Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi skylder at få bedre styr på efteruddannelsen – og det haster

Undersøgelse efter undersøgelse viser det samme: Kun få efteruddanner sig, og det er i en tid, hvor det er afgørende, at arbejdsstyrken bliver bedre rustet til fremtiden.

Simon Tøgern

Så kom vi endelig i gang. Lige op til sommerferien blev der taget hul på trepartsforhandlingerne om voksen- og efteruddannelse (VEU). Det har vi, som så mange andre af arbejdsmarkedets parter, ventet utålmodigt på. For vi skal have sikret et bedre, mere effektivt og tidssvarende system, som motiverer flere til at efteruddanne sig - og det haster.

Den digitale og grønne omstilling skal ske nu og ikke i morgen. Samtidig har vi et arbejdsmarked, hvor store årgange er på vej ud, og små på vej ind. Derfor har vi brug for, at langt flere får tilføjet kompetencer til cv’et, som kan bidrage til omstillingen. Ikke mindst vores medlemmer i HK Privat.

Størstedelen af dem arbejder til daglig med indkøb, administration, spedition, rejseaktiviteter, planlægning af møder og konferencer, de arbejder i laboratorier og i produktionsvirksomheder. De spiller med andre ord en afgørende rolle i erhvervslivets både grønne og digitale omstilling. Samtidig kan vi se, at der er stor forskel på, i hvor høj grad de efteruddanner sig, og det er vi naturligvis dybt optaget af at hjælpe dem med.

Virkeligheden på arbejdspladsen

Vi har i dag tre hovedudfordringer, når det gælder voksen- og efteruddannelse: Økonomien, ufleksible rammer og motivationen på både ledelses- og lønmodtagerniveau.

Lad os begynde ved motivationen. For det er nemt nok for os i de politiske lag at blive enige om, at brugen af efteruddannelse skal op i gear. Men ude på de enkelte arbejdspladser er det slet ikke så indlysende.

Ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og tænketanken Cevea var kun hver tiende medarbejder på efteruddannelse i 2019. Analysen peger især på, at virksomhedslederne ikke ser et større behov. For et år siden spurgte vi vores medlemmer i HK Privat, om de havde været på efteruddannelse inden for de seneste fem år. To ud af tre sagde nej. En stor del af forklaringen er manglende opbakning fra lederen, og så har mange svært ved at gennemskue hvilke tilbud, der passer til dem.

Begge resultater er bekymrende. Og sammen med en række andre undersøgelser vidner de om, at vi har en stor opgave foran os i forhold til at indrette et VEU-system, hvor flere – både ansatte og ledere - kan se fordelene, og hvor flere kan finde vej hen til de rette tilbud.

Vi kan blive bedre

Hvis det skal ske, skal vi sørge for bedre vejledning. I dag samarbejder vi med arbejdsgiverne, og vi har blandt andet i regi af den seneste trepart brugt den opsøgende uddannelsespulje, hvor vi sammen med arbejdsgivere oplyser, vejleder og forsøger at skabe appetit på VEU og uddannelsesplanlægning på arbejdspladserne. Det har været en succes på trods af corona.

Vi fagforeninger kunne påtage os en endnu mere aktiv vejledningsrolle, men det kræver en digital håndsrækning fra staten. For eksempel ved at sikre os adgang til data om vores medlemmers seneste kurser og uddannelser og give os mulighed for at koble det sammen med data fra kompetencefonde om, hvor mange uddannelsesdage medlemmerne har. På den måde kunne vi gøre vejledningen og den senere afregning væsentlig lettere, men vi har brug for digitale løsninger til at til at binde indsatsen bedre sammen.

Vi har også brug for, at arbejdsgiverne i højere grad kommer på banen. Det kunne gøre en forskel, hvis ledelserne i højere grad opfordrede til efteruddannelse og tog ansvar for at planlægge det med lige så stor selvfølge som årets ferieplanlægning.

Ret op på skævheden

Vi kommer heller ikke uden om det økonomiske. Vi ved, at jo højere vores medlemmer er uddannet, jo større er deres appetit på efteruddannelse. Men som systemet er indrettet i dag, falder det offentlige tilskud til efteruddannelse, jo højere op ad uddannelsesstigen, du kommer. Det er ikke rimeligt.

Staten bruger i dag kun cirka 2 procent af uddannelsesmidlerne til VEU-området, resten går til det ordinære uddannelsesområde. Det er en håbløs fordeling, hvis vi helt alvorligt mener, at flere løbende skal kunne opkvalificere sig for enten at blive i deres job eller have mulighed for at skifte spor. Der er brug for, at staten investerer mere i efter- og videreuddannelse. Midlerne bør gå til tilskud til deltagergebyr og løntabsgodtgørelse for alle grupper på arbejdsmarkedet, ikke alene til ufaglærte og faglærte.

For det er på tide, at vi tager livslang læring mere alvorligt. Ansatte skal have en reel mulighed for løbende at tilegne sig kompetencer, der fremtidssikrer deres karriere og beskæftigelse, og som bidrager til at virksomheder i Danmark kan klare fremtidens udfordringer. Vores arbejdsmarked er præget af høj beskæftigelse og produktivitet, men vi kan ikke parkere efteruddannelse til den dag, hvor der er bedre tid. Så er det for sent.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.