til at indse, at vi også spiller en rolle i det store arbejdsmarkedstandhjul. Dygtige medarbejdere kan ikke bare trækkes i en automat, når virksomheden har et behov.

En ekstra fordel ved at etablere en form for trainee-forløb er, at du ikke så nemt kommer til at overbyde markedet for at ansætte de erfarne kandidater. I stedet fremelsker, former og motiverer du selv morgendagens talenter.

Institutioner har også et ansvar

Den store samfundsudfordring med trainee-modellen er, at der ikke rigtig kommer flere kandidater at vælge i mellem. De, der arbejder med praksissen i dag, har en fordel, men det er ikke en frugt, alle kan høste på samme tid.

Derfor er det – ud over at pirke til erhvervslivet – også på sin plads at sætte lup på andre områder, hvor der er oplagte forbedringsmuligheder.

Konkret i vores forretning er der for eksempel en stor udfordring med at rekruttere kvinder. Vi mangler ganske simpelt kvinder i de mandsdominerede fag. Både for at udvide kandidatfeltet til rekrutteringer, men også fordi en større andel af kvinder kan give nye perspektiver på opgaveløsninger og skabe højere diversitet i organisationen.

Ligegyldig hvor meget vi end forsøger at brande vores virksomhed og de fortræffelige arbejdsopgaver, vi tilbyder, er det afgørende, at også uddannelsessystemet – helt fra folkeskolen til de videregående uddannelser – bedre formår at tiltrække flere kvinder til STEM-fagene. Der er stadig mange kønsstereotyper, når unge danskere vælger uddannelse, og vi kan håbe, at samfundet sammen med uddannelsesinstitutionerne kan være med til at ændre på de opfattelser.

I det små er der sandsynligvis begyndt en positiv udvikling, men på maskinmesteruddannelsen, hvor vi blandt andet rekrutterer fra, er det dog ikke entydigt klart, at der er kommet flere kvinder på uddannelserne de seneste år. Der er med andre ord stadig meget arbejde forude.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.